Вітчизняна війна 2014 року

27.08.2014
Вітчизняна війна 2014 року

Те, що на Донбасі відбувається не антитерористична операція, а вітчизняна війна за незалежність України, визнав Президент Петро Порошенко. Звісно, зміна термінології у промові глави держави на святковому майдані Незалежності 24 серпня не призведе до введення воєнного стану, адже за таких обставин було б неможливо провести парламентські перевибори (про розпуск Верховної Ради Президент заявив позавчора). Відтак відремонтована військова техніка, продемонстрована на святковому параді, одразу поїхала в зону АТО, а не на війну...
«Події останніх місяців стали для нас хоч і не оголошеною, але справжньою війною. Вона, можливо, так і ввійде в історію як вітчизняна війна 2014-го року. Війна проти зовнішньої агресії, за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ, за незалежність! — переконаний Петро Олексійович. — Вітчизняна вона тому, що на захист Батьківщини піднялися всі, від малого до старого. Боротьба за перемогу стала всенародним рухом, справою всіх і кожного. Битва за Україну, за Незалежність завершиться для нас успішно — завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм наших воїнів!».

Небесний батальйон

Шлях до омріяної перемоги швидше нагадує криваву ріку... Станом на 24 серпня, за даними РНБО, в запеклих боях на Донбасі загинуло 722 герої, поранено близько 2700 українських військових та правоохоронців. Якщо врахувати, що два тижні тому Рада нацбезпеки і оборони оприлюднювала дані про 568 бійців антитерору, загиблих під час проведення АТО, стає зрозумілим, що за останні півмісяця загинуло майже півтори сотні бійців. Це найбільші втрати українського війська від початку АТО в середині квітня.

Незважаючи на те, що на День Незалежності обстрілів території України з боку Росії практично не було, в локальних боях iз терористами загинуло ще четверо військових. У понеділок до Небесного батальйону приєдналося ще 19 героїв...

Учора ж вранці два російські бойові вертольоти Мі-24 уперше з початку бойових дій на Донбасі обстріляли українських прикордонників некерованими реактивними снарядами. Загинуло четверо прикордонників, троє поранено. «Завдяки діям героїв прорив через кордон не відбувся», — констатує речник РНБО Андрій Лисенко.

Добровольці в оточенні

Уже більше тижня бійці добровольчих батальйонів Нацгвардії, територіальної оборони та військові ЗСУ героїчно утримують стратегічно важливе місто Іловайськ поблизу Донецька. Незважаючи на великі втрати (лише у неділю батальйон «Донбас» прозвітував про знищення півсотні бойовиків, серед яких чимало російських десантників), терористи і диверсанти запекло наступають. Бійцям батальйонів «Донбас», «Кривбас», «Миротворець», «Івано-Франківськ», «Волинь», «Херсон», «Світязь» і «Дніпро-1» навіть довелося відступити з окремих, раніше звільнених, районів Іловайська, а позавчора терористам вдалося їх повністю оточити. Разом з окремими журналістами, які перебували в зоні бойових дій.

З різних боків міста героїв обстрілюють iз «Градів» та САУ. Бійці просять Президента і міністра оборони негайно втрутитися в ситуацію і дати підкріплення. Серед загиблих — командир спецбатальйону «Херсон» 38-річний Руслан Сторчеус.

Сестра відомого героя Євромайдану, а нині бійця батальйону «Дніпро-1» Володимира Парасюка Ірина Голуб повідомила в соціальних мережах, що обіцяна допомога до оточених героїв так і не надійшла. «Недалеко від мене розірвалася граната з ворожого АГС, осколок потрапив у ногу, дивом виявилось, що в кишені був телефон, нога залишилась ціла», — наводить вона слова брата.

Учора ж в РНБО зазначили, що в районі Іловайська відбувається перегрупування сил. «Там дійсно відбуваються бойові зіткнення. Хлопцям важко. Там тривають контратаки, РФ не припиняє поставки важкого озброєння, — каже Андрій Лисенко. — Проте наразі в цих пунктах відбувається перегрупування військ. Ситуація буде виправлена, ми продовжимо наступ і звільнення українських міст».

Захистити Маріуполь

За даними прес-центру АТО, втрати бойовиків у рази більші. Минулої суботи в місті Ровеньки, що на Луганщині, високоточним ударом було знищено скупчення сорока броньованих машин, три ЗРК типу «Стріла-10» та до п’яти сотень найманців.

Уже у неділю артилерією сил АТО неподалік Савур-Могили знищено дві колони бронетехніки, яка рухалася зі сторони Російської Федерації. Загалом цього дня по терористах було завдано близько шістдесяти артударів. У понеділок українська авіація атакувала колону терористів поблизу Краснодона, завдавши ворогу великих втрат.

Загалом позавчора українські військові знищили близько 250 російських найманців, вісім їхніх танків, десять бойових броньованих машин, три БМ-21 «Град» та одну гаубицю. Станом на вівторок, за даними РНБО, втрати супротивника склали ще двісті бойовиків. Зокрема, була розбита колона бронетехніки з РФ (близько півсотні машин), яка в понеділок вранці спробувала здійснити прорив в Україну в районі Новоазовська. Прикордонники відступили вглиб для маневру, а наші військові оперативно розчленували колону і знищили основну її частину. Після чого почали розбивати інші.

Оскільки частина колони з танків і бронетехніки намагалася прорватися до Маріуполя, це спричинило серед містян справжню паніку. Але антитерору відбили цю спробу вторгнення, а згодом батальйон «Азов» увійшов у зайнятий ворогом Новоазовськ (попередньо знищивши кілька танків противника) і знову звільнили його. Учора позиційні бої відбувалися неподалік цього прикордонного міста.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>