НеЩастя для ворога

21.10.2014
НеЩастя для ворога

Тепер стало зрозуміло, для чого протягом тижня бойовики намагалися оточити українські блокпости під Бахмуткою та поблизу Смілого, що на Луганщині. За даними РНБО, терористи та російські диверсанти планували оточити місто Щастя (у разі успішного штурму блокпостів бойовики зайшли б до міста із заходу) та захопити розташовану тут Луганську ТЕС, яка забезпечує електрикою більшу частину області. Утім, українські військові завадили цим планам і відбили всі атаки ворога, у тому числі й спробу однієї з диверсійних груп прорватися із Росії до Щастя з північного сходу. Такий прорив з-за кордону окупанти здійснили вперше за останні півтора місяця. Оскільки наші прикордонники відкрили по групі вогонь на ураження, диверсанти змушені були втекти назад до РФ.

«Однак у районі Смілого завдяки зачистці та підсиленню нашим військам вдалося завдати ворогу втрат у живій силі та техніці. Бойовики були вимушені відійти, — повідомив учора речник РНБО Андрій Лисенко. — На жаль, під час боїв та обстрілів на цій ділянці наші військові зазнали втрат. Загинули: один боєць «Айдару», один військовий 95-ї бригади та ще кілька бійців з інших підрозділів ЗСУ, що захищали блокпост. Точна кількість втрат уточнюється».

Зауважимо, що минулої суботи в районі Смілого десантники, які йшли на допомогу блокпостам, вступили в запеклий бій із терористами. Бойовики кілька годин намагалися штурмувати позиції українських військових, але від вогню у відповідь ці спроби захлинулись. Бойовики зазнали значних втрат i відступили.

«Взаємодія особового складу блокпоста та підрозділів вогневої підтримки дозволила утримати контроль над об’єктом iз мінімальними втратами», — додають у прес-центрі АТО.

Тоді ж ситуацію в районі Бахмутки прокоментував Президент Петро Порошенко. За словами глави держави, ніякого оточення українських військових тут не було. Просто вороги України видавали бажане за дійсне. А «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль, який першим повідомив про оточення, «вже своє отримав, бо він не має коментувати такі речі», зауважує Верховний головнокомандувач.

«Ніякого оточення там немає. Так, були проблеми, бо біля дороги, яка веде до блокпоста, є «зеленка», а в ній — кілька розвідувально-диверсійних груп противника, які обстріляли конвой, що забезпечує блокпост водою та боєприпасами. «Зеленка» була погано зачищена українськими силами. Наші десантники вже якісно провели її зачистку, — повідомив в інтерв’ю українським ЗМІ Петро Порошенко. — Дзвінки начебто бійців на телеканали з інформацією про оточення бригади були зроблені з Донецька. «Їхні вимоги одні — відведіть 32-й та 31-й блокпости. Кому це вигідно?».

Уже в неділю наші бійці змусили ворога відступати від Смілого з великими втратами й навіть знищили ворожий танк. Як доповів Президенту міністр оборони Степан Полторак, сталося це після того, як для нейтралізації загрози блокпосту нашими бійцями було проведено рейдовий бій. Мало цього, наступного дня терористи намагалися встановити неподалік власний блокпост. Але після «зачистки» цього району було знищено і блокпост, і засідки терористів.

Учора ж озвірілі через поразку терористи знову спробували штурмувати блокпост у районі Смілого, але знову зазнали втрат. Загалом учора бойовики понад 60 разів (!) обстріляли позиції сил АТО на Донбасі.

У ході цих запеклих боїв захопити Щастя бойовикам так і не вдалося, натомість бійцям антитерору навпаки пощастило без жодного пострілу зайняти село Кримське Новоайдарського району і підняти над сільрадою український прапор. Так звані російські козачки втекли звідси ще 18 жовтня. Село Кримське вже відвідав «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль і пообіцяв найближчими днями відновити фінансування.

Гаряче учора було і в Донецьку, де знову обстріляли стадіон «Донбас-арена». «У результаті потужного вибуху ударна хвиля завдала значних збитків західній і східній частинам арени, — прокоментував подію в. о. гендиректора «Донбас-арени» Вадим Гунько. — Частина скляного фасаду обвалилася, значна його площа отримала критичні ушкодження».

ДО РЕЧІ

На території України за час конфлікту на південному сході загинуло вже до 4360 російських військових. Такі дані оприлюднила російська правозахисниця та засновниця інтернет-проекту «Вантаж 200 з України в Росію» Олена Васильєва.

«Мені все частіше починають писати і телефонувати російські офіцери, які потрапили в халепу з назвою «громадянська війна в Україні» або «навчання під Ростовом». Вони ретельно аналізують ситуацію на своїх закритих форумах. При цьому всі обурюються абсолютно бездарним командуванням російських військ, введених на територію України. Кількість втрат iз російського боку настільки велика, що вже через місяць командувати не буде ким, констатують офіцери», — зазначає правозахисниця.

Водночас, за даними Управління ООН iз координації гуманітарних питань, у неоголошеній війні на Донбасі загинули понад 3700 людей і 9075 зазнали поранень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>