Утікайте!

12.08.2014
Утікайте!

Сили антитерору під Красним Лучем. (з сайта mil.gov.ua.)

За останній місяць Україна двічі стояла на порозі широкомасштабної війни з Росією. Перше вторгнення російських військ, за даними СБУ, планувалося 18 липня, через день після того як російські диверсанти мали збити з комплексу «Бук» пасажирський літак «Аерофлоту» за маршрутом Москва — Ларнака, стверджує голова СБУ Валентин Наливайченко. Збити літак планували таким чином, щоб він упав на територію, контрольовану силами АТО. Це дало б РФ виправдання для вторгнення в Україну. Мовляв, загинули російські громадяни! За словами чільника СБУ, російський екіпаж доправив «Бук» не в те місце, через те, що чужаки погано орієнтувалися, тож саме через цю помилку було збито малайзiйський «Боїнг», який летів тим же коридором. Докази планування Росією теракту з літаком (супутникові знімки, свідчення очевидців тощо) СБУ вже передала міжнародним експертам.

«Гуманітарне» вторгнення

Друге вторгнення мало відбутися кілька днів тому: в ніч iз 8 на 9 серпня. Цинічність цієї дати очевидна — саме в ці дні шість років тому РФ вторглася у Грузію. У випадку ж з Україною Кремль планував вночі ввести колону «миротворців» на Донбас. Про намір спровокувати українських вояків на вогонь по колоні росіян минулої п’ятниці повідомив заступник глави адміністрації Президента Валерій Чалий.

«У бік українського кордону рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими і технікою РФ, начебто за погодженням із комітетом «Червоного хреста». Мала ввійти гуманітарна колона з миротворцями, очевидно, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт, — розповів чиновник. — У самому ж «Червоному хресті» спростували заяви Росії, що це було узгоджено з комітетом. Президент Порошенко провів екстрену нараду iз силовиками і спілкувався зі світовими лідерами. Наразі небезпека провокації усунута...».

Відтак, Україна наполягає, що готова прийняти гуманітарну допомогу, яка надходить згідно з міжнародними правилами. Про те, що така місія має бути міжнародною, яка без жодного військового супроводу надійде винятково через пункти пропуску на кордоні, наголосив у розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Президент України Петро Порошенко. Фрау Меркель додала, що «будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарним, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати». Цієї ж позиції дотримується й уряд США.

Зі Сталінграда не тікали

Оскільки терористи не отримали очікуваної підтримки від сконцентрованих на кордоні російських військ, українська армія продовжили наступ на їхні позиції, а в лавах бойовиків та терористів наростає паніка.

Станом на суботу сили антитерору завдали низку добре скоординованих ударів і повністю звільнили від російських найманців три населенi пункти: Круглик та Міусинськ на Луганщині (тим самим перерізавши бойовикам останню дорогу постачання між Сніжним і Красним Лучем) та Пантелеймонівку на Донеччині (перерізавши сполучення між Макіївкою і Горлівкою). Того ж дня ЗСУ частково взяли під контроль місто Мар’їнку поблизу Донецька. У свою чергу терористи почали облаштовувати «фортецю» у Стаханові на території заводу феросплавів.

У суботу сили АТО почали запеклі бої за Красний Луч. Уже у неділю значна частина міста була під їхнім контролем. Тоді як один iз лідерів ДНР, російський диверсант Ігор Гіркін, звинуватив у цій поразці керівництво ЛНР та російських козаків, які «традиційно втекли», лишився тільки невеличкий загін бойовиків. Речник РНБО Андрій Лисенко каже, що звільнення Красного Луча має велике значення, оскільки повністю заблокує допомогу бойовикам.

Новообраний самозваний «прем’єр-міністр» ДНР Олександр Захарченко (його попередник, російський політтехнолог Олександр Бородай днями самоусунувся і став радником «прем’єра») додає, що тепер Донецьк повністю оточений силами АТО. Терорист порівнює Донецьк зі Сталінградом й обіцяє «боронити його до останнього будинку». При цьому, побоюючись українських спецпризначенців, бойовики почали завалювати каналізаційні люки Донецька мішками з піском. Щоб українські вояки не проникли в центр міста завдяки підземним комунікаціям.

Проте браваду самозванця не поділяють бойовики, які масово почали тікати з Донецька та Луганська. Багато з них здають інформацію про своїх поплічників силам АТО. «Вони шукають шляхи зв’язку з нашим штабом і зрадою пробують купити собі шанс на життя цінною інформацією», — розповідають у прес-центрі АТО. І додають, що за вихідні кільце навколо Донецька звузилося, у ході наступу було знищено велику кількість техніки та живої сили терористів.

За даними української розвідки, «Стрілок» погрожує «східній державі», що якщо найближчим часом не отримає від неї допомогу, то відступить iз Донецька до Антрацита, а потім узагалі втече з України. За неофіційними даними, у розпачі «Стрілок» почав заглядати до чарки. Тим більше що, за даними штабу АТО, «керівництво сусідньої держави дало вказівки спецпідрозділам ФСБ про знищення керівників ЛНР та ДНР». Отже у терористів є лише один вихід, аби врятувати своє життя — здатись та постати перед судом за свої злочини.

Щодо мирних мешканців Луганська і Донецька, то РНБО наполегливо радить їм тікати з обласних центрів через організовані владою гуманітарні коридори. Причина: українські вояки готувалися до штурмів і остаточного знищення терористів.

ГІРКОТА ВТРАТ

Від початку проведення антитерористичної операції на сході України загинули 568 українських військових, понад 2 тис. поранено, повідомив речник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, за попередню добу загинули 6 військових, ще 24 отримали поранення.

Серед загиблих враховано і бійців добровольчих загонів. Так, у неділю під час військової операції у районі міста Іловайськ загинули чотири бійці батальйону «Донбас» та «Азов». Зокрема, у цьому бою від кулі снайпера загинув боєць «Азова» Микола Березовий, чоловік відомої журналістки Тетяни Чорновол, який намагався врятувати побратима Андрія Дрьоміна на прізвисько «Світляк».

Президент Петро Порошенко посмертно нагородив Миколу Березового орденом «За мужність» III ступеня. Згідно з указом, бійця нагороджено «за особливу мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>