Визнав світ — оцінить й Україна

25.09.2008
Визнав світ — оцінить й Україна

Валерій Сушкевич і Олексій Федина на зустрічі з журналістами. (Фото Укрінформ.)

Про пекінські результати наших спортсменів–інвалідів знає весь світ, тепер про них має дізнатися Україна. Саме таку тезу висуває президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич. Розповісти йому є про що, адже остання Паралімпіада стала надзвичайно успішною для синьо–жовтої команди: українці посіли четверте місце в загальнокомандному заліку.

«Як і сама Олімпіада, змагання між спортсменами–інвалідами в Пекіні теж були доволі незвичними та несподіваними», — сказав Сушкевич на вчорашній зустрічі з журналістами в інтернет–холдингу «Обоз.ua». Насамперед це стосується тієї величезної кількості світових рекордів, які встановили спортсмени з фізичними вадами за час проведення Паралімпійських ігор. Приємно, що до цієї справи долучилися й українські збірники, які 22 рази піднімали планку світових досягнень.

Вдалий виступ українських паралімпійців був несподіваним абсолютно для всіх. Розповідають, що, коли в голови Міжнародного олімпійського комітету Жака Рогге попросили прокоментувати високе місце українців (уже тоді четверте), він просто не знайшов, що відповісти. «Це ж ще не кінець змагань», — утримався від коментарів бельгієць.

Красномовний факт: уперше в історії українського спорту інвалідів одразу п’ятеро плавців виконали нормативи, за які здоровим спортсменам присвоюють звання майстра спорту. Причому одне з досягнень встановив спортсмен без руки! «Маючи такі результати, ми їхали до Пекіна тільки перемагати», — говорить Валерій Сушкевич. За його словами, олімпійський принцип про «перемогу–участь» нашої збірної не стосувався. Чи не головною причиною успішного виступу президент НКСІ називає можливість зреалізуватися, яку отримують люди з обмеженими можливостями. В Україні існує величезна проблема з соціальною ізоляцією та дискримінацією інвалідів, а спорт робить дуже багато для її вирішення.

Не забувають паралімпійці згадати й про державну підтримку, яка поступово збільшується. «Рік у рік ми спостерігаємо прогрес у відносинах між спортсменами і чиновниками. Постійно зміцнюється тренувальна база, що дуже тішить», — ділиться своїми враженнями триразовий паралімпійський чемпіон, плавець Олексій Федина. Уже зараз спортсмен думає про Ігри в Лондоні, на яких планує виступити не гірше, ніж у Пекіні.

Знайшлося місце і негативу, який, за словами президента комітету паралімпійського спорту, є відлунням олімпійських проблем. Це і нечесне суддівство, і допінг–скандали разом із корупцією. Українським футболістам на Паралімпіаді довелося зіткнутися з таким ганебним явищем, як «підстава». У фіналі своєї програми наші хлопці зустрілися з росіянами, за яких, зі слів Сушкевича, впродовж турніру грало аж двоє здорових спортсменів. Більше того, вони ще й виступають за один із російських професійних футзальних клубів. Розслідування ж, на якому наполягали українці разом із представниками інших команд, проходило дивовижно мляво. У результаті, наші спортсмени довели свою правоту на спортивному майданчику, обігравши росіян з рахунком 2:1. Саме завдяки цій золотій медалі українці й посіли підсумкове четверте місце в командному заліку.