Феномен кампанії

11.12.2009

Віктор Ющенко ввійшов у трійку призерів президентських перегонів. Принаймні про це свідчить опитування, проведене Національним інститутом стратегічних досліджень. За даними опитування, чинного главу держави готові підтримати 9,5% виборців. Серед фаворитів змін немає: у Віктора Януковича — 32,7%, у Тимошенко — 18,8%.

За Ющенком ідуть лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк — 8,5% і голова партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко — 8%. Дещо менше підтримки в Голови Верховної Ради Володимира Литвина та вождя комуністів Петра Симоненка: відповідно, 6% і 5,9%. За Олега Тягнибока проголосувало б 3,9%, за Анатолія Гриценка — 2,1%, за Олександра Мороза — 1,6%.

«Найбільшим феноменом цієї кампанії є рейтинг Ющенка, який упевнено виходить на третє місце», — заявив директор НІСД Юрій Рубан. За його словами, Ющенко виходить на друге місце в Західній Україні.

Опитування проводилося за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Було опитано 2010 респондентів. Помилка вибірки становить 2,2%. НІСД є дорадчим та консультативним органом при Президентові.

Директор НІСД Юрій Рубан також підбив підсумки всенародного обговорення конституційних змін. За словами Рубана, українці прагнуть не «сильної руки», а зміцнення демократії через установлення чітких політичних правил і відповідальності. «І результати обговорення свідчать про те, що в Україні формується ядро людей, які відкидають «прості рішення» та розуміють, що, насамперед, потрібні чіткі правила і баланс влади», — цитує Рубана інтернет–сайт «Наш вибір».