«З Україною на кулаках»

22.10.2009

Це сталося ще минулої п’ятниці, але набуло розголосу вже цього тижня. На центральному майдані Тернополя завершували останні приготування сцени для виступу артистів із туру «З Україною в серці» та появи на подіумі самої «України» — Юлії Тимошенко. У цей час на протилежному кінці площі зібралася «група протесту». Представники Спілки політв’язнів та репресованих України розгорнули плакати аж ніяк не приємного для Тимошенко змісту на кшталт «Україна — не вона. Вона — не Україна», «Юлія Тимошенко веде Україну у колонію Російської Федерації» тощо. За словами одного з учасників пікету, голови тернопільської облорганізації Спілки політв’язнів та репресованих Ігоря Олещука, таким чином вони прагнули висловити незадоволення політикою Прем’єр–міністра, а також незгоду з тим, що під час кризи витрачають великі гроші на подібні заходи. Але щойно люди розташувалися біля щогли з національним прапором, до них підбігла група розлючених молодиків і почала виривати плакати, шматувати їх, нецензурно лаятися і штурхати літніх чоловіків та жінок.

«Ми були просто шоковані, — каже Олещук. — Нам усім майже по 80 років. Ми боролися за незалежність України, і за 18 років самостійності нас ніхто ніколи не бив і не переслідував... Ніхто, крім прихильників БЮТ! Молодики поводилися дуже брутально, і штовханина припинилася лише коли з’явились представники міліції. Але ми цього так не залишимо. Буде оприлюднена спільна заява від усіх патріотичних сил Тернопільщини».

На захист ветеранів виступив голова обласної держадміністрації Юрій Чижмарь. Він заявив, що бере під особистий контроль розслідування інциденту з побиттям ветеранів УПА, і звернувся до управління МВС в області з вимогою терміново вжити всіх необхідних заходів. Чижмарь зазначив, що Тернопільщина з великою повагою ставиться до учасників національно–визвольних рухів і не допустить, аби хуліганські дії чинили проти людей, які жертвували своїм життям та здоров’ям, виборюючи незалежність України.

Тим часом керівник центру громадських зв’язків обласної міліції Сергій Шворніков офіційно запевнив кореспондента «УМ», що станом на 18.00 20 жовтня жодних звернень щодо описаного інциденту ані від фізичних осіб, ані від громадських організацій у міліцію не надходило. «Хоча дуже вірогідно, — зазначив він, — що після такої заяви «губернатора» вже з’являться сфальшовані матеріали».

У прес–службі ж обласної організації ВО «Батьківщина» стверджують, що не мають жодного відношення до інциденту з побиттям опонентів БЮТ на центральному майдані. «За нашою інформацією, — повідомила прес–секретар «тимошенківців» Олена Криницька, — концерт «З Україною в серці» відбувся спокійно. Якщо ж навіть щось подібне і відбулося, то займатися цим повинні правоохоронні органи».