Горе переможеним

20.01.2010
Горе переможеним

«Більшовики» вчора були ні в сих ні в тих. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Що можна чекати від Верховної Ради на першому засіданні після виборів? Звичайно, поствиборчих «розборок», дискусій — хто кращий і хто займався фальсифікаціями. Вчора у парламенті про це говорили, але без скандалів і хрипу. Незважаючи на те, що деякі кандидати не вдоволені підсумками першого туру, кандидатський клопіт не перенісся у стіни Верховної Ради. Та й чого обурюватися? Вибори пройшли вільно й демократично.

 

Литвин хоче перерахунку

«Регіонал» Владислав Лук’янов зізнався кореспондентові «УМ», що чекав значно бурхливіших подій у Верховній Раді. «Відверто кажучи, я не припускав, що пані Тимошенко так спокійно сприйме свою поразку. Я вважав, що ми побачимо найменш зрозумілі кроки з боку Тимошенко», — зазначив Лук’янов.

Однак на підсумки скаржилися головним чином не БЮТівці, а кандидати з «другого ешелону». Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський заявив, що перший тур виборів був «профанацією» (за спікера проголосувало 2,35% виборців). Блок Литвина побачив на виборах факти підкупу виборців, незаконної агітації, зловживання службовим становищем. «Перший тур «зробили» гроші», — вважає Зарубінський. Він висловив вимогу Блоку Литвина — перерахувати бюлетені, а також провести вибіркову перевірку, чи справді голосували люди, внесені до бюлетенів.

Партійний керівник Зарубінського, Володимир Литвин, цього дня виглядав відверто невдоволеним і сумним. До речі, він головував на засіданні вперше за останні два місяці: Литвин брав відпустку на час пленарних засідань, аби уникнути звинувачень у зловживанні посадою.

Закон на поправку не йде

Фракція БЮТ прийшла у Верховну Раду з вимогою ухвалити зміни до закону про вибори Президента. Народний депутат Сергій Соболєв заявив, що дозвіл голосувати вдома без медичних довідок і можливість уносити зміни в списки виборців у день голосування стали вікном для фальсифікацій. Він також поскаржився на те, що в деяких східних регіонах дуже довго притримувалася інформація про явку виборців.

Утім, проти таких змін виступили фракції Партії регіонів і комуністів. «Недоцільно змінювати правила гри посеред гри, — зазначив у коментарі «УМ» «регіонал» Владислав Лук’янов. — Безумовно, деякі речі варто покращувати. Але смикатися з одного боку в інший не варто».

«Ми пройшли 17 січня за одним законом, а 7 лютого хочемо пройти за іншим. Тоді давайте приймемо зміни до закону, але перед тим відмінимо результати першого туру і оголосимо нові вибори, — обурювався у виступі комуніст Адам Мартинюк. — Давайте не будемо смішити світ: якщо почали за одним законом, ним і завершимо».

Пропозиція розглянути зміни до закону про вибори Президента набрала 205 голосів: 151 — БЮТ, 53 — «НУНС» і ще один голос — від спікера Литвина. До кінця поточної сесії залишилось два дні, тож шансів на ухвалення змін — обмаль. Утім, Литвин іще спробував виправити ситуацію: він запропонував звернутися до Центральної виборчої комісії, аби та висловила свої висновки щодо пропонованого проекту.

Однак у шанси проекту не вірять навіть у БЮТ. «Рекомендації ЦВК можуть переконати депутатів, але вони не переконають політичних лідерів», — зазначив у коментарі «УМ» БЮТівець Андрій Шкіль. За його словами, Партія регіонів притримує лазівку для фальсифікацій. «Їм треба продемонструвати результат як мінімум не менший, аніж у першому турі. А без дірок у законі це буде складно зробити», — вважає Шкіль.

Як Писаренко втратив баланс Писаренка

Загалом парламентський день виявився для БЮТ не вельми вдалим. Верховна Рада звільнила з посади члена ЦВК Анатолія Писаренка, який досягнув граничного віку для державного службовця. Нагадаємо, БЮТівець Андрій Портнов зі своєю юридичною службою вночі напередодні виборів домігся того, що Писаренка було поновлено на посаді члена ЦВК. Це викликало побоювання, що легітимність рішень Центрвиборчкому опиниться під загрозою оскаржень.

За Писаренка спробував заступитися «нашоукраїнець» Руслан Князевич. За його словами, закон вимагає, що одночасно з поданням на звільнення члена ЦВК Президент мусить унести до парламенту нову кандидатуру. Втім, як розповів спікер Литвин, Віктор Ющенко має намір внести нове подання лише після звільнення Писаренка: глава держави не пропонуватиме людину на посаду, котра не є вакантною. Відтак за відставку Писаренка проголосувало 240 депутатів. Таким чином, у ЦВК укріпилася більшість, лояльна до Януковича. Як заявив народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко, «цим рішенням Верховна Рада зруйнувала хоч якийсь баланс сил в ЦВК».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Верховна Рада подолала вето Президента на закон про продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2012 року. Таким чином, запровадження ринку землі відкладається ще на три роки. «За» проголосувало 366 депутатів.

«Нашоукраїнець» Роман Ткач заявляв, що долати вето не потрібно, бо в нас і так діє мораторій — до того часу, поки не буде ухвалено земельного законодавства, поки не укладуть кадастру. Однак у тому–то й річ, що всі борються з мораторієм, а правову базу не створюють.