Нічого надзвичайного?

12.06.2014
Нічого надзвичайного?

Незважаючи на заклик новообраного Президента Петра Порошенка скласти зброю, терористи на Донбасі робити це не поспішають. Водночас керівництво держави не квапиться вводити надзвичайний стан у Донецькій та Луганській областях: жодних консультацій із цього приводу між главою держави і урядом ще не було. За словами міністра оборони Михайла Коваля, питання про введення НС наразі не стоїть. Єдине доручення, із яким Президент Порошенко звернувся до Кабміну вчора, стосується спрямування коштів, заощаджених на президентських виборах (проводити другий тур перегонів не довелося) на забезпечення Збройних сил та першочергові потреби учасників АТО. Йдеться приблизно про 600 млн. грн. Бійці антитерору також отримають посвідчення учасника бойових дій із відповідним соцзабезпеченням, але вже після завершення АТО. Сім’ї загиблих бійців отримають від держави 605 тис. грн. компенсації.

Поки що ніхто на владному олімпі не береться прогнозувати, коли ж саме завершиться АТО. Тож на сході країни продовжує панувати безлад і мародерство (за словами мера Донецька Олександра Лук’янченка, на вулицях міста викрадають не лише автомобілі, а й зривають золоті прикраси з жінок), руйнується інфраструктура. За словами міністра охорони здоров’я Олега Мусія, на Донбасі не працює вже десять лікарень, які перебувають під контролем бойовиків.

Так, днями у Мар’їнському районі Донеччини підірвали міст. Тоді як у Слов’янську, який став базою диверсантів, зруйновано практично всі АЗС, через що нічим заправити навіть машини «швидкої допомоги». Без електропостачання лишилися окремі райони міста, знеструмлені й 14 населених пунктів навколо. Відремонтувати мережу неможливо через бойові дії.

Після призупинення соцвиплат у Краматорську та Слов’янську така сама доля спіткала й бюджетників i пенсіонерів Сніжного та Красного Луча. Таке тимчасове доручення дав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк через загострення ситуації в цих містах: «Ми не можемо проконтролювати видачу коштів, тому що терористи полюють на людей — поштарів, банкірів».

Так, у Сніжному значно збільшилася кількість бойовиків терористичної ДНР, батальйону «Восток» тощо. За даними Донецької ОДА, терористи зміцнюють барикади в межах міста, зайняли будівлі Пенсійного фонду та спортивної школи. А у Дмитрівці бойовики не лише захопили будівлю пошти та розмістилися в квартирах місцевих мешканців, а й контролюють ситуацію на кордоні.

Зрозуміло, що отримати свої пенсії, декретні чи стипендії люди можуть лише залишивши ці міста. Утім державні органи часто «пробуксовують» у цьому питанні через бюрократію.

«Мої родичі вже два місяці не можуть отримати пенсію у Краматорську, хоча я як працівник НБУ знаю, як їм допомогти, треба лише виїхати звідти. Але виявилося, що стати біженцями не так вже й просто, — зазначає у коментарі «УМ» Дмитро Мішин, який сам зателефонував до редакції. — На «гарячій лінії» уряду моїх родичів вирішили поселити на Закарпатті, тож дзвінок перевели на регіональну «гарячу лінію» в Ужгороді, звідти — до центру з розміщення біженців, днями створеному в облдержадміністрації. А вже там заявили, що вони мають час на письмову відповідь нам до 24 червня! Уявіть, люди на валізах, без грошей, у них у місті бойові дії, а їм пропонують зачекати два тижні!».

А ТИМ ЧАСОМ...

Самопроголошеним керівникам так званої «Донецької народної республіки» — Денису Пушиліну та Олександру Бородаю — оголошено про підозру в створенні терористичної організації та вчиненні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, а також на зміну меж території і державного кордону України. Але вчора пан Пушилін, на якого днями було скоєно замах у Донецьку, вже був у Росії, де одразу зустрівся з одіозним лідером ЛДПР Володимиром Жириновським. Можна припустити, що за кордон він потрапив через один iз покинутих і офіційно закритих нашими прикордонниками пунктів пропуску. Але ж російські прикордонники, усупереч двостороннім угодам, ці пункти пропуску не закрили і продовжують тут «працювати» спільно з бойовиками з ДНР та ЛНР!

Водночас справу щодо сепаратиста з Луганська Арсена Клінчаєва СБУ обіцяє найближчим часом передати до суду. Сам Клiнчаєв нині перебуває під домашнім арештом у Києві (через хвору матір, яка мешкає у столиці) й ледь не щодня ходить на допити. Його ж шеф — лідер парламентської фракції «регіоналів» Олександр Єфремов — поки що спокійно ходить на роботу до ВР. Але вчора «губернатор» Луганщини Ірина Веригіна закликала нардепів нарешті позбавити недоторканності Єфремова, Горохова та інших «регіоналів» і комуністів, які причетні до тероризму, та притягнути їх до відповідальності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>