У бій ідуть «зелені кашкети»

03.06.2014
У бій ідуть «зелені кашкети»

На передовій боротьби з тероризмом на Донбасі зараз переважно прикордонники. (з сайта zn.ua.)

Мешканці Слов’янська та інших міст сходу країни фотографують свої паспорти і поруч розміщують напис: «Врятуйте людей Донбасу від російських терористів». Відповідні світлини вони завантажують у соціальні мережі, їхній патріотичний флешмоб вельми популярний в iнтернеті. Утім у реальному житті порятунок патріотів навряд чи відбудеться у найближчі кілька тижнів, як багато хто вважає. Принаймні, на думку командира батальйону «Донбас» Семена Семенченка, Антитерористична операція в Донецькій і Луганській областях може тривати близько року! Звісно, комбат не виключає, що АТО можна завершити й за місяць, але для цього «необхідно докласти дуже великих зусиль і перекрити канали постачання зброї і диверсантів iз Росії в Україну». Це вочевидь розуміють і терористи, адже останні кілька днів вони планомірно штурмують прикордонні застави, а вчора «зелені кашкети» протягом дня (!) вели бій iз терористами в самісінькому Луганську. І це на тлі доволі млявих дій сил антитерору, які наразі ведуть переважно локальні бої в Донецьку та Слов’янську. До того ж координація правоохоронців та військових із прикордонниками, знову ж таки, залишає бажати кращого.

 

Експерти неодноразово відзначали, що, на відміну від Донеччини, де на кордоні з РФ викопано рів, на Луганщині вздовж держкордону вистачає «дірок», через які буквально лізуть диверсанти з арсеналами зброї. Але після обіцяного на минулому тижні посилення охорони кордону «зелені кашкети» одразу отримали результат і викликали лють терористів. Тим більше що, за словами самих прикордонників, на Донбасі, окрім них, фактично не лишилося ні органів державної влади, ні правоохоронців чи сил оборони. Тож прикордонники Луганщини щодня вступають у запеклі бої.

Минулої п’ятниці вони відбили чергову атаку трьохсот терористів на пункті «Станично-Луганське» та затримали машини зі зброєю, боєприпасами та 10 тис. доларів, які перевозила поплічниця російського диверсанта Ігоря Гіркіна («Стрілка»). Цього ж дня бойовики напали на прикордонний відділ «Дякове», щоб відволікти увагу «зелених кашкетів» від прориву вантажівок зі зброєю на інших ділянках. Після відбиття атаки прикордонники виявилися заблокованими: бойовики замінували місцевість навколо застави! Позавчора ж на пункті «Мілове» затримано 38-річного росіянина, командира одного з підрозділів терористів Луганська.

Але найзапекліший бій відбувся учора в самому Луганську, де фактично не лишилося органів влади України, але непідконтрольним бойовикам лишалося управління Луганського прикордонного загону. На початку першої ночі терористи відкрили вогонь з автоматів та гранатометів по прикордонниках з сусідніх багатоповерхівок. Із вікон стріляли снайпери. Загалом станом на ранок сили нападників складали до півтисячі бійців!

Речник прес-центру АТО Владислав Селезньов повідомив, що сили антитерору направили на допомогу прикордонникам авіацію, яка виконала бойову задачу та розсіяла терористів. Але координатор групи «Інформаційний спротив Дмитро Тимчук не підтвердив цього. Мовляв, винищувачу важко вести вогонь у житловому масиві.

Згодом ясність вніс Голова ВР Олександр Турчинов, який повідомив, що прикордонники годинами тримають оборону, але застосувати авіацію важко, оскільки бойовики використовують населення як живий щит. Проте авіація знищила два мінометні розрахунки й техніку терористів. Пан Селезньов додав, що, коли авіація відлетіла, бойовики вийшли з житлових будинків, де переховувалися, й продовжили штурм.

«Прикордонники героїчно тримають оборону під Гімн України, який уже чотири години лунає з гучномовців. За уточненою інформацією, поранено 7 охоронців кордону. З боку терористів попередньо 8 поранених та 5 убитих», — повідомив сайт Прикордонної служби учора після обіду.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, бій iще тривав. Під час півгодинного перемир’я з території прикордонного підрозділу «зелені кашкети» вивезли своїх поранених. Своїх убитих та поранених відвезли і бойовики.

Лише через 12 годин бою на підмогу прикордонникам послали десант.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>