Чому Симоненко Шухевича боїться

13.08.2009
Чому Симоненко Шухевича боїться

Юрій і Марія Шухевичі хочуть, щоб суд довів брехню комуніста Петра Симоненка. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Учора в Печерському районному судді Києва мало відбутися слухання справи проти лідера Компартії Петра Симоненка за позовом дітей головнокомандувача УПА Романа Шухевича — Юрія та Марії. Проте засідання перенесли на 8 вересня, оскільки Симоненко на суд не з’явився. Сторона відповідача пояснила свою неявку тим, що перший секретар ЦК КПУ зараз у літній відпустці.

Суть справи така: ще у 2007 році — після того, як Президент Віктор Ющенко підписав указ про відзначення 100–річного ювілею Романа Шухевича, — Петро Симоненко заявив, що Україна не повинна вшановувати пам’ять людини, яка одержала з рук Гітлера два «залізні хрести». Таку ж заяву робив і «регіонал» Дмитро Табачник. Як повідомив «УМ» адвокат Юрія та Марії Шухевичів Ярослав Зейкан, історики з Національної Академії наук України підтвердили той факт, що жодних нагород від нацистів, і тим паче від Гітлера, Роман Шухевич не одержував. Тому Симоненко та Табачник мають відповісти за сказане, вважає син головнокомандувача УПА — очільник партії УНА–УНСО Юрій Шухевич. За його словами, зволікання з вирішенням справи в судді (а позов зареєстрований ще 29 травня 2008 року) показує, що в Україні насправді не шанують героїв.

«Я відчував, що Симо­ненко не прийде на це засідання», — каже позивач в інтерв’ю «УМ». Єдина його надія — на те, що конфлікт може розв’язати Європейський суд із прав людини.