Українцям потрібна перемога

13.01.2015
Українцям потрібна перемога

Переважна більшість українців (62,8%) упевнені, що воювати за Донбас варто до перемоги. Серед причин, зокрема, й така: тому що «це — територія України, на якій живуть українські громадяни». Такими є результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. При цьому за перемогу найбільше виступають не на Галичині, а на Дніпропетровщині (67,1% респондентів). Серед іншого, кожен третій українець (33,2% опитаних) виступає «за» продовження антитерористичної операції як військової операції української армії, в результаті якої окуповані території будуть звільнені.

Тримай агресора!

Показово, що главі МЗС РФ Сергію Лаврову вже ввижається, що Україна готується до нової силової операції на Донбасі. «У нас є інформація, дуже тривожна, що силовики готують нову спробу силового вирішення конфлікту, — заявив пан Лавров днями у Москві. — Це було б катастрофою. Росія розраховує, що закордонні партнери вплинуть на Київ iз метою не допустити спроби силового вирішення на Донбасі. Конфлікт в Україні не може бути вирішений військовими засобами».

Ця заява виглядає украй облудною, враховуючи, що саме підтримувані Кремлем бойовики (більшість яких є професійними військовими РФ, перевдягненими у форму терористів) значно активізувалися після Різдва, збільшивши кількість провокацій і обстрілів. Сталося це вже традиційно, після прибуття на Донбас чергового незаконного російського «гумконвою», переважно з боєприпасами. Усі вихідні бойовики обстрілювали українські позиції з важкого озброєння: танків, артилерії, «Градів». Два ворожi танки нашим бійцям вдалося підбити в районі Докучаєвська.

Відтак слова Лаврова нагадують відоме «тримай злодія!», коли власні злочини намагаються перекласти на жертву. Адже, за даними голови Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Сергія Пашинського, протягом останнього тижня в зоні проведення АТО різко погіршилася ситуація.

«Уперше зафіксовано, що угруповання терористичних підрозділів та Російської Федерації значно перевищили за чисельністю наші угруповання», — повідомив учора Пашинський.

Зауважимо, що наприкінці минулого тижня міністр оборони Степан Полторак повідомляв, що на Донбасі зосереджено до 7,5 тисячі російських військовослужбовців і проводиться їхня постійна ротація. «Перехід кордону, де ми його не контролюємо, відбувається практично щодня. Проводиться ротація підрозділів», — констатував міністр.

У зону АТО — лише за перепусткою

Через обстріли терористів СБУ тимчасово припинила пропуск осіб та транспортних засобів на кількох дорожніх напрямках у зоні АТО (як правило, на кілька годин щодоби). Зокрема, рух перекрито між Донецьком і Маріуполем. Окрім цього, всіх, хто приїжджатиме до Маріуполя з підконтрольних бойовикам територій, пропускатимуть лише за спеціальними перепустками, виданими в СБУ.

Адже відтепер, згідно з рішенням РНБО, в’їзд на неконтрольовану територію Донбасу та виїзд із неї буде відбуватися в семи пунктах пропуску за пред’явлення паспорта й перепустки, виданої координаційними групами, повідомляє прес-центр АТО. Перепустки для одноразового чи багаторазового в’їзду можна оформити лише у міліцейських відділках міст Старобільськ, Дебальцеве, Велика Новосілка та Маріуполь.

У межах району проведення АТО продовжують роботу 4 транзитні пункти для зустрічі внутрішньопереміщених осіб: у межах міст Красноармійськ, Маріуполь, Сватове та Лисичанськ.

ВТРАТИ

За останні кілька днів сили АТО продовжували нести втрати. Минулого четверга загинуло четверо українських військових. 9 січня в бою поблизу Станиці Луганської загинуло двоє бійців Національної гвардії. Ще 14 бійців отримали поранення різного ступеня тяжкості. Гвардійцям вдалося відбити атаку ворога.

Минулої суботи загинув ще один український вояк, восьмеро отримали поранення. Цього ж дня під час артилерійського обстрілу в селищі Кряківка на Луганщині загинуло троє людей — 14-річна дівчинка, її мати та бабуся.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>