«Цукерки» — всім?

14.10.2009

Нарада послів України, яку традиційно МЗС проводить улітку, відбувається тільки цими днями. Причина проста — міністерство нарешті отримало керівника без приставки «в. о.». Отож учорашнє засідання за участі Президента та нового очільника МЗС можна певною мірою назвати виробничою «інавгурацією» Порошенка–міністра. Представляючи його дипкорпусу, Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що з призначенням «цієї енергійної людини...» «Україна зможе зміцнити свої основні прагнення на міжнародній арені». Це, вочевидь, був комплімент.

Судячи з виступів Президента та міністра закордонних справ, вони представили, так би мовити, два крила української дипломатії: перший говорив винятково про західний курс, другий, вторячи йому, повсякчас згадував про Росію.

Із виступу Віктора Ющенка можна викристалізувати три вагомі месиджі. Перший — сподівання, що ще цьогоріч, до грудневого саміту Україна—ЄС ми зможемо підписати політичну частину угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Наступним базовим документом на цьому шляху, природно, — і про це сказав глава держави — є угода про створення зони вільної торгівлі з ЄС. Якщо буде укладено угоду про асоціацію, то, на вельми оптимістичну думку Президента, документ про ЗВТ може бути підписаний вже за кілька місяців. По–друге, Президент закликав послів «проводити новітню реалістичну безпекову політику, орієнтовану на інтеграцію до колективної моделі безпеки», тобто до НАТО. По–третє, він поставив перед керівниками дипмісій завдання активніше захищати інтереси українців за кордоном. А щодо перспектив розвитку відносин із країнами–сусідами Президент згадав у перших лавах Росію, потім Білорусь та Молдову. Окремим пунктом, значно ширше, Віктор Ющенко говорив про акценти у стосунках із Вашингтоном — відносини України зі США «повинні бути більш ефективними, отримати більше динаміки», підкреслив він.

Петро Порошенко, у свою чергу, говорячи про домінанту європейського вектора України, поставив задачу «добитися якісних змін у відносинах з Російською Федерацією». «Наші відносини мають стати менш емоційними, більш прагматичними та рівноправними», — певен Порошенко. А загалом «шоколадний магнат» більш широко дивиться на Схід і закликає «активізувати відносини з країнами східного простору». А втім, і південного теж, адже пан міністр перерахував як приклад потребу активізації контактів із Китаєм, Індією, Північною Африкою та арабським світом.

Новий глава МЗС пообіцяв якнайшвидше підписати угоди про соціальний захист з усіма країнами, де масово працюють наші заробітчани. А ще — запропонувати нові підходи до інформаційної політики міністерства. «Проти нашої держави розв’язана інформаційна війна, і ми її програємо», — визнав Порошенко. Втім якими будуть засоби контрпропаганди, міністр не конкретизував.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Якщо раніше працівники МЗС та українських амбасад нарікали на недофінансування дипломатичних структур лише в кулуарах, то тепер говорять про це прямо. У посольстві України в Китаї склалася катастрофічна ситуація з фінансуванням, заявив посол у КНР Юрій Костенко на брифінгу в рамках ІХ наради керівників закордонних дипломатичних установ України. За словами екс–заступника глави МЗС, який зараз представляє Україну в Китаї, амбасада зовсім не має коштів на відрядження по країні перебування. «Ми обмежуємося тим, що беремо участь у заходах, які проводяться лише в Пекіні», — каже Костенко. Крім того, за його словами, є проблема з оплатою телефонних розмов: «На вихід із посольства на Україну державою забезпечується лише одна лінія — посла». Також Костенко зауважив, що з–понад десятка автомобілів амбасади за державні кошти утримуються лише два. «Це абсолютно ненормально, коли для зустрічі делегації я маю кожен раз думати, де взяти кошти на заправку півбака, щоб поїхати в аеропорт. Це нонсенс, це ненормальна ситуація», — наголосив посол у Китаї.