«Хоровод» із семи фільмів

22.03.2008

Із 29 березня по 22 квітня в Києві, Львові, Одесі, Харкові відбудуться Дні сучасного польського кіно. Як зазначила координатор програм Польського інституту в Києві Олена Бабій, у рамках Днів кіно буде представлено сім різних за жанром і тематикою кінострічок. Головною подією стане українська прем’єра нового фільму «Катинь» – номінанта на премію «Оскар–2008» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Цей фільм — безкомпромісний розрахунок із брехнею, яка змушувала Польщу забути про своїх героїв. Фільм про незламну боротьбу за пам’ять і правду, завдяки якій сьогодні існує вільна Польща. За її словами фільм «Катинь» у кінотеатрі «Кінопалац» представлятиме сам Анджей Вайда, який уперше приїде до Києва і Харкова разом із дружиною — відомою актрисою і сценографом Кристиною Захватович. Після прем’єри він планує відвідати могилу польських офіцерів, вбитих НКВС у Катині під час Другої світової війни, де, за деякими даними, є могила батька режисера. На прем’єрі 17 квітня очікується Президент України Віктор Ющенко разом із дружиною. Він вручить Анджею Вайді відзнаку за значний внесок у світове кіномистецтво.

Керівник Української кінофундації Андрій Халпахчі зазначив, що метою польського фестивалю є ознайомлення українців із найкращими здобутками польського кіно протягом останніх двох років. «Фільм «Катинь» уже придбаний Україною і після урочистої прем’єри буде показаний в кінотеатрах і на телеканалі «Інтер», – каже пан Халпахчі. «Квитки на польські фільми, які демонструватимуться в рамках фестивалю, коштуватимуть приблизно 20 гривень», – констатувала прес–аташе кінотеатру «Кінопалац» Анна Дем’яніва.

Крім «Катині», глядачі матимуть нагоду переглянути фільми «Штучки» (2007, реж. Анджей Якімовський), «Жасмин» (2006, реж. Ян Якуб Кольський), «Все буде добре» (2007, реж. Томаш Вишневський), «Статисти» (2006, реж. Міхал Квєчіньські), «У пана Бога в садку» (2007, реж. Яцек Бромський), «Світлі блакитні вікна» (2006, реж. Богуслав Лінда) і «Хоровод» (2007, реж. Єжи Штур).

Фестиваль українського кіно в Польщі перенесено з весни, як раніше планувалося, на осінь через неготовність польської сторони.

 

29 березня — 2 квітня

Львів, кінотеатр «Кінопалац»

вул. Театральна, 22

 

12—16 квітня

Харків, Кінотеатр «Кінопалац»

вул. Сумська, 25

 

2—6 квітня

Кінотеатр «Маски»

вул. Ольгіївська, 23, Одеса

 

16—22 квітня,

Київ, кінотеатр «Кінопалац»

вул. Інститутська,1