У гонитві за ФІС–пойнтами

15.01.2010
У гонитві за ФІС–пойнтами

Держтренер України з лижних гонок Володимир Нечаєв. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Коли говорять про медальні перспективи українських спортсменів на зимових Олімпійських іграх, то згадують і збірну з лижних гонок. Точніше, одну її представницю — Валентину Шевченко, для якої Ігри у Ванкувері стануть уже четвертими в кар’єрі. Минулої зими броварчанка здобула бронзову нагороду на чемпіонаті світу в Чехії. Ця відзнака не тільки стала першою медаллю України на таких змаганнях, починаючи з 1999 року, а й породила віру в нові перемоги українки.

Утім у нинішньому, олімпійському, сезоні Шевченко та її колеги по збірній результатами поки не тішать. Про підготовку наших спортсменів до Олімпіади, наші шанси у Ванкувері та майбутній етап Кубка світу в Харкові «УМ» розповів державний тренер із лижних гонок Володимир Нечаєв.

 

«Ліцензії на Олімпіаду ще не розіграно»

— Володимире Миколайовичу, кілька днів тому в Чехії закінчився великий лижний турнір «Тур де скі», на якому змагалися й наші спортсмени. Як ви оціните їхній виступ?

— Для нашої четвірки, яка змагалася на цих гонках, ми не ставили якихось великих зав­дань, адже «Тур де скі» є лише одним з етапів їх підготовки до Олімпійських ігор. Найголовнішою метою було завоювання так званих ФІС–пойнтів (від ФІС – міжнародна федерація лиж. – Ред.), які дозволяють потім отримати ліцензії на Олімпіаду.

Виступом українських лижників ми задоволені. Якби наші й намагалися боротися за призові місця, це десь не дуже влаштувало б керівництво збірної, адже гонки на «Тур де скі» дуже складні: за десять днів учасники змагаються на восьми стартах, а ще два дні віддають переїздам. Через це навіть кілька провідних світових лижників вирішили не заявлятися на «Тур де скі», а поберегти сили.

— Тобто можна сказати, що напередодні Олімпіади на цьому турнірі наші лижники себе берегли?

— Я б не хотів таке ствер­джувати, адже всі відпрацювали на тому рівні, який вони зараз можуть показувати. Та ж Валентина Шевченко в загальному заліку Кубка світу перебуває серед найсильніших спортсменів, і «впівсили» такого результату не було б. А ще ж є ФІС–пойнти: навіщо тоді десь змагатися, якщо не набирати їх?

«Тур де скі» таки стоїть на особливому місці в лижному календарі. За успішний виступ на цьому турнірі спортсмени можуть отримати більший коефіцієнт очок, ніж на інших стартах. Так організатори дбають про популяризацію змагання, і багато спортсменів використовують нагоду якнайшвидше наблизитись до олімпійської ліцензії.

— Чи якось змінилися показники наших спортсменів, якщо порівнювати з попередніми сезонами?

— Якщо говорити про лідера нашої збірної, Валентину Шевченко, то в попередні роки вона виступала краще. З іншого боку, від України на «Тур де скі» вперше стартували одразу четверо спортсменів. І це важливо, адже не кожен лижник зараз може пройти таке важке випробування (а після стількох гонок поспіль, як на «Тур де скі», можна навіть не відновитися до кінця сезону). Але тут можна також оцінити свої можливості, отримати непогану фізичну базу, перевірити свою готовність.

— Чи вже відома кількість ліцензій, які матиме на Олімпіаді наша збірна з лижних гонок?

— Поки ні. Це стане відомо наприкінці місяця, коли оприлюднять офіційний ФІС–список. Він і прояснить ситуацію з ліцензіями. Ми сподіваємось, що у Ванкувер поїдуть Валентина Шевченко, Марина Анцибор, Віта Якимчук, Лада Нестеренко, Тетяна Завалій, Катерина Григоренко, Катерина Цесельська, Зоя Обіух та Марина Лисогор у жінок та Роман Лейбюк, Олександр Пуцко й Віталій Штунь — у чоловіків.

— До Олімпійських ігор у календарі Кубка світу зазначено ще два етапи, які мають відбутися в Естонії та Росії. Хто зі збірників там змагатиметься?

— До Естонії має поїхати Лада Нестеренко, а до Рибінська вирушать ті, хто не проходить до основного складу збірної. Для них це буде підготовка до чемпіонату світу, який пройде наступного року в Норвегії.

«Валентина Шевченко потрібна збірній»

— Зараз багато говорять, що для 34–річної Валентини Шевченко, лідера жіночої команди, ця Олімпіада стане останньою в кар’єрі.

— Валентина зараз у такому віці, в якому багато лижників здобували свої найбільші перемоги, ставали олімпійськими чемпіонами. Бронзова медаль Шевченко на попередньому чемпіонаті світу — тому приклад. Багато залежатиме від її вдалого виступу у Ванкувері. Вік у лижних гонках є доказом зрілості, а не «старості». Скажімо, в гонках на довгі дистанції найкраще виступають саме вікові спортсмени. А Валентина потрібна збірній зокрема й через те, що молодь має на кого рівнятися, переймає її неоціненний досвід.

«У Харкові за Україну виступатиме 40 спортсменів»

— 15 січня у Харкові має стартувати етап Східноєвропейського кубка з лижних гонок. Минулого року ви розповіли, що плануєте зробити це змагання етапом Кубка світу...

— Уже наступного року ми маємо намір провести тут змагання в контексті етапу світового Кубка. У міжнародному календарі Кубка світу на 2011 рік Харків уже з’явився.

Загалом етап Східноєвропейського кубка ми проводитимемо в Україні вже вчетверте. Цього року докупили необхідне обладнання, якого не вистачало: йдеться про електронне оснащення стадіону «Темп», де змагатимуться спортсмени.

Цікаво, що технічним делегатом турніру буде українець Андрій Нестеренко, який пройшов відповідне навчання, склав іспити в делегатів Міжнародної федерації. Це перша людина з таким статусом у нашій країні.

— Які збірні виступлять у Харкові?

— Цей етап проводиться для кількох країн — України, Казахстану, Білорусі та Росії. Східноєвропейський кубок проводиться паралельно з такими стартами, як Скандинавський чи Північноамериканський. Виступати тут можуть й інші країни, так, зокрема, минулого року приїжджала Вірменія.

Ми очікуємо (розмова відбувалася у вівторок. – Ред.), що дуже сильним буде склад збірної Росії, близько 30 спортсменів, — вони теж їдуть до Харкова по ФІС–пойнти. Білорусів має бути десь 12–15, Казахстан спершу підтвердив лише двох, але ніби має бути більше. Їм далеко до нас добиратися, через це така невелика делегація. Україну на домашньому змаганні представлятимуть приблизно 40 спортсменів. Але наша збірна виступатиме без семи провідних спортсменів, які зараз проводять збір в Італійських Альпах.

 

ЯК ТАМ НАШІ?

Лижні гонки.

Загальний залік Кубка світу.

Жінки. Ковальчик (Польща) — 1089 очок, Майдич (Хорватія) — 1022, Саарінен (Фінляндія)... 23. Шевченко — 191... 84. Нестеренко (обидві — Україна) — 84...

Чоловіки. Нортуг (Норвегія) — 1060, Бауер (Чехія) — 663, Хеллнер (Швеція) — 627... Українців у заліку – 130 місць – немає.