На Донбасі Сомалі не буде

27.05.2014
На Донбасі Сомалі не буде

Перед початком АТО терористи на даху аеропорту в Донецьку. (з сайта pravda.com.ua.)

Лідер президентських перегонів Петро Порошенко наголошує, що найперше його команда має гарантувати мир та безпеку українців. Вiдтак ніякого припинення антитерористичної операції на Донбасі не буде. От тільки політик обіцяє нову якість АТО: зміну її формату і ефективності, а також часу. На думку Порошенка, спецоперація має тривати не кілька місяців, а кілька годин. Щодо терористів, то тим, «хто готовий скласти зброю, на кому немає крові», влада гарантуватиме амністію.
«З тими, хто хоче побудувати на Донбасі Сомалі, хоче залишити собі право вбивати та грабувати, жодних переговорів бути не може», — каже «без п’яти хвилин Президент». І додає, що ті, хто скоїв тяжкі злочини, можуть врятуватися лише у тюрмі, попередньо склавши зброю, хто цього не зробить — буде ліквідований.

Петро Олексійович, сепаратисти і Кремль

Варто зауважити, що поки що терористи складати зброю не збираються. Усі вихідні на Донбасі вони робили все, щоб зірвати президентські вибори, але повністю досягнути цієї мети їм не вдалося. Знищені бюлетені, розгромлені дільниці, кулеметні точки на окремих ОВК та в міськрадах, викрадені керівники окремих окружкомів та депутати місцевих рад, погрози скоїти вибухи на дільницях, які відкриються, — усе це, за даними Комітету виборців України, завадило проголосувати майже 82% виборців Донеччини. Утім інші скористалися своїм правом, що в умовах терору було подвигом. Найбільше вразила самоорганізація маріупольців — у їхньому місті відкрилися 203 дільниці з 216.

За даними Генпрокуратури, відкрито 83 кримінальнi провадження за фактами перешкоджання виборчому процесу на Донеччині та Луганщині. МВС додає, що терористи скоїли 63 злочини щодо ОВК та її членів.

Через те, що зірвати вибори не вдалося, спостерігається непослідовність у заявах окремих лідерів самопроголошених терористичних республік, що межує з панікою. Не встиг ватажок донецьких терористів Денис Пушилін оголосити в регіоні воєнний стан, ще й додав, що візит Петра Порошенка до їхньої «незалежної ДНР» неможливий, як за кілька годин змінив свою думку. Він і далі розписується за весь народ, який нібито «не схильний тут побачити Порошенка», але вже готовий до перемовин із ним. Щоправда, лише за участі посередників із Росії.

Поверніть аеропорт

Напередодні віце-прем’єр Віталій Ярема заявив, що українські силовики вже з понеділка відновлять активну фазу АТО. Мовляв, через вибори активні дії наших військових і правоохоронців було призупинено, щоб зменшити ризики для мирного населення під час голосування.

Але зниження активності наших силовиків терористи, вочевидь, сприйняли за слабкість і знахабніли вкрай. Так, учора вранці, одразу після виборів, терористи спробували захопити міжнародний аеропорт Донецька. І отримали активну фазу АТО безпосередньо в обласному центрі. За словами речника АТО Владислава Селезньова, по обіді терористам висунули ультиматум скласти зброю та здатися силам АТО, інакше — силовий варіант звільнення аеропорту.

«Терористи не виконали вимоги українських силовиків, по їхніх позиціях було завдано авіаційного удару. Спершу літак Су-25 виконав попереджувальні постріли з метою примусити терористів виконати умови учасників АТО. У лавах бойовиків почалася паніка. Після цього літак МіГ-29 завдав авіаудару по місцях скупчення терористів», — повідомив пан Селезньов.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, АТО в аеропорту ще тривала: близько 15.00 вогнем нашого вертольота була знищена зенітна установка терористів, десант «зачищав» літовище.

Від Новоайдара до Слов’янська

Безпосередньо у день виборів найбільшого успіху сили АТО досягли на Луганщині поблизу райцентру Новоайдар, де мобільна група терористів захопила переносні урни з бюлетенями на чотирьох дільницях й намагалася втекти. Але бойовиків наздогнали і в ході жорсткого бою двох iз них було вбито, а ще 14 — затримано.

«Серед купи вилученої зброї, козачих папах, здавленого російського говору й відповідної лексики — типи з документами — отаман, вахмістр Донського козацтва... Затримані вертольотами переправлені в одну із сусідніх областей, — зазначив глава МВС Арсен Аваков. — Російські громадяни, які зі зброєю в руках громлять виборчі дільниці на території України… — черговий доказ агресії путінської Росії».

Усі вихідні не стихали бої і під Слов’янськом: спроби терористів і російських диверсантів під прикриттям мінометного вогню вирватися з оточення зійшли нанівець. Щоправда, не обійшлося без втрат iз нашого боку: в суботу загинуло двоє військових, ще четверо отримали поранення.

Нагадаємо, що найбільших втрат сили АТО зазнали минулого четверга: тоді під Волновахою загинуло 17 українських військових (один iз них помер у лікарні), 32 бійці отримали поранення. Відповідальність за вбивство наших військових, які не брали безпосередньої участі в АТО, узяв на себе бойовик на прізвисько «Біс» (підполковник ГРУ Росії Ігор Безлер). Інші сепаратисти розповсюджували інформацію, буцiмто на військових напали активісти «Правого сектору». Під цим приводом кілька бойовиків «Біса» навіть прийшли до лікарні й хотіли забрати поранених українських бійців, мовляв, рятуємо їх від «ПС». Утім, за словами глави МВС Арсена Авакова, їм завадили медики: всіх поранених вони підключили до медичних приладів, крапельниць тощо, тим самим перевівши хлопців у «нетранспортабельний стан». Згодом поранених транспортували до лікарень в інші регіони країни.

У неділю ж під мінометний обстріл терористів потрапили іноземні журналісти. Загинув італійський репортер Андреа Роккеллі та його перекладач, російський правозахисник iз товариства «Меморіал» Андрій Миронов. Дисидент та політв’язень у часи СРСР пройшов чимало гарячих точок, у тому числі й Чечні. Український Слов’янськ став для дисидента Миронова останньою гарячою точкою.

Учора вранці атаку слов’янських терористів учергове було відбито. Цього разу вони не встигли забрати тіла двох своїх загиблих.

ДО РЕЧІ

Перші втрати поніс добровольчий батальйон патріотів «Донбас», бійці якого у день виборів забезпечили голосування у західних районах Донеччини. Минулої п’ятниці 25 бійців батальйону потрапили у засідку iз сотні бойовиків, переважно, кавказців. За словами керівника «Донбасу» Семена Семенченка, терористи мали важке озброєння (великокаліберні кулемети і гранатомети), три БТРи та групу снайперів. Незважаючи на нерівні умови, у полон не потрапив жоден iз бійців (як вважалося раніше), але героїчно загинуло п’ятеро (прикривали відступ товаришів), усі інші отримали поранення. Бійцям «Донбасу» таки вдалося вийти з оточення.

«У ході бою до сепаратистів неодноразово підвозили підкріплення з Донецька. Кількість терористів було доведено до трьохсот осіб. Була реальна можливість знищення всього угруповання при завданні удару з повітря або присилання бронетехніки з боку сил АТО, — заявив Семененко учора. — Однак, незважаючи на обіцянки керiвництва, за 4,5 години, поки йшов бій, цього зроблено не було».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>