З Махном на тачанці

19.08.2008
З Махном на тачанці

Розстріляємо із кулемета, якщо не приїдете на «День Незалежності з Махном». (Фото Прес-КІТ.)

«Досить лежати лайном, я їду на «День Незалежності з Махном!» — вигукував перед агентством УНІАН на возі, запряженому двома карими кіньми лисий, у чорній шкіряній куртці, молодий поет Артем Полежака. Разом із ним біля кулемета сиділи в короткій джинсовій спідничці письменниця Світлана Поваляєва, бард Едуард Драч у вишиванці, кілька парубків у волохатих шапках кінця ХХ століття і керівник мистецького об’єднання «Остання барикада», народний депутат Олесь Доній. На Європейську площу з револьверами і кулеметом вони приїхали не бомбити УНІАН, а театрально проанонсувати третій літературно­музичний фестиваль «День Незалежності з Махном», який пройде 23—24 серпня в Гуляйполі Запорізької області.

 

«Взяття УНІАНу» помистецьки

Розповісти про фестиваль на звичній пресконференції за столиком, з мінеральною водичкою, даючи сонні відповіді на банальні журналістські запитання мистецькі анархісти не можуть з простої причини — це не вписується в їхню філософію життя. «День Незалежності з Махном» вважається «найобезбашеннішим» фестивалем в Україні. Тому говорити про нього треба на всю площу в стилі «майже справжніх махновців».

На «Махновській тачанці» митці влаштували літературно­музичний перфоманс «Взяття УНІАНу», який замінив традиційну пресконференцію. Поети під дрібний барабанний бій читали вірші, Едуард Драч проспівав кілька пісень, а малі «махновці» вихвалялися пістолями. Як засновнику фестивалю, Олесю Донію в мілітарному обмундируванні випала нагода коротко розповісти, що чекає на відвідувачів у Гуляйполі цього разу. «Головна ідея фестивалю — продемонструвати вільний український дух, а ще — сприяти просуванню сучасної української культури «в маси». «Слоган» «Дня Незалежності з Махном»: «Чинуші святкують у Києві, а справжні українці їдуть у Гуляйполе!». Так що запрошую всіх охочих на святкування», — каже Олесь Доній від імені всієї команди махновців.

Світлана Поваляєва не пропускає жодної акції «Останньої барикади». Годилося відзначити її активність під чорними прапорами «Барикади» і розмістити фото цієї білявої, з короткою стрижкою письменниці й журналістки на символічних футболках організації чи бодай кавалок її вірша надрукувати на кулеметі. «День Незалежності — це не черговий вихідний, не свято офіціозу й помпезності. Прошу вас відсвяткувати його як свідомий вільний, гордий український народ!» — закликала Поваляєва з тачанки, а з її серйозного виразу обличчя журналісти прочитали, що за непослух на них чекає розстріл.

Запах анархії за 50 гривень

Із презентації неважко здогадатися, який дух пануватиме на фесті, й чим це все пахне. Нагадаємо, що фішкою дводенного дійства під розкрученим брендом «батька» Нестора Махна є поєднання літератури й музики. До ватажка анархістів у багатьох істориків і громадських діячів є ряд претензій. Олесь Доній на це відповів дипломатично: «Ми спеціально «притягуємо» Махна до фестивалю. Хочемо довести, що всі наші історичні діячі були українцями. Якщо він зі Скоропадським, Петлюрою чи Грушевським не помирився за життя, ми їх помиримо сьогодні. А заодно об’єднаємо народ за допомогою мистецтва».

За програмою на анархістів чекатимуть поетичні читання від сучасних українських письменників, білоруського «десанту» та презентація «західного фронту» молодої поезії. До літературної частини приєднається значно потужніша за попередні роки музична. Ввечері Гуляйполе розтрусить свої сідниці під жваві пісеньки гуртів ZdobSiZdub (Молдова), «Крихітка Цахес» (Київ), «Мертвий півень» (Львів—Харків—Київ), «Бумбокс» (Київ), «Фліт» (ІваноФранківськ), «ДримбаДаДзиґа» (Київ), «ТопОркестр» (Київ), «Джамбібум» (Білорусь), ІQ48 (Білорусь), «Собаки в космосі» (Харків), «Мандариновий рай» (Черкаси), Сергій Бабкін (Харків).

Окрім основного багатства літературно­музичного карнавалу, передбачаються «Літературний аукціон», «Бардівська ватра», «Томатний лідер нації», «Гонки на тачанках», «Поетичний бодіарт», «Хата­читальня лірника Сашка», кінопокази фільмів про Махна, графітіджем, байкершоу, професійне файєр­шоу, майстер класи з гри на барабанах, «Махновський волейбол» і на додачу — шоу Луганського кінного театру.

На «Махнофесті» також не забудуть про державних мужів. У вигляді макетів будуть присутні найвідоміші керівники держави. Закидання помідорами їхніх фейсів буде сприйматися «на ура». Фестиваль відбуватиметься на двох майданчиках. Удень від спеки рятуватиме прохолодний величезний Будинок культури, вечірня ж програма традиційно буде проходити на полі.

Та альтернатива традиційному офіційному, «чиновницькому», святкуванню головного патріотичного свята країни — Дня Незалежності — обійдеться кожному анархісту в 50 гривень: 25 — за встановлення намета (кількість проживаючих в одному наметі необмежена) плюс 25 гривень із кожної людини за вільне цілодобове пересування по стадіону і всіх заходах фестивалю. Так що в анархію без грошей нема чого потикатися.