Вірний крок

21.05.2009
Вірний крок

З Вірою Ульянченко на посаді голови секретаріату Віктор Ющенко здобуває додаткові «бали». (фото УНІАН.)

Секретаріат Президента недовго лишався без господаря. Вранці глава держави підписав заяву Віктора Балоги на звільнення, а вже у вівторок увечері Банкова дізналася ім’я нового керівника. Головою СП стала Віра Ульянченко, котра на минулих вихідних очолила раду партії «Наша Україна». Кадровий вибір Віктора Ющенка пройшов без вагань: указ про звільнення Балоги був виданий під 337 номером, а документ про затвердження Ульянченко — під 339.

Віра Іванівна ще не перебралася на нове місце роботи. За даними «УМ», вона занедужала. Формально Ульянченко залишається головою Київської облдержадміністрації, адже указу про звільнення з посади «губернатора» Київської області ще немає. Принаймні станом на вчорашнє пообіддя його не було на інтернет–сайті Президента.

Після відставки Балоги озвучувалося кілька кандидатур на посаду глави секретаріату Президента, але Віра Іванівна вважалася беззаперечним фаворитом. Пані Ульянченко — людина, яка, незважаючи на всі обставини, залишається соратницею Віктора Ющенка. Вона працює з В.Ю. іще з 1999 року, коли Ющенко очолював Кабінет Міністрів. Тоді Ульянченко була радницею Прем’єра, а в 2002 році очолила секретаріат фракції «Наша Україна».

Зважаючи на останні переформатування в президентській команді, можна зробити висновок: Ющенко робить ставку на перевірених людей. Підтвердженням цьому, зокрема, було делегування Романа Безсмертного — ще одного соратника–«старожила» — у «Нашу Україну» для чистки «авгієвих стаєнь».

Ключове питання: як зміниться секретаріат? За Балоги ця структура набула демонічної слави, а також стала одним із центрів генерування конфліктів. Навряд чи Віра Іванівна продовжить працювати у цьому дусі. А це означає — зміну стратегії у підході до президентських виборів, коригування стосунків з іншими органами влади тощо.

КОМЕНТАРІ

Директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко каже, що наразі залишається надто багато невідомих для того, щоб точно спрогнозувати подальшу стратегію СП. Зокрема, це залежатиме від того, яку поведінку вибере сам Віктор Ющенко. «Мене не покидає враження, що Віра Іванівна прийшла на Банкову як людина, яка має забезпечити поступовий відхід Віктора Ющенка з посади. Скажімо, провести переговорний процес із тією самою Юлією Тимошенко чи Віктором Януковичем. Для цього треба ліквідувати напруженість між інститутами влади, розпочати кулуарний або публічний діалог з приводу гарантій на поствиборчий час, нормалізувати стосунки», — сказав у коментарі «УМ» політолог.

Водночас директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов не згоден із тим, що Ульянченко має забезпечити Президентові відхід. «Віра Ульянченко прийшла створити нову команду, яка має на меті зробити новий старт Президента Ющенка — як на президентському треку, так і на треку продовження політичної кар’єри», — сказав у коментарі «УМ» Карасьов. Політолог, який був радником глави секретаріату Президента (і наразі залишається на посаді), вважає, що в цьому розрізі одне з ключових завдань нової команди — «отримання другого електорального мандату, переобрання Ющенка».

Що ж до стратегії, то вона, на думку Карасьова, буде «обережно наступальною, але все–таки наступальною, хай і більш компромісною та менш конфліктною». «Час, коли можна було сильно ризикувати, минув. Зараз треба діяти більш акуратно, обережно та зважено, прораховувати кожен крок. Одне із завдань, яке постає перед новою командою, — знищити конфліктний заряд у відносинах зі всіма політичними силами, особливо Юлією Тимошенко та Арсенієм Яценюком», — відзначив Карасьов.

Ще одним важливим завданням, яке постає перед Вірою Іванівною, політолог назвав відродження «Нашої України» та перетворення цієї сили на сильний фундамент для Віктора Ющенка.