Кандидат із «дєрьма»

19.09.2007
Кандидат із «дєрьма»

Лідер «Регіонів» у тролейбусі: «Махаймо всі людям!» (Фото УНІАН.)

Ох і лайно ця ваша влада...

Вибори — процес неприємний і вельми нервовий. І не лише для нас, пасивних поглиначів різнобарвної локшини, яку політики намотують на виборчі вуха, а й для них — активних її «виробників». Адже це тільки на перший погляд наплести сотні міхів гречаної вовни — то так, дурничка. А спробуй кожен день порозказуй про всенародне «благополуччя», дивлячись просто в очі людям, які після сплати всіх комунальних рахунків не можуть нашкребти копійок на пляшку в півтора рази дорожчої, ніж іще місяць тому, олії. І почути у відповідь все, що вони думають про твоє урядування...

Уявляєте, як воно Віктору Януковичу: сидів собі в урядовому кріслі й горя не знав, складаючи грандіозні фінансові плани на майбутні чотири роки, аж на тобі — вибори. Ціни високі, народ злий, в уряді не міністри, а суцільні катастрофи... А тут треба йти в передвиборчий бій і надолужувати розтринькані за час перебування при урядовому кермі відсотки.

Та нікуди не подінешся — вибори оголошено, посада партійного лідера зобов’язує. І Віктор Федорович, чесно взявши в Кабміні відпустку, з головою кинувся у вир агітаційних пристрастей.

Політичні «жнива» — це вам не кабінетна робота зі слухняними підлеглими, які кожне слово грізного шефа, включно з нецензурними епітетами на свою адресу, сприймають із захопленою вдячністю. Звісно, приїжджаючи на рідну Донеччину чи Луганщину, теж можна розслабитися: все–таки майже всі — свої, зрозуміють і підтримають. Інша річ — якийсь Чернігів або Житомир, де доводиться згадувати не лише завчене на уроках красномовства, а й добирати слова поки що єдиною державною мовою. Словом, від початку виборчого турне Януковича країною щойно минув тиждень, а Віктор Федорович уже визнав, що вліз... в лайно.

Хоч як це несподівано для такого спраглого до влади чоловіка, але йдеться навіть не про дострокові вибори, а саме про неї — владу. «Люди вже до нас, до політиків, звикли. І для них ми всі на одне обличчя. Ви мене не сплутаєте ні з ким? — з надією звернувся лідер Партії регіонів до народу. — З Юлею не сплутаєте?». Народ запевнив, що нізащо не сплутає. Це спонукало розчуленого Януковича до відвертості: «Я промисловик. Я 20 років пропрацював керівником різних підприємств. І ось уже більше ніж 10 років працюю чиновником. Як кажуть, вліз ...». Поки Прем’єр підбирав слово, яким у цензурній формі можна було б висловити всі його почуття, співчутливий народ підказав: «У їхню кориту!». «Ні, — посміхнувся Віктор Федорович, знайшовши нарешті хоч російський відповідник ситуації, — вліз у дєрьмо».

Ох і страшні ці ваші вибори... Давайте їх скасуємо!

І, схоже, тепер для «регіоналів» складається справді не надто приємна ситуація. Дані соціологічних опитувань — як офіційних, так і «внутрішніх», зроблених на замовлення партії — м’яко кажучи, не тішать. Хоча ще навіть на початку «агітаційної» відпустки Янукович виглядав цілком задоволеним: переконував народ у тому, що Партія регіонів набере щонайменше 40 відсотків, швиденько створить у парламенті переконливу більшість і нарешті розгребе все те... неподобство, яке натворила в економіці «оранжева чума». Ймовірні закиди в тому, що за рік «синього» урядування про перебування «помаранчевих» при виконавчій владі народ уже давно забув, Прем’єр випереджав превентивним поясненням: мало, мовляв, було часу, не встигли нормально попрацювати. «Якщо ми попрацюємо хоча б п’ять років, то змінимо на краще обличчя нашої країни. І ви обов’язково відчуєте результат. А якщо ми попрацюємо десять років, то результат буде в два рази кращий», — пообіцяв Янукович, відкриваючи (очевидно, як лідер Партії, бо ж як Прем’єр перебуває у відпустці) бердичівську ділянку автодороги Житомир — Могилів–Подільський.

Власне, про «чуму», «помаранчевий бєспрєдєл» та потребу затвердження при владі неодмінно «регіональної» команди лідер ПР говорить і зараз. Але при цьому в його виступах дедалі частіше лунає роздратування самим фактом дострокових виборів. «Де є ще у світі в розвинутих країнах, щоб вибори були майже щороку? Ну, це нормальні люди роблять, чи ні? І чому за це ніхто не несе відповідальність? — обурювався В.Я. в ефірі Житомирського телебачення. — Я мрію, коли, зрештою, у нашій державі припиняться вибори. Вони вже піднабридли всім, і мені не менше, ніж вам».

Хтозна, чи це Віктора Федоровича так спілкування з народом довело, чи очевидність не такого райдужного результату, на який розраховували «сині». Але він висловив не лише свою лідерську, а й загальнокомандну думку. За чутками, політичні «мізки» Партії регіонів останнім часом не на жарт замислюються над тим, щоб узагалі уникнути дострокових виборів. Себто скасувати їх, попри всі домовленості, викинуті на кампанію гроші й ораторські старання Януковича. Як стверджують джерела «УМ», таку ідею «регіональні» посланці навіть закидали в опозиційні штаби — «Нашої України — Народної самооборони» та Блоку Тимошенко. Невже справи «донів» дійсно аж такі кепські?

Скидається на те, що так — принаймні з точки зору «януковців». «Купувати» депутатів по–новій, аби створити коаліцію хоч таким чином — це завелика потуга навіть для дуже великого гаманця. Знову починати затяжні «блокади» парламентської президії, аби лиш не опинитися в опозиції? Теж уже проходили.

Набридли ці ваші виборці з їхніми караваями...

Словом, не виключено, що завершиться усе це діло численними позовами до судів із вимогою скасувати якщо не вибори, то вже бодай по факту — їхні результати. Та на це у Партії регіонів теж не надто розраховують, інакше навряд чи й далі віддавали свого лідера на заклання, засилаючи його в усе нові й нові села та міста. І Віктор Федорович дуже старається. Скажімо, тільки за вчора він відвідав шість населених пунктів у Вінницькій і Черкаській області.

«Регіональні» політтехнологи теж не дарма їдять свій хліб. Щоправда, чогось оригінального, на кшталт знаменитої операції «тупий важкий предмет» (це, хто забув, коли могутній Віктор Янукович впав у каталепсію після влучання в груди курячого яйця) цього разу в кампанії лідера ПР не помічено. Шкода, звісно — сміх продовжує життя, а виборцям, чиї нервові клітини вже стомилися вмирати при перегляді політичної реклами, це б зовсім не завадило.

Але креативні ідеї таки проскакують. Не всюди, звісно, все проходить гладенько й успішно: скажімо, коли на шляху із Мелітополя до Запоріжжя Януковичу в одному із населених пунктів вручили коровай, Прем’єр його одразу віддав охоронцям. Така не близькість до народу людей засмутила: «Вікторе Федоровичу, ви хоч би відкусили...» — образилися вони. Федорович схаменувся, відібрав коровай назад і, відкусивши, старанно став жувати. «Щастя вам, Вікторе Федоровичу, здоров’я!» — потішилася картиною якась жіночка. «Здоровьє в порядкє, спасібо зарядкє!» — негайно відрапортував Янукович. Виправився себто (спасибі за цікаву історію газеті «Коммерсант–Україна»).

Ще Прем’єр наближувався до народу в Керчі: катався на громадському транспорті на відкритті тролейбусної лінії. У переповнений тролейбус в час «пік» Федоровича, звісно, не пустили б — із такою схильністю до каталептичних ударів живим би він звідти не вийшов, а Партії регіонів без свого лідера ніяк. Тому транспорт був майже порожнім. Умостившись на одному з передніх сидінь, задоволений пригодою Янукович розвернувся до свого супроводу й наказав: «Так, мужикі, бистра всє сєлі і машем людям!». «Мужикі» в костюмах слухняно рвонули сідати і махати... (Спасибі за сюжет телеканалу «НТН»).

Ну і, звісно, ніколи не забудуть день свого весілля молодята, які несподівано наткнулися на Януковича під час його переїзду з Макіївки у Волноваху. Як повідомляє прес–служба Партії регіонів, побачивши весільний кортеж, В.Я. попросив зупинити автомобіль, щоб особисто поздоровити наречених. Можна собі тільки уявити, що відчули молодята, побачивши, як їх наполегливо зупиняють люди в «крутих» автомобілях. Недарма ж молода «від хвилювання просто втратила мову». На щастя, «цілком випадково» у лідера ПР виявилися при собі «квіти і дві пари годинників», які він і вручив переляканим закоханим. І пообіцяв їм холодильник — очевидно, на відміну від годинників, возити «на всяк випадок» у багажнику побутову техніку не додумалися навіть політтехнологи...

 

ПОЛІТПРИКОЛИ

Янукович у Керчі покатався в тролейбусі по відкритій ним новій лінії. Саме в цій машині Вікторові Федоровичу триматимуть місце кондуктора на той випадок, якщо за підсумками виборів він не стане Прем’єр–міністром.

* * *

Біля Волновахи Янукович зупинив весільний кортеж. Ну зрозуміло: жінка вся на білому, машина — в сердечках — думав, Тимошенко їде.

* * *

Під’їхавши привітати молодят, Янукович із задоволенням узяв участь в обряді викрадання туфельки нареченої.

* * *

Коли Віктор Федорович потиснув руки молодятам, вони щасливі, але вже без обручок поїхали далі.

* * *

— Оце я вам, куме, скажу, що все–таки дивакувата людина цей Віктор Федорович. Кожного дня збирає мітинги і вмовляє людей не голосувати за нього та Партію регіонів!

— Та не може бути! Що, так і каже?

— Так і каже: «Не голосуйте за політиків, які вам брешуть!»

* * *

Реклама Партії регіонів: «За час нашого правління ціни на харчові продукти впали на 30 відсотків, на бензин — на 30 відсотків, на житло — на 40 відсотків». Коментар: тобто в сумі брехня зросла на 100 відсотків.