«Ширвжиток» вузького вжитку

02.06.2009
«Ширвжиток» вузького вжитку

Тимошенко з Януковичем готові поділити владу на двох. (УНІАН.)

Після кількох невдалих підходів Юлія Тимошенко та Віктор Янукович досягли–таки порозуміння. За даними «УМ», лідери двох найбільших політичних сил домовилися про створення коаліції та внесення змін до Конституції. Підсумок переговорів достатньо твердий і наразі скидається на те, що БЮТ і Партія регіонів підуть саме «широким шляхом». Презентація мегакоаліції може відбутися вже цього тижня.

А свічку тримала Москва?

Джерела «УМ» стверджують, що фінальний раунд переговорів проходив за сприяння Москви. Віктор Янукович буцімто особисто їздив у столицю Росії, а Юлія Тимошенко наприкінці тижня провела телефонну розмову з Володимиром Путіним — не виключено, якраз про створення коаліції БЮТ і ПР.

Принципова згода на «широкий» проект буцімто є. Що­правда, досі не погоджено багато нюансів. Зокрема, БЮТівці з «регіоналами» не вирішили, чи влаштовувати шлюб офіційно — зі створенням коаліції, збором підписів і так далі, — чи лишитися в громадянських стосунках: коаліції ніби й нема, але домовленості про переписування Конституції та підтримку Президента–Януковича й Прем’єра–Тимошенко збе­рігаються.

Домовленості передбачають унесення змін до Конституції (відтак наступного Президента пропонують обрати у Верховній Раді, до речі, із підсиленням низки повноважень), а також перенесення парламентських виборів: є ідея подовжити термін роботи Верховної Ради на 2–3 роки, тобто до 2014–го або 2015–го. Таким чином ПР і БЮТ застраховують себе від вотуму недовіри, який на виборах висловили б люди.

«Поки що...» — не заперечення

Наразі жоден із причетних політиків не підтвердив існування домовленостей між Блоком Тимошенко і ПР. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що «нічого на цю тему не знає». «У вівторок ми виступатимемо від фракцій і говоритимемо: «Не смішіть країну страшилками». Нічого і в згадці немає на цю хвилину», — цитує Кириленка УНІАН.

Відповідаючи на запитання, наскільки ймовірно, що про створення коаліції домовилися безпосередньо Тимошенко з Януковичем, Кириленко зауважив, що «на ці ризики ніхто так просто не піде». За його словами, коаліція за участю ПР може бути лише в тому випадку, якщо «регіонали» долучаться до існуючої більшості. «Але я сумніваюся, що «регіони» захочуть приєднатися. Вони захочуть створити, а не приєднатися», — зазначив Кириленко.

«Регіонал» Олександр Єф­ремов заявив, що ПР веде переговори з усіма фракціями, «в тому числі й про створення дієвої структури політичного управління нашої держави». «Рішення може бути ухвалено тільки після того, як воно буде ухвалено або на політраді партії, або на засіданні фракції. Ні першого, ні другого рішення поки не було», — сказав депутат.

Щоб «відмитися», потрібен Литвин

Завдання Партії регіонів та БЮТ — якомога більше «відмити» свою коаліцію. Такого результату можна досягти, залучивши до «ширки» політиків з інших сил — скажімо, представників коаліційної частини «НУНС» та Блок Литвина. Володимира Михайловича вирішили спокушати посадою, до якої він уже звик, — спікер­ством у Верховній Раді протягом усієї каденції.

Сьогодні відкривається сесійний тиждень, тож позиція Володимира Литвина обов’язково проявиться. Але наразі виглядає так, що спікер «клюнув». Минулого тижня Голова ВР висловлював достатньо різкі заяви з приводу «широкої» коаліції, а вчора говорив уже значно стриманіше. «Я говорив, що це є акт змови, і я від цього не відмовляюся. Разом з тим, я бачу, що відбувається у стінах Верховної Ради і країні. І я вважаю, що має бути спільна відповідальність. Я далекий від думки, що зараз треба знову ділити країну. Зараз треба її об’єднувати, і якщо це буде — я буду це вітати», — відзначив після погоджувальної ради спікер.

Відповідаючи на запитання, чи братиме фракція Блоку Литвина участь у створенні або переформатуванні коаліції, спікер сказав: «На цьому тижні буде робота, і це мене турбує в першу чергу. Буде, як домовляться, — мене це не хвилює».

Голова ж фракції «НУНС» Микола Мартиненко заявив, що його соратники не ведуть переговори про коаліцію. «Ми до сьогоднішнього дня працюємо в тій коаліції, яка існує», — сказав Мартиненко. Він додав, що, зважаючи на останні чутки, слід винести «широке» питання на засідання ради коаліції. «Не може двох коаліцій існувати одночасно. Це перше питання, яке ми будемо ставити на порядок денний», — відзначив депутат. n

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віктор Ющенко підтримає створення нової коаліції, якщо це покращить ефективність роботи Верховної Ради. Про це вчора на засіданні погоджувальної ради заявив постійний представник Президента в парламенті Ігор Попов. «Якщо нова коаліція створюється для збільшення ефективності законотворчої роботи Верховної Ради, то, звичайно, Президент і суспільство привітають таке створення», — сказав Попов. Він наголосив, що створення коаліції — це виключно компетенція парламенту. Але, якщо вона має намір вносити зміни до Конституції, то це слід робити відкрито. «Для мене очевидно, що Верховна Рада не піде на антиконституційні кроки, не буде додавати додаткові повноваження, не буде продовжувати конституційні терміни повноважень, на які вона обиралася», — висловив сподівання пан Ігор.

Водночас спікер Володимир Литвин обурився окремими тезами виступу. Він сказав, що, очевидно, Президента не влаштовує парламент, який працює. «Його коаліція одна не влаштовує, друга, і все, що робиться у Верховній Раді, Президента не влаштовує», — цитує Литвина УНІАН.

ДОСЛІВНО

Слово — не горобець... і не НЛО

Що Тимошенко говорила раніше...

...про вибори Президента в парламенті:

— Вони вирішили зробити конституційну реформу практично в два етапи. Перший етап — це залишити Президента обирати суспільством на 2004 рік, але практично без повноважень — таку собі «пустишку»... Всі права по здійсненню виконавчої влади передаються Прем’єр–міністру, який обирається саме цим складом парламенту, де в нас триста людей, які належать до кланів: або кланами утримуються, або кланами контролюються. Це є катастрофа. А на другому етапі, 2006 року, взагалі анулюється посада Президента, яка обирається загальнонаціонально, і передається цій «тусовці» парламентській право обирати вже й Президента країни. Практично народ відсторонюється від будь–якого впливу на події, які будуть відбуватися в політиці. Це страшна річ.

(З інтерв’ю «Радіо Свобода», 27 грудня 2003 року)

...про політреформу Медведчука:

— Конституційна реформа, яка є конституційним заколотом, буде відмінена. У результаті цієї ганьби, що має сьогодні назву «конституційна реформа» — на голови людей, які сьогодні виконують програму Медведчука, впаде народна ганьба. З якою їм буде далі складно рухатися в політичній перспективі. Щодо Медведчука: як ми не розкладали політичний пасьянс, його просто немає в жодних розкладах. Він, як Волочкова з Великого театру Москви: надто важкий партнер, ніхто не хоче з ним танцювати партію. Він просто мусить із цим змиритися і не баламутити всю країну і парламент.

(З інтерв’ю «Українській правді», 29 березня 2004 року)

...про коаліцію з Партією регіонів:

— Наш Блок може об’єднатися з «Регіонами» тільки за умов, якщо НЛО забере мене на тарілку, проведе наді мною незаконні дослідження та позбавить мене пам’яті та розуму. Інших обставин для такого об’єднання не існує.

(З інтернет–чату на «Українській правді», лютий 2006 року)