УНР–2009

09.12.2009

У кількох регіонах України пройшли установчі конференції Української національної ради — громадської організації, яка має намір продовжити справу Народного руху. Створено центральний виконком, який очолив Микола Поровський. До оргкомітету ввійшли Дмитро Павличко, Іван Драч, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Микола Жулинський та інші достойники. Вже 20 грудня відбудеться установчий з’їзд, на якому планується обговорити політичну ситуацію, проект Конституції тощо.

УНР Херсонщини очолили письменник Микола Братан і екс–депутат Сергій Кириченко, осередок на Тернопільщині — громадський діяч Василь Турецький, івано–франківську організацію — нардеп Роман Ткач.

У резолюції установчих збо­рів на Херсонщині йдеться, що метою створення організації є об’єднання громадян, «які прагнуть реалізувати свої здібності та інтелектуальний потенціал у побудові справедливого, висококультурного суспільства та Української держави».

Показово, що установчі збори відбулися в регіонах, де все українське часто зазнає утисків: на Луганщині, Донеччині, у Севастополі. «Економіка, політичні процеси, військові справи, освіта, культура, інформація — все це є фронтом боротьби за Україну і проти України», — йдеться у резолюції УНР Севастополя. Люди об’єднуються в організацію, аби боротися на цьому «фронті».

Більшість новостворених осередків у своїх резолюціях висловилися й із приводу майбутніх виборів: вони підтримують Віктора Ющенка.