Хліб–сіль «Морському бризу»

12.07.2008
Хліб–сіль «Морському бризу»

На Одещині натовців зустрічають за українським звичаєм та з плакатами «Wellcome». (Фото УНІАН.)

Співдиректор багатонаціональних маневрів перший заступник командуючого ВМС України Віктор Максимов зазначив, що у п’ятницю до Одеси прибула перша оперативна група, яка готує навчання. Власне «Морський бриз» триватиме з 12 до 28 липня. За словами заступника голови облдержадміністрації Петра Хлицова, «участь Військово–Морських сил України в міжнародних навчаннях дає змогу на практиці поліпшити взаємодію підрозділів вітчизняних ВМС та країн–членів Північноатлантичного альянсу, підвищити вишкіл команд кораблів, що сприяє набуттю практичному досвіду дій у складі багатонаціональних з’єднань».

У ході маневрів на перше місце ставиться розв’язання питань, пов’язаних зі здобуттям світового досвіду і доведення до сучасних стандартів управління Військово–Морськими силами України. Заступник глави регіону нагадав, що практичне співробітництво підрозділів українського флоту з військовослужбовцями держав НАТО почалося ще в 1993 році, коли до Одеси прибув із дружнім візитом корабель «Сан Джорджія» ВМС Італії.

Пан Хлицов побажав учасникам навчань «Сі бризу–2008» подальших успіхів у забезпеченні обороноздатності своїх держав та виконанні нових завдань заради підтримання миру на планеті. У навчаннях візьмуть участь військовослужбовці з п’ятнадцяти держав.

Слід зауважити, що, на відміну від попередніх років, коли учасники «Морського бризу» зустрічали різкий опір мешканців Криму, цього року в Одесі їх зустрічають гостинно. Протести невдоволених заборонив обласний суд.

Заступник командувача ВМС України Віктор Максимов висловив вдячність облдержадміністрації і мерії Одеси за привітання й теплу зустріч, запевнивши, що миротворчі навчання пройдуть успішно. А за вже проведену спільну підготовку операції навчань подякував співдиректору маневрів — капітану 1–го рангу Джону Муру. Представник ВМС США також сказав слова вдячності на адресу керівництва регіону та Одеси. «Ми вважаємо, — зазначив Мур, — що ці навчання мають продемонструвати дружні взаємини між нашими країнами».

За українською традицією, дівчата в національних костюмах зустріли гостей хлібом–сіллю. Як поінформували «УМ» в управлінні Північно–Західного району ВМС України, такі ж гостинні зустрічі з учасниками багатонаціональних навчань відбудуться у Миколаївській області та АР Крим.