Хазяїн хоче додому

12.11.2009
Хазяїн хоче додому

Екс–Прем’єр–міністр Павло Лазаренко нібито готує своє повернення в Україну. У листопаді американський суд має розглянути питання про звільнення його з–під варти у зв’язку із закінченням терміну покарання. Крім того, за інформацією газети «Дєло», у поточному місяці суд розгляне ще одне важливе для Лазаренка питання — зняття з нього судимості. Сам Лазаренко в нещодавньому інтерв’ю «Ліга–бізнесінформ» сказав: щойно суд ухвалить позитивні рішення, він одразу ж повернеться в Україну.

«Для мене так питання навіть не стоїть. Одразу ж після закриття справи у США — додому і тільки додому», — заявив Павло Іванович, якого на Дніпропетровщині у 1990–ті роки називали «хазяїном». Наразі екс–Прем’єр стверджує, що за час його ув’язнення в Америці велика частина майна, яка належить йому та його родичам, була відчужена в результаті рейдерських атак. Ідеться про готелі, аптеки та магазини в центральній частині Дніпропетровська, включно із ЦУМом та «Дитячим світом». Відомо, що на цьому підґрунті в Лазаренка виник конфлікт із групою «Приват», контрольованою олігархом Ігорем Коломойським.

Щоб повернути своє майно, Лазаренко найняв відомого у США дорогого судового адвоката — Мартіна Гарбуза. Українські юристи оцінюють вартість його послуг мінімум у тисячу доларів за годину і вважають його появу невипадковою. У першу чергу американський адвокат має відбити атаку на дві будівлі в центрі Дніпропетровська, вартість яких становить близько 36 млн. доларів. Будинки за адресами: вул. Комсомольська, 58 та Пушкіна, 55, перебувають у власності американської компанії «Кепітал інвестментс груп інк.», яку пов’язують із дружиною «американського в’язня» (адже інтереси компанії в Україні представляє Тамара Цикова, а в ниніш­ньої дружини Лазаренка Оксани таке саме прізвище). Нагадаємо, що конфлікт між «Приватом» та Павлом Івановичем сплив нещодавно — після нахабного вбивства у Дніпропетровську бізнесмена В’ячеслава Брагінського. Представник «Привату» Геннадій Корбан звинуватив у цьому злочині Лазаренка, але той усе спростовує.

10 листопада адвокат Гарбуз заявив, що рейдери підробили доручення на право управління об’єктами американської компанії «Кепітал інвестментс груп інк.», оформивши її на третю особу — Олега Єременка. Той через суд домігся відчуження двох будівель у центрі Дніпропетровська на користь компанії «Ферум інвест плюс» (яку пов’язують із групою «Приват»). Наприкінці жовтня новий власник за допомогою силових структур захопив один з об’єктів. За словами Мартіна Гарбуза, Генпрокуратура на його звернення вже порушила кримінальну справу за фактом підробки документів.

«УМ» намагалася з’ясувати, наскільки вірять у швидке повернення Павла Лазаренка його соратники по партії «Громада» у Дніпропетровську. Але кілька «громадівців» анонімно відмовилися від коментарів. Мовляв, усе це чергова інформаційна «качка» від «Привату», але «не називайте мого прізвища». Мовчав «мобільник» і в багаторічного адвоката Лазаренка в Україні Марини Довгополої.

 

ДОВІДКА «УМ»

У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив Павла Лазаренка до дев’яти років ув’язнення за «відмивання» коштів та інші злочини. Більшу частину терміну він уже відбув. Поки тривають слухання в апеляційних судах, Лазаренко продовжує перебувати під домашнім арештом у своїй квартирі у Сан–Франциско.