«Гібридне перемир’я»

04.12.2014
«Гібридне перемир’я»

Незважаючи на обіцяне припинення вогню, українські кіборги в аеропорту Донецька продовжують відбивати штурмові атаки бойовиків та російських спецпризначенців. (Сергія ЛОЙКА.)

Відсьогодні у Донецьку має запрацювати центр з контролю та координації з питань припинення вогню. Подібний центр з аналогічними завданнями вже діє у місті Дебальцеве. Отже, донецький центр стане вже другим, на базі якого робоча група з українських та російських військових, а також спостерігачів місії ОБСЄ та бойовиків (офіційно останніх називають «представники окремих районів Донецької області». — Авт.) буде займатися моніторингом ситуації в зоні АТО, контролем виконання режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння на рубежі, а також іншими питаннями, передбаченими Мінським меморандумом. Про це під час робочої зустрічі у Донецьку (за участі представників ОБСЄ і терористів) домовилися представники українських та російських військових на чолі з генерал-лейтенантами Володимиром Аскаровим (ЗСУ) та Олександром Лєнцовим (ЗС РФ). За словами російського генерала Лєнцова, «аналогічний центр діятиме й у Луганську».

 

Нагадаємо, що минулих вихідних військові делегації сторін на чолі з генералами Аскаровим і Лєнцовим домовлялися про режим «Тиша» в Луганську. Згідно з домовленостями, вогонь на Луганщині сторони мають припинити вже завтра, а почати відводити важке озброєння від лінії зіткнення — у суботу.

От тільки чи є такі домовленості обов’язковими до виконання тими ж терористами чи вони є певним окозамилюванням для світової громадськості? Швидше за все, військові представники країни-окупанта намагаються продемонструвати зацікавленість у мирі на Донбасі й уникнути нових санкцій для РФ або відтермінувати їх у часі.

Судіть самі: позавчора ввечері український генерал Аскаров заявив, що, згідно з домовленостями сторін, iз 18.00 вівторка вогонь в аеропорту Донецька припиняється. Самопроголошений «спікер народної ради ДНР» Андрій Пургін ще й додав, що бойовики «намагаються домовитися, знизити градус напруги» і розраховують до 9-10 грудня почати відведення важкої техніки від лінії зіткнення.

І що у результаті? Не встигли представники Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню залишити район аеропорту і Донецьк узагалі, як вогонь поновився! Станом на 18.00 вівторка (час, коли анонсувалося припинення вогню) терористи здійснили 14 невдалих атак позицій українських «кіборгів», повідомляє прес-центр АТО.

Учора ж, за даними групи «Інформаційний спротив», штурмові підрозділи бойовиків було відведено від летовища вглиб бойових порядків для відновлення боєздатності. Виявляється, у ході переговорів українських військових iз терористами й росіянами була ще й домовленість про взаємну евакуацію вбитих і поранених. Хоча північніше обумовленої ділянки обстріли аеропорту тривали.

«Українські військові успішно відбили всі напади бойовиків на термінали аеропорту, ворог зазнав значних втрат і був змушений відвести свої угруповання для відновлення боєздатності», — зазначає речник РНБО Андрій Лисенко.

У групі «ІС» також додають, що серед загиблих у боях за аеропрт 1 грудня росіян ідентифіковано труп в.о. начальника штабу однієї з бригад спеціального призначення ЗС РФ. «Даний російський офіцер загинув від осколкового поранення. У Донецьку він очолював оперативну групу управління, яка діяла безпосередньо в бойових порядках російсько-терористичних військ. Тіло загиблого 2 грудня було евакуйовано в ході оголошеного припинення вогню й підготовлено до відправлення в Росію», — пише нардеп і організатор «ІС» Дмитро Тимчук.

До речі, за підрахунками прес-центру АТО, втрати бойовиків, які тероризують населення Донбасу, від початку проведення антитерористичної операції становлять близько 8 тисяч осіб.

Доказами того, що окупанти і терористи не планують припиняти вогонь, є й зафіксована у Луганську чергова колона бронетехніки (до двадцяти одиниць), серед яких було шість російських танків Т-72Б3. За даними військової розвідки, значну витрату боєприпасів терористами в ході нещодавніх обстрілів має поповнити чергова «гуманітарка» з Росії. Про намір направити ще один такий «гумконвой» на Донбас до кінця року в РФ вже заявили.

ДО РЕЧІ

З початку перемир’я — 5 вересня — на сході України загинуло більше 400 українських військових, повідомляє український посол у НАТО Ігор Долгов. За словами дипломата, про цю ситуацію глава МЗС України Павло Клімкін говорив у вівторок, звертаючись до присутніх у Брюсселі колег iз країн-членів НАТО. «Характеризуючи ситуацію, міністр застосував дуже правильне визначення: раніше ми дискутували про «гібридну війну», а тепер у нас «гібридне перемир’я». За період перемир’я з 5 вересня відбулося безліч інцидентів, ми втратили більше 400 військовослужбовців», — сказав пан Долгов. Дипломат також заявив про готовність України втілювати в життя досягнуті в Мінську домовленості про перемир’я, однак, за його словами, їх не дотримується протилежна сторона.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>