Шанс увійти в історію

20.05.2009
Шанс увійти в історію

Хочеться, щоб у Мірчі Луческу був привід отримати квіти й після матчу в Стамбулі. (з сайту ФК «Шахтар».)

Невже ви хочете сказати, що вас не хвилює результат дуелі між донецьким «Шахтарем» і бременським «Вердером»? Думається, нині в Україні не залишилося тих, хто хоча б краєм вуха не чув про фінал єврокубка, в якому гратиме наша команда. Зрозуміло, що не все населення країни в фанатському захваті прилине до «блакитних екранів», аби подивитися футбольний матч, але байдужі до підсумку історичної події навряд чи знайдуться. У світі спорту — так точно. І більшість українців бажатиме удачі донеччанам, хоча є антагоністи з інших міст, для яких мають значення лише перемоги їхніх команд.

Узяти Стамбул

Крім мільйонів уболівальників біля телевізорів, кілька тисяч шанувальників футболу підтримуватимуть «гірників» безпосередньо на стадіоні «Шюкру Сарачоглу» у Стамбулі (до речі, фінал Кубка УЄФА вперше відбудеться в Азії). За словами представників відділу продаж «Шахтаря», за квитками вартістю 480 і 810 грн. у клуб зверталися фанати з різних куточків України.

Ще ніколи представник України не грав у фіналі другого за значенням клубного турніру Старого світу. Київське «Динамо» двічі вигравало Кубок кубків, але до вирішального двобою Кубка УЄФА чи Кубка чемпіонів не діставалося. Нинішній успіх «Шахтаря» (а вихід у фінал уже можна вважати таким) особливо цінний, оскільки досягнуто його тоді, коли турнір пережив реформу й став справжнім випробовуванням на стійкість. Адже, аби розжитися путівками до Царграда, фіналістам потрібно було подолати чимало бар’єрів у вигляді міцних середняків і навіть грандів континентального футболу. Той же «Вердер» вибив чи не головного претендента на трофей — «Мілан». Крім усього іншого, нинішній розіграш Кубка УЄФА — останній у 38–річній історії трофею: до 1971 року він називався Кубком ярмарок, а з наступного сезону отримає назву Ліги Європи.

Фаворитом же сьогоднішнього поєдинку вважається «Шахтар». У першу чергу, букмекери віддають перевагу українській команді, оскільки бременці не дорахуються щонайменше трьох гравців основного складу. Творці атакуючих дій колективу Томаса Шаафа, бразилець Дієго і португалець Алмейда, пропускають двобій через дискваліфікацію, захисник збірної Німеччини Мертезакер травмований. Під великим питанням і вихід на поле оборонця Налдо, який, до слова, через велику кількість у складі «гірників» його співвітчизників назвав «Шахтар» другою збірної Бразилії.

У чемпіона України–2008 проблема зі складом одна — через перебір жовтих карток не зіграє Томаш Гюбшман. Утім ударний вихід на поле в півфіналі Кубка України Маріуша Левандовського довів, що поляк повноцінно може замінити чеха.

Виклик долі

Донеччани прилетіли в Туреччину ще позавчора ввечері. Вдяглися вони для вояжу в офіційні, а не в спортивні костюми, що дозволяли собі в попередніх «відрядженнях». Причому задля загартування гірницького духу, клуб вирішив узяти на матч і гравців другої команди, аби молоді на власні очі побачили, до чого їм треба прагнути. В аеропорту Стамбула тренера «помаранчево–чорних» Мірчу Луческу Федерація футболу Туреччини привітала квітами, адже на берегах Босфору румун не чужий: у 2000—2004 роках він очолював місцевих грандів — «Галатасарай» і «Бешикташ».

Для самого Луческу сьогоднішній матч несе виклик — ще ніколи Містер не підходив до трофею так близько. Звісно, перемога з «Галатасараєм» в Суперкубку Європи в 2000–му приємна, але не менше її заслужив попередник румуна, Фатіх Терім, котрий виграв із клубом той–таки Кубок УЄФА. А от пройти цілий сезон із одним клубом до призу Мірчі ще не вдавалося. На чолі донеччан Луческу вже обігрував німецькі «Шальке» й «Штутгарт», а його син Разван із «Рапідом» долав «Гамбург» і «Герту». «Мабуть, нам на роду написано перемагати німців», — сподівається на прикмети Луческу.

Не менш важливий фінал і для всіх гравців «Шахтаря». Чимало легіонерів не проти змінити Донецьк на більш престижне європейське місто, а зробити це як володареві Кубка УЄФА значно простіше — і пропозицій більше з’явиться, та й, думається, президент «гірників» Рінат Ахметов за гідні гроші відпустить легіонерів. Із останніх новин виділяється зацікавленість «Мілана» в послугах капітана української команди — хорвата Даріо Срни.

Судитиме вирішальний двобій єврокубка іспанець Луїс Медіна Канталехо — третій до ряду рефері в родині. Він дуже полюбляє бути в епіцентрі подій, фіксуючи в середньому по 45 порушень за гру; в іспанському прімеро він показує вісім жовтих карток за матч. Восени 2007 року Канталехо обслуговував зустріч «Мілан» — «Шахтар», яка закінчилася з рахунком 4:1 на користь італійців. Сьогодні у «гірників» є шанс поправити статистику побачень із Луїсом.

Почнеться останній фінал Кубка УЄФА о 21.45 за київським часом. Але трансляцію телеканал «Інтер» вестиме вже з 21.20.