НОВИНИ ПЛЮС

24.10.2008

Захід дав Грузії більше

На міжнародній конференції фінансових донорів, яка відбулася позавчора в Брюсселі, на відбудову зруйнованої російською інтервенцією Грузії зібрано 4,5 млрд. доларів. Напередодні Грузія очікувала на три мільярди доларів. Більшість коштів виділено в формі позик. У конференції брали участь 67 країн та провідні світові фінансові інституції: Світовий Банк, МВФ, Європейський банк інвестицій та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Замах у Багдаді

Дев’ятеро осіб загинуло та десять отримали поранення під час учорашнього замаху терориста­самогубці на автоескорт міністра праці Іраку Махмуда Джавала аль­Раді. Терорист пішов на таран урядового конвою на навантаженій вибухівкою машині у вранішні години пік у столичному районі Баб аль­Шарйі, повідомляє агенція «Ассошіейтед прес». Міністр не постраждав, повідомив його речник. Учорашній замах стався за кілька годин до церемонії передачі американськими військами провінції Бабіл під контроль іракських служб безпеки.

Прем’єр Великої Британії взявся за «яхтгейт»

Прем’єр­міністр Великої Британії Гордон Браун вимагає провести розслідування стосовно звинувачень на адресу Консервативної партії про спробу її керівництва отримати гроші від російського олігарха Олега Дерипаски. Британська преса зазначає, що керівництво Консервативної партії, погодившись на контакти та зустрічі з Дерипаскою, не могло не знати, що Дерипаску підозрюють у фінансових махінаціях, тому йому заборонено в’їзд до Сполучених Штатів.

Феєрверк до скону

В індійському місті Дігх на підпільній фабриці з виробництва феєрверків від вибуху загинуло 18 людей, із них десятеро — діти, і ще близько 18 осіб поранено, повідомляє інформагенція «Прес Траст оф Індіа». Така велика кількість жертв — від того, що вибухова хвиля накрила п’ять житлових будинків, розташованих поруч із підпільним цехом.

28 жовтня в Індії відзначають свято вогнів — Дівалі. Тож кустарі всієї країни нарощують виробництво, щоб отримати якомога більше доходів від передсвяткового продажу феєрверків.

Білий порошок мститься за фінансову кризу

Упродовж останніх двох днів майже півсотні банків та держустанов США отримали листи з білим порошком невідомого призначення, сповіщає «Ассошіейтед прес». Як з’ясувала ФБР після експертизи, підозрілий порошок не несе загрози для життя та здоров’я людей. Прикметно, що всі конверти надійшли в банки, які займалися ризикованим іпотечним кредитуванням і зараз, унаслідок кризи, перебувають на межі банкрутства. Поштова служба США оголосила винагороду в 100 тисяч доларів за інформацію про зловмисників, які розсилають листи з погрозами та білим порошком. Згідно з поштовими марками, всі листи надіслані з одного місця, що розташоване в штаті Техас.

Нагадаємо, що у США подібні дії суворо караються, адже 2001 року, після терактів 11 вересня, до держустанов надходили десятки листів із білим порошком, що містив спори сибірської язви, від чого п’ятеро людей померли, а ще 17 опинилися в лікарнях.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>