Бий свій свого, щоб чистішим здаватися

12.02.2009

У середовищі «регіоналів» — черговий скандал. Кримська організація ПР виключила зі своїх лав двох іменитих політиків — мера Сімферополя Геннадія Бабенка й голову Ради міністрів АРК Віктора Плакіду.

На прес–конференції минулого тижня пан Бабенко упевненно заявляв, що відлучення від рідної партії йому не загрожує, хоч би як того хотілося «ініціативній» групі на чолі з лідером міського осередку ПР, співголовою фракції «Блок «За Януковича!» міськради Борису Фротману. Геннадій Бабенко навів вагомий аргумент: мовляв, у нього за плечима ВПШ (Вища партійна школа ЦК КПРС. — Авт.), тому він добре розуміється на принципах партійного будівництва. Проте наступного понеділка, 9 лютого, це не спрацювало, бо Геннадія Олександровича все ж таки «бортанули» — «за систематичне порушення статуту, партійної дисципліни і дискредитацію партії». Слідом за ним «пішли» з партії й голову уряду автономії — «у зв’язку з невиконанням рішень ради республіканської партійної організації». Одночасно Плакіду вивели і зі складу виконкому кримської організації ПР. У такий спосіб з очільником Радміну поквиталися начебто за ігнорування рекомендацій політради щодо звільнення одного з міністрів.

Бабенко ж постраждав через те, що всіляко протидіє розгляду на сесії питання про персональний склад і керівництво земельної комісії міськради й виконкому. Хоча, за даними джерел «УМ» у керівництві рескому ПР, насправді за цим стоїть намагання «позбутися баласту й фігур, що компрометують партію». І на черзі ще й Олександр Мельник — відомий депутат ВР АРК (міністр Луценко називає його не інакше, як на прізвисько «Меля») і начебто куратор усіх земельних питань на півострові, котрий має вплив і на мера Бабенка, і на тутешнього спікера Анатолія Гриценка, і «пристяжного» до останнього Плакіду.

До речі, сам голова ВР автономії Гриценко категорично не сприймає останніх пертурбацій у своїй партії. Мовляв, мало місце порушення процедури, й останнє слово — за центральною політрадою ПР. Певно, не без підказки спікера його земляки з Ленінської району вчора призупинили членство в кримському партійному осередку Партії регіонів, висловлюючи таким чином своє «фе» його керівникові, нардепу Василю Кисельову. Бо саме Кисельова вважають ініціатором і натхненником «бєспрєдела» з виключенням із партії кримських керівників. Більше того, як повідомляє агенція «Новий регіон–Крим», «регіонали»–«ленінці» звернулися з відкритим листом до лідера ПР Віктора Януковича, прохаючи негайно втрутитись у ситуацію. Адже, йдеться в листі, пан Кисельов останнім часом «надсилає запити у правоохоронні органи з вимогою провести перевірки на підприємствах району, керівниками яких є активні члени Партії регіонів, ініціює перевірки у низових парторганізаціях. Ми що, вже боремось один з одним?»

У світлі цієї «боротьби» місцеві аналітики вважають, що значно підвищується ймовірність відставки тандему Гриценко–Плакіда з посад у Верховній Раді та Радміні Криму, а також дострокові вибори мера Сімферополя (тим паче що легітимність обрання Бабенка досі оскаржується в судах). А вся ця катавасія загалом — відлуння подій недавнього минулого, коли деякі нинішні «активні члени ПР» фігурували здебільшого в оперативних розробках правоохоронних органів. Саме від таких і варто «очищуватися».

 

КОМЕНТАР ІЗ ПРИВОДУ

Заступник голови фракції ПР у Верховній Раді України Ганна Герман у коментарі агенції «Українські новини» так прокоментувала останні перипетії у Кримській організації ПР: «У будь–якій партії бувають процеси, коли ті чи інші люди залишають її лави, особливо якщо політична сила перебуває в опозиції. Ми єдині в сповіданні нашої програми й наших цілей, а решта — це суєта, на яку не варто звертати уваги... Я вірю, що мої колеги по партії поставлять партійні інтереси вище й особистих амбіцій, і якихось бізнес–інтересів».

Також пані Герман вважає, що конфлікт між народними депутатами від Партії регіонів Нестором Шуфричем і Сергієм Льовочкіним має вирішитися на особистому рівні. «Я б на місці хлопців взяла шпаги, помірялась на шпагах до першої крові й на цьому завершила б цю дискусію», — пожартувала Герман, коментуючи звинувачення Льовочкіна на адресу Шуфрича щодо невдалого ініціювання відставки уряду Тимошенко.

Водночас Ганна Герман не виключила, що в певний момент у внутріпартійні суперечки втрутиться й лідер Віктор Янукович.