Компартія в архіві

23.01.2009
Компартія в архіві

Ольга Гінзбург.

Комуністка Ольга Гінзбург поновилася на посаді голови Державного комітету архівів. Від­повідне розпорядження прийняте на засіданні уряду в середу. Вчора пані Гінзбург уже приступила до виконання обов’язків. «Сьогодні перший день. Якраз сьогодні ми отримали розпорядження Кабінету Міністрів про поновлення Ольги Петрівни», — розповіла «УМ» представниця відділу кадрів Держкомархіву Олена Баранова.

Уряд повернув Гінзбург на посаду на основі рішення суду (завзята комуністка пройшла кілька судових інстанцій). Уже колишній голова комітету Олександр Удод відзначив, що пані Гінзбург поновилася на посаді цілком легітимно. «Ще в липні суд ухвалив рішення, що під час звільнення голови комітету було порушено певні процедури. Кабінет Міністрів оскаржував цей процес, а в середу прийняв рішення про поновлення Гінзбург на підставі рішення суду. У мене нема правових підстав заперечувати акт Кабміну. Я звільнений на підставі закону», — пояснив пан Удод у коментарі «УМ».

Ольгу Гінзбург було звільнено з посади голови Держкомархіву торік 10 квітня. Вона перебувала на чолі комітету півтора року. З–поміж іншого комуністка запам’яталася заангажованими заявами: стверджувала, що розсекречення прізвищ людей, які за радянських часів проводили репресії, «нашкодить їхнім нащадкам»; виступала проти ідеї створення музею радянської окупації, бо «такого музею не повинно бути у нас в країні взагалі... Моєму поколінню це не треба».

Звільнення голови Держ­комархіву було одним із пунктів коаліційної угоди між БЮТ і «НУНС». Ця вимога була задоволена аж на п’ятому місяці існування коаліції. В розпорядженні уряду про звільнення Гінзбург не було вказано ні мотивації, ні посилань на статті законодавства, які передбачають звільнення чиновника.

Олександр Удод відмовився коментувати діяльність своєї попередниці й наступниці Гінзбург. «У мене є певні думки. Але мої моральні принципи не дозволяють говорити про цю людину. Я утримаюсь від оцінок», — відзначив доктор історичних наук.

Тим часом у політичних кулуарах говорять про політичну складову поновлення Ольги Гінзбург у виконавчій владі. Цілком можливо, що це подяка БЮТ комуністам — за те, що фракція КПУ досить часто підставляє плече Кабінетові Міністрів Тимошенко та кульгавій коаліції. Або й аванс із прицілом на наступне голосування в парламенті: мовляв, отримавши додатковий міністерський портфель, Компартія не підтримає відставку уряду, на чому наполягають «регіонали». Недарма ж рішення уряду з’явилося саме в переддень розгляду такого делікатного питання Верховною Радою...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кабінет Міністрів призначив Олександру Кужель головою Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, звільнивши з цієї посади Костянтина Ващенка. Пані Кужель — член «Партії регіонів», нардеп ІІ скликання — тривалий час обіймала посаду голови Держкомпідприємництва в часи Президента Кучми (з 1998 року).