Чи можна їсти суп: що насправді радить міністр Уляна Супрун

17:40, 28.09.2018
Чи можна їсти суп: що насправді радить міністр Уляна Супрун

Їсти суп не щодня, а коли є бажання: поради від Уляни Супрун (фото із сайту amorez.com)

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун розвінчала міф про необхідність щоденного споживання супу або борщу.

"Їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров‘я. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу, це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви – показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого", - пояснила вона.

Уляна Супрун зазначила, що традиція споживання гарячих рідких страв міцно вкорінилася у нашій культурі харчування.

Холодні зими та нестача овочів вплинули на те, що вони стали популярними "перші" страви.

Водночас вона частково підтримала поборників споживання супів, бо одна порція такого блюда включає в себе 2/5 денної норми споживання овочів та бобових.

"В одній тарілці супу чи борщу можна зібрати 3-6 видів зелених овочів, бобових, грибів та зелені", - написала Уляна Супрун у Facebook.

"В супі корисні вітаміни чи мінерали лишаються у страві. Жири, що є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів. Це — про-вітамін А, необхідний для здоров‘я зору, шкіри та імунітету. Борщ корисний ще тим, що має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються якнайкраще", - додала вона та відзначила, що суп чи борщ, як добре зволожена страва, краще перетравлюється.

Уляна Супрун закликала батьків не силувати дітей їсти суп, а дітей - звернути увагу на переваги "перших страв" та не засмучувати батьків.

Рецепти смачних та корисних сезонних супів ви можете знайти на сторінках "УМ".