Діти з табору «Яструбок» масово отруїлися через не вимиті руки кухаря

10:19, 24.07.2018
Діти з табору «Яструбок» масово отруїлися через не вимиті руки кухаря

Дизентерія дітям дійшла з борщу і з вівсяної каші. ДОТ "Орлятко" / соцмережі

Причиною масового отруєння дітей у літньому таборі "Яструбок" в Донецькій області стали борщ, вівсянка і брудні руки кухаря.
 
Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на Донецький обласний лабораторний центр.
 
"Дизентерія дітям дійшла з борщу по-українськи, який був приготований, і з вівсяної каші. Джерелом захворювання була співробітниця харчоблоку, яка була носієм", - заявила завідувачка відділенням епідеміологічних досліджень Донецького обласного лабораторного центру Вікторія Бочко.
 
За її словами, у співробітниці харчоблоку не було клінічних проявів, а збудник в ній був присутній.
 
"Через те, що на підприємстві було безліч санітарних порушень, стало можливим зараження їжі, яку давали дітям", - додала Бочко.
 
У лабораторії відзначили, що швидше за все працівники їдальні, які хворіють на дизентерію, брудними руками розкладали їжу дітям.
 
Ступінь провини співробітників дитячого оздоровчого табору з'ясовують слідчі, а чиновники заявили, що проведуть масштабні перевірки у всіх дитячих таборах вже на цьому тижні.
 
Також повідомляється, що всім дітям, які отруїлися, в облдержадміністрації пообіцяли надати безкоштовні путівки в інші бази відпочинку.
 
Станом на вечір 23 липня з інфекційних відділень виписали майже всіх дітей, які отруїлися у літньому таборі "Орлятко".  
 
Нагадаємо, станом на 18 липня в Донецькій області з отруєнням госпіталізували 84 людини з дитячого табору "Яструбок". Пізніше було госпіталізовано ще 10 людей.
 
За фактом отруєння відкрито кримінальне провадження за статтею 325 "Порушення санітарних правил і норм". У МОЗ заявили, що у частини отруєних у дитячому таборі "Орлятко" на Донеччині встановили гостру дизентерію.