Не затуляйте їй очі!

16.10.2008
Не затуляйте їй очі!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Учора народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко продовжили свою протиправну справу — цього разу у зв’язку з призначеними достроковими виборами блокували ще один суд, Вищий адміністративний. Цінність цього суду полягає в тому, що ВАС є вершиною ієрархії адміністративних судів, а отже, може поставити крапку в нинішній боротьбі за легітимність президентського указу, що був оскаржений БЮТівцями. Вчора «тимошенківці» заблокували кабінет голови суду Олександра Пасенюка.

 

Це блокада чи черга на прийом?..

Прес–служба ВАСУ повідомила, що біля кабінету Пасенюка ополчилося близько 30 народних депутатів, не дозволяючи нікому потрапити до робочого приміщення. Відтак Пасенюк не міг почати роботи у «нормальному режимі».

«Тимошенківці» висунули іншу точку зору на події в суді. «Ніхто з депутатів не заблоковував кабінету голови суду. Народні депутати були лише в коридорі, де чекали на прийом до голови», — заявила, за повідомленням прес–служби БЮТ, нардеп Антоніна Болюра. Трьом парламентаріям нібито вдалося поговорити з головою суду. Інформацію ж про 30 депутатів і перешкоджання Пасенюку соратниця Тимошенко назвала «нісенітницею». Болюра кинула камінь на сусідський город і сказала, що значно більше людей у суді представляють Управління державної охорони, підконтрольне Президентові.

«БЮТівці просто бояться...»

Тим часом секретаріат Президента за дорученням глави держави звернувся до Олександра Пасенюка з клопотанням заслухати апеляційну скаргу на рішення вже неіснуючого Київського окружного адміністративного суду в приміщенні ВАС. Нагадаємо, слухання апеляції має відбутися завтра в Київському апеляційному адміністративному суді. Однак на Банковій передбачають, що народні депутати від БЮТ знову можуть зірвати засідання — при тому, що час виборчої кампанії невпинно спливає. Втім, як бачимо, і ВАСУ потерпає від «терору» незгодних із проведенням виборів.

Керівник служби з представництва в судах України інтересів Президента Руслан Кирилюк стверджує, що шляхом блокування народні депутати від БЮТ хочуть затягнути судовий процес. «Представники БЮТ просто бояться розгляду справи щодо указу про розпуск парламенту, оскільки розуміють неминучість скасування незаконної ухвали Окружного адміністративного суду столиці», — цитує Кирилюка прес–служба глави держави.

І ще трохи інформації з Банкової: заступник глави СП Марина Ставнійчук учора підтвердила, що БЮТ не звертався до Конституційного Суду з приводу указу Президента про розпуск ВР, хоча Тимошенко раніше заявила про подачу такої заяви.

Судді не мовчать

У такій напруженій ситуації суддівська гілка влади заявляє про свої порушені права. Пленум Вищого адміністративного суду звернувся до парламенту, Президента, уряду, Ради суддів, Генпрокуратури і Держсудадміністрації з проханням вжити заходів для посилення незалежності судової гілки влади та недопущення тиску на Феміду. Судді нагадують і про парламентаріїв, які, «зловживаючи статусом народного депутата», набилися в суди, і про те, як вони довели заступника голови ВАС Михайла Цуркана до госпіталізації через гіпертонічий криз. «П’ятеро народних депутатів, за його (Цуркана) словами, ображали суддю, заважали працювати, не давали можливості вийти з кабінету та шляхом застосування насильства заволоділи двома мобільними телефонами — особистим і службовим», — ідеться в заяві пленуму.

«Ситуація, що склалася навколо оскарження указу Президента України про призначення дострокових парламентських виборів, відвертий тиск на суддів судів адміністративної юрисдикції, які покликані захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб від протиправних дій влади, дестабілізує судову систему», — зазначено в заяві пленуму ВАС.

Судді також наголошують на недосконалому захисті приміщень судів. Тим самим вони фактично підтримали секретаріат Президента та Управління держохорони, які взялися сильніше охороняти Феміду.

 

ВІДЛУННЯ
«Силовики»: лава на лаву?

В. о. голови СБУ Валентин Наливайченко вчора на прес–конференції заперечив участь співробітників спецпідрозділу «Альфа» у вівторковій сутичці з народними депутатами у Центрвиборчкомі.

У свою чергу, керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей позавчора заявив, що після сутички депутатів та правоохоронців у ЦВК є шестеро потерпілих. «Буде проведена судово–медична експертиза. Я думаю, що найближчим часом Генпрокуратура дасть відповідь на ці запитання, і буде прийнято законне рішення», — заявив Гелетей.

Керівник УДО каже, що народні депутати координували свої дії з МВС. «Деякі народні депутати, в тому числі й Валерій Писаренко, безпосередньо телефонують міністру [Луценку], називаючи його «Юрою», і просять то «Беркут», то інше підкріплення», — цитує Гелетея УНІАН.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Київський обласний адміністративний суд зупинив дію указу Президента про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва. Про це агенції УНІАН розповів народний депутат від БЮТ Андрій Портнов.

Голова Верховного Суду Василь Онопенко, який раніше був депутатом від БЮТ, піддав критиці останній указ Президента, що стосується судової гілки влади. «Сьогодні з політичних мотивів ліквідовано Окружний адміністративний суд. Завтра «не такі» рішення постановлять апеляційний, вищий, Верховний суди — що, буде ліквідовано і їх, та взагалі скасовано здійснення правосуддя як функцію держави? За такою логікою можна ліквідовувати парламент, уряд, Національний банк чи будь–який інший державний орган. Зрештою, посаду Президента України чи Україну як державу», — обурюється голова ВС Онопенко.

Водночас голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Валерій Бущенко зазначає, що ліквідація Президентом Київського окружного адмінсуду є законною, хоча на таке рішення кидає тінь збіг з ухвалою суду щодо «виборчого» указу. А Віктор Ющенко вчора в Запоріжжі повідомив, що рішення щодо реорганізації Окружного суду було запропоноване Мін’юстом «з функціональних мотивів». «Ця ініціатива вийшла з уряду, і я її підтримав», — відзначив В.Ю.