З якого каналу політикою пахне?

21.08.2009
З якого каналу політикою пахне?

Колаж Людмили КАПУШ, Наталії ШЕВЧЕНКО.

Початок нового телесезону цьогоріч майже збігається у часі зі стартом передвиборчої кампанії. І це означає, що політики якомога частіше намагатимуться «працювати у телевізорі». Але для цього їм потрібні ефіри — прямі чи в запису. У телевізійників, якщо вони не збираються лобіювати «своїх», інше завдання — показати народу справжню сутність усіх сил, що прагнуть посадити на президентську вершину свою кандидатуру. Ми спробували дослідити, хто, в яких проектах і як найближчим часом намагатиметься відображати політичні події на вітчизняному ТБ.

 

«Вітчизняна політика не тягне на створення спеціального контенту для неї»

«СТБ давно визначив для себе підхід, який бере за основу змістового наповнення ефіру, — «далі від політиків — ближче до людей». Цієї позиції канал і далі буде дотримуватись, — повідомляє прес–служба СТБ. — В Україні достатньо ЗМІ і проектів, які висвітлюють політичне життя країни. До того ж вітчизняна політика не тягне на створення спеціального контенту для неї. Тому вона присутня тільки у «Вікнах–новинах».

Заступник гендиректора каналу СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін уточнює: «Ми не плануємо якихось спеціальних рубрик у «Вікнах–новинах», бо намагаємося розповідати про всі цікаві новини, незалежно від того, стосуються вони виборів чи ні, а про нецікаве нам розповідати нецікаво, — каже досвідчений телевізійник, під чиїм керівництвом виходять одні з найоб’єктивніших із нинішніх українських теленовин. — Наскільки я знаю, тим, як ми показуємо політиків, не вдоволені майже всі політики у цій державі (звісно, якщо героєм сюжету був саме невдоволений політик, а не його конкурент). На мою думку, це найкращий спосіб дотримуватися балансу — робити так, щоб були незадоволені всі політичні сили — однаковою мірою, і були задоволені глядачі».

Аполітичним, зі звичними трьома випусками «Репортера», планує залишатися розважальний «Новий канал» із трійки телересурсу Віктора Пінчука. Не збирається встрявати у політику і ТЕТ, який після придбання акцій Ігорем Коломойським почав інтегруватися у групу компаній «1+1». Стосовно власне «плюсів», то Анастасія Жук, PR–директор групи, каже: «Ми розглядаємо варіант створення спеціальної програми, яка буде висвітлювати виборчий процес, проте рішення ще не прийнято. Якщо проект буде створено, то виходитиме він тільки до виборів — на постійній основі в ефірі «1+1» не буде політичних шоу».

Для фанатів

Менеджери телеканалів, які сподіваються мати високі рейтинги за рахунок політичних фанатів, марять тим, що глобальні думки про правильний вибір переважить навіть любов українців до новорічних салату олів’є і пригод героїв Мягкова та Брильської і їхніх телевізійних нащадків. Ті, хто робить ставку на політичні проекти, уже переконують потенційних глядачів (та інвесторів) у тому, що навіть із 1 січня уже наступного року по 17–те (день виборів нового президента) усі тільки й сидітимуть біля блакитних екранів та спостерігатимуть за політичними перипетіями.

Про політичні проекти каналу ICTV уже розповів генеральний продюсер Олександр Богуцький. «Медіабізнесу» він повідомив про 12 напрацювань, з яких на екрані з’являться два чи три. Найімовірніше, це будуть утілення ідеї «кандидат проти всіх» та теледебати. Стабільно продовжуватиме виходити на ICTV «Свобода слова», яку вже третій рік вестиме Андрій Куликов. «Формат, який довів свою життєспроможність, в основному, залишиться таким, яким і був, можливі якісь несуттєві зміни, — каже «УМ» ведучий. — При підготовці ефірів усе буде, як завжди: політичні штаби хотітимуть прислати на ефіри визначених людей, ми шукатимемо спосіб запросити тих, хто цікавий нам. Гості студії у передвиборчий період стануть красномовнішими та велемовнішими».

Після розірвання стосунків телеведучого Савіка Шустера з інвестиційною компанією «Істіл» все ще немає остаточної домовленості про вихід на телеканалі «Україна» програми «Шустер live». «Зараз ми на завершальній стадії переговорів із продакшн–студією і плануємо у вересні запустити шоу в ефір», — повідомляє прес–служба ТРК «Україна».

До речі, упродовж останнього тижня у пресі активно обговорюється опублікуваний газетою «Комерсант» список нових акціонерів новоствореного продакшену «Савік Шустер студіо». Бізнес–партнерами відомого телеведучого, який в Україні за чотири роки встиг попрацювати на трьох каналах (не рахуючи одноразового проекту на «5–му каналі»), за інформацією видання, стають кандидат у президенти Сергій Тигіпко, екс–міністр транспорту та зв’язку Микола Рудьковський, депутат від БЮТ Валерій Писаренко, голова адміністрації Шевченківського району Києва Віктор Пилипишин, екс–заступник міністра транспорту та зв’язку Павло Єлізаров та керівний партнер ТОВ «Аваль Брок» Дмитро Полков­ський. Савік Шустер, не називаючи інших прізвищ, причетність названих політиків до його продакшена спростовує і називає матеріал «Комерсанта» чорним піаром. Журналістові закидають те, що, маючи акціонерів–політиків, не можна буде об’єктивно висвітлювати політичну ситуацію. Натомість Савік переконує, що саме порівняно чисельна група людей із різними політичними поглядами, які вкладатимуть гроші в його продакшен, і є гарантією свободи слова.

На каналі «Україна», який належить Рінату Ахметову, також готується програма, основа якої — «діалог між громадянином та політиком». Її формат розробили спільно українські та англійські експерти. Запис програми відбуватиметься у великих містах України.

На каналі TVi глядачі продовжуватимуть дивитися політичний тижневик «Наверху» Євгена Кисельова та щоденні «Правди» Віталія Портникова та Романа Скрипіна. «Ніяких глобальних нових політичних проектів ми поки що не плануємо», — уточнює «УМ» екс–ведучий «Итогов» каналу НТВ, нині головний редактор TVi Євген Кисельов. На «5–му каналі» продовжуватимуть виходити ток–шоу «Я так думаю з Ганною Безулик» і майже п’ятирічний старожил — іронічно–саркастичні «5 копійок» із Романом Чайкою. Ще один політичний проект із раніше розкрученою на «плюсах» Ганною Безулик, найімовірніше, на «каналі чесних новин» не з’явиться. Бо не можуть між собою домовитися «5–й» та виробник проекту — Українська медійна група. Голова ради директорів УМГ Вікторія Горенштейн у нещодавньому інтерв’ю «Телекритиці» сказала: «Ми готові до його (другого проекту з Ганною Безулик. — Авт.) запуску. Однак рішення по ньому ще не прийнято, і немає впевненості, що проект вийде в новому сезоні. Ми обговорювали його з декількома каналами. Звісно ж, «право першої ночі» — у «5–го каналу», але фінальної домовленості поки що немає. Це політичне шоу, але не пов’язане з виборами». Ще пані Горенштейн говорила про ймовірність виробництва для «5–го каналу» теледебатів, «оскільки над політичними проектами працює група Анни Безулик». Визначиться усе остаточно, швидше за все, ближче до виборів.

«Новий сезон буде насичений політикою, тому ми розширюємо програмну політичну лінійку, — каже виконавчий продюсер ТРК «Київ» Денис Замрій. — Не почергово, як було раніше, а щодня будемо ставити і «Четверту владу» з Дмитром Корчинським, і «Вечірню каву» з Дмитром Джангіровим». Перша особа муніципального столичного каналу стане й другим співведучим (замість Руслана Поліщука, що перемістився у програму «Файна садиба») проекту «По суті». Джангіров працюватиме у студії разом з політологом Вадимом Карасьовим, якого зараз вважають виразником думок секретаріату Президента.

«Свободу на «Інтері» вестиме Андрій Данілевич, — повідомляє керівник PR–служби медіа–групи «Інтер» Ірина Павлик. — Інші політичні проекти будуть, але про них ще передчасно говорити». Така ж відповідь і з прес–служби державного каналу: «Наразі плани зі створення нових політичних проектів на «Першому Національному» перебувають у стані розробки». Експерти пов’язують неготовність окремих каналів оприлюднити свої майбутні проекти з виробничо–фінансовими проблемами, які телевізійникам піднесла криза. Хоча за наших умов, дуже часто, де гроші — там і політика.

 

ДУМКА ЕКСПЕРТА

«Інтер» працюватиме проти Тимошенко

Пінчук інформаційних воєн не веде

 

Володимир ФЕСЕНКО,
керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— На телевізійних екранах ми побачимо усіх фаворитів президентських виборів. На відміну від 2004 року, не буде блокування доступу когось із кандидатів, оскільки зараз не працює адміністративний ресурс. Але преференції будуть. Чітко можна сказати, що «Інтер» працюватиме проти Тимошенко. Проте інші фаворити — Янукович, Яценюк, Ющенко будуть там гостями. Канали Пінчука (ICTV, СТБ, «Новий»), які охоплюють значну активну аудиторію, думаю, дотримуватимуться певного нейтралітету. Пінчук не веде інформаційних воєн і намагається співпрацювати практично з усіма політичними фігурами. Не все зрозуміло з «плюсами». Останнім часом на каналі надавали трохи більше преференцій Ющенку. Але відбулися зміни у структурі власності групи компаній (хоча менеджмент залишився той самий) — і це може відбитися на відображенні каналом політики.

Залишається відкритим питання, на якому з каналів відбуватимуться теледебати. Якщо їх організовуватиме «Інтер», я не знаю, чи погодиться брати у них участь Тимошенко. Якщо такі дебати організує Савік Шустер на телеканалі «Україна» чи ICTV — довіри у всіх кандидатів буде більше.

Варто розуміти, що український глядач загалом уже перенасичений політичними ток–шоу, він від них втомився.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>