«Гуляють» танки по Донецьку

18.08.2015
«Гуляють» танки по Донецьку

Ймовірно, бойовики готують «неприємний сюрприз» українській армії до Дня Незалежності, вважають у штабі АТО. Проте одразу додають, що сили ЗСУ готові дати відсіч ворогу. «Сили АТО зараз мають, як ніколи, велике бажання відбити всі можливі напади з боку ворога», — каже речник iз питань АТО Андрій Лисенко. Самі ж бойовики вже заявили, що Мінські угоди нібито зірвано... українською стороною. За словами ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка, 65 тис. українських воїнів нібито готові перейти у наступ, тож «розслаблятися не варто». Паралельно в соцмережах активізувалися так звані «кремлівські боти», які поширюють провокаційну інформацію про нібито запланований український наступ.

Про новий можливий виток ескалації конфлікту на сході України заявляє і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. За його словами, ситуація на Донбасі є вибухонебезпечною, «багато що поставлено на карту, і якщо зараз сторони не дійдуть згоди у вирішенні конфлікту мирним шляхом, ми можемо в будь-який час опинитися у новій спіралі військової ескалації».

Керівник української сторони у СЦКК Борис Кременецький додає, що самопроголошене керівництво «ЛНР» та «ДНР» робить усе можливе для дестабілізації обстановки в районах лінії розмежування з метою тиску на владу України та для зриву Мінських домовленостей.

«Кожного дня ситуація продовжує загострюватися, щодоби збільшується кількість випадків застосування проросійськими бойовиками ракетних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів, — каже генерал-майор Кременецький. — Поширюючи наклепницьку інформацію, вони намагаються покласти на українську сторону відповідальність за застосування зброї та за загострення ситуації вздовж лінії розмежування напередодні Дня Незалежності. Терористи продовжують скоювати військові злочини, застосовуючи заборонене озброєння по цивільному населенню та мирних населених пунктах».

Водночас інший ватажок «ДНР» Денис Пушилін закликав лідерів країн «нормандського формату» втрутитися, «інакше ситуація буде доведена до відновлення повноцінних бойових дій». Утім той факт, що відновлення бойових дій бажають саме терористи і окупанти, опосередковано підтвердив ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький, який заявив про готовність за будь-яку ціну через якийсь час загарбати всю Луганщину.

Про те, що саме терористи, а не навпаки, намагаються втягнути українську армію у бойові дії, зазначають і у штабі АТО. Мало цього, за даними РНБО, останнім часом кількість російських військових на кордоні з Україною збільшилась до 50 тисяч, що викликає побоювання ескалації конфлікту. На окупованій території Донбасу бойовики вже майже не приховують бойову техніку російського походження: ледь не щодня танки можна побачити в Донецьку чи Новоазовську, а в соцмережах навіть викладено відео танкових тренувань.

В останні дні ворог ледь не щодня встановлює «чорні рекорди» з обстрілів, обстрілюючи позиції сил АТО не менше 150 разів. Під час обстрілів продовжують гинути мирні мешканці. Зокрема, минулої суботи у Дзержинську загинуло двоє цивільних, цього ж дня ворог відновив обстріли з важкої артилерії в районі багатостраждального селища Широкине.

Уже позавчора бойовики обстріляли села Лебединське та Сартана, що під Маріуполем. За даними обласної міліції, у передмісті загинули двоє мирних мешканців — чоловік і молода жінка, шестеро селян поранено (серед яких і 10-річна дитина), вогнем пошкоджено з півсотні будинків.

Відтак у Маріуполі знову оголошено жалобу. Прокуратура Донецької області кваліфікувала цей обстріл як теракт. Попередньої ночі, після обстрілу Красногорівки, загинув ще один цивільний. Загалом попередньої доби в зоні АТО загинули два захисники України, ще сiм воїнів зазнали поранень.

Секретар РНБО Олександр Турчинов попереджає, що у випадку наступу військ Росії в зоні АТО Україна «змушена буде ввести воєнний стан і проводити більш потужну мобілізацію всього потенціалу, який є в країні». За словами пана Турчинова, ситуація в зоні АТО свідчить про те, що Росія має намір зірвати Мінські угоди і готує серйозний наступ.

ДО РЕЧІ

Мінські угоди довели, що Європа повернулась на десятиліття назад, і для вирішення міжнародних криз потрібно покладатися не на окремі держави-члени, а на ЄС загалом, вважає колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

«У питанні України ЄС немає навіть за столом переговорів. Натомість Франція та Німеччина, жодна з яких не має спільного кордону з Україною, взяли на себе управління російською агресію, лише з частковим успіхом», — зазначає пан Сікорський, який неодноразово заявляв, що нормандський формат не підходить Україні.

Водночас ватажки «ДНР» та «ЛНР» поспішили заявити, що не допустять розширення списку країн-учасниць переговорів із мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. За словами одного з лідерів «ДНР» Дениса Пушиліна, це збільшення числа країн нібито лише погіршить ситуацію. Один iз лідерів «ЛНР» В’ячеслав Дейнего додає, що будь-які спроби змінити формат означають почати все з початку. І погрожує, що тоді доведеться «повторити Іловайський котел, Дебальцівський котел».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>