Згасла «Новоросія»

26.11.2014
Згасла «Новоросія»

Терористи виявилися нездатними забезпечити елементарні потреби людей.

«Проект «Новоросія», який спочатку культивувався, уже згас. І вже не має прибічників, які б його підтримували, оскільки соціальна ситуація показує, що відбувається насправді, — переконаний речник Ради нацбезпеки й оборони Андрій Лисенко. — Бойовики не можуть із цим впоратися. І силою зброї вони ситуацію не вирішать, оскільки розрахунок був на місцевих мешканців, які мали б підтримувати терористів. Зараз такої підтримки вже немає. Вони, навпаки, отримали негатив. Це логічне завершення так званого перебування при владі так званих «ДРН» і «ЛНР». І ми зробимо все можливе для того, щоб допомогти нашим мешканцям. Буде підготовлено і гуманітарні конвої, і все, що необхідно для людей. Принаймні, все, що гарантує українська влада, вона виконує».

Останнім часом терористи і російські найманці з подивом побачили, що проти них відкрито другий фронт. І цей фронт діє глибоко в їхньому тилу, адже проти них виступає усе більше мирних мешканців Донбасу. Нагадаємо, що прості люди все частіше організовують акції протесту на контрольованій бойовиками території і вимагають або виплачувати зарплату та «соціальні гроші», або забиратися геть. На минулому тижні люди протестували в Амвросіївці, Торезі і Єнакієвому Донецької області та в Антрациті, Свердловську, Червонопартизанську й Ровеньках Луганської області.

Позавчора ж у Донецьку пройшла акція протесту проти браку продуктів і соціальних гарантій, а так званий «жіночий батальйон спротиву» вимагав від бойовиків за два місяці забратися з міста.

«Місцеві жінки обурені наявною ситуацією, що склалася з постачанням продуктів харчування та відсутністю будь-яких соціальних гарантій від терористичної влади, а також появою фальшивих грошей від керівництва так званої «ДНР», які не приймає жоден магазин», — повідомляє пан Лисенко. За його словами, машини для друку грошей, які були завезені терористами з Росії, не врятували ситуацію. Адже місцевих мешканців попередили про фальшиві купюри, тож вони вже не йдуть в обіг, у магазинах їх не приймають. Через що й люди відмовляються отримувати папірці, які не є грошовою одиницею.

Окрiм того, за даними РНБО, у Фащівці, Чорнухіному та Красному Лучі місцеві мешканці з «підручними засобами» вимагали від росіян залишити їхні міста та вивести бойову техніку. Адже окупанти розташували позиції для обстрілу сил АТО установками «Град» безпосередньо посеред житлових кварталів, чим наражали людей на небезпеку.

За даними «губернатора» Донеччини Олександра Кіхтенка, лише за минулі вихідні бойовики розбомбили 20 цивільних об’єктів міста Дебальцеве. «Ми маємо неспростовні докази, що обстріл населених пунктів ведуть бойовики «ДНР», але, на жаль, не можемо ці докази надати людям, що живуть на окупованій території», — каже пан Кіхтенко.

Утім, люди бачать усе на власні очі. Учора вранці в Донецьку снаряд влучив у маршрутний автобус, в результаті чого загинули 2 людини, ще 8 — поранено. А під Горлівкою мирний житель підірвався на «розтяжці», встановленій бойовиками.

А ТИМ ЧАСОМ...

На головній лінії фронту також неспокійно. За попередню добу бойовики 36 разів відкривали вогонь по українських військових, 7 разів безуспішно атакували наші позиції. Загинув один наш воїн, ще п’ятьох поранено.

Тривали запеклі бої і в Донецькому аеропорту. Але, як повідомляють у прес-центрі АТО, всі спроби похитнути оборону наших військ артилерійським вогнем були марними. Українські «кіборги» відбили всі атаки, а ворог відступив. «Українська артилерія відкриває вогонь у відповідь не лише для захисту власних позицій, а й для захисту мирного населення», — додають у прес-центрі АТО.

За словами прес-секретаря АТО Владислава Селезньова, який посилається на дані вітчизняної розвідки, на тимчасово окупованих територіях задіяні від 15 до 25 тис. бойовиків і від 5 до 10 тис. професійних російських військових. Останніми днями Україну покинуло більше тисячі російських вояків. За чутками, росіяни просто відмовилися воювати. Але в РНБО на офіційному рівні зазначають, що йдеться не про бажання РФ вивести власні війська, а про ротацію живої сили. Адже водночас Росія перекинула в Луганську область п’ять колон техніки з особовим складом і боєприпасами.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>