Шкіра невибраного ведмедя

21.01.2010
Шкіра невибраного ведмедя

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Основні зусилля Віктора Януковича та Юлії Тимошенко зараз спрямовані на те, аби в другому турі заручитися підтримкою виборців, які в першому раунді віддали голоси за інших кандидатів. Насамперед ідеться про Сергія Тігіпка. Ті 13% голосів, які набрав голова партії «Сильна Україна», — це перевага, яка вже сама по собі дозволяє покрити відрив Тимошенко від Януковича за підсумками «півфіналу». Але ясно, що геть усі ці голоси в будь–якому разі не відійдуть якомусь одному «фіналістові». Електоральні настрої суспільства — значно складніша річ, над цим нині й міркують соціологи.

 

Що казали перед першим туром

Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчать, що Тимошенко в другому турі не вдасться обігнати Януковича. Голова Партії регіонів набирає 41,4% голосів, лідерка БЮТ — 30,1%. Але важливий момент: соціологічне опитування було проведене ще до виборів, за десять днів до першого туру. Наведені відсотки враховують і тих респондентів, які не визначилися, і тих, хто не мав наміру голосувати (тобто справжні результати Януковича й Тимошенко будуть вищими, однак у рамках пропорції).

Дослідження КМІС показує, як розподіляться голоси інших кандидатів між двома лідерами. Скажімо, за даними опитування, Тігіпко в першому турі мав набрати 8,8% (знову ж таки, цей показник є трохи заниженим через урахування думки всіх респондентів). 3,6% — це додатковий ужинок «тігіпківців» для Януковича, 2,2% — для Тимошенко, 1,9% — проти всіх.

Лідерка БЮТ може компенсувати своє відставання за рахунок кандидатів, які розташувалися нижче за Тігіпка — Арсенія Яценюка та Віктора Ющенка. Приріст лише 0,1% «ющенківці» обіцяють дати Януковичу, 2,4% — це буде плюс до Тимошенко, проти всіх — плюс 1,1%. Виборці Яценюка переважно підтримають Тимошенко — 1,3%, трішки дістанеться Януковичу — 0,6%, але найбільший сегмент — 1,6% — виступить проти обох кандидатів.

Дані КМІС дають уявлення про загальну картину, але вона не може бути точною. «Якщо люди говорять про наміри щодо «фіналу» ще до першого туру, то вони все–таки не дуже добре уявляють ситуацію. Коли другий тур стає реальністю — тоді вони вже адекватно дивляться на картину», — зазначив у коментарі «УМ» генеральний директор КМІС Володимир Паніотто.

Схожий прогноз щодо розподілу голосів висловив і директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко. Більшість виборців Яценюка та Ющенка проголосують за Юлію Тимошенко. Щодо Тігіпка, то, за оцінками Биченка, 55% голосів «сильного кандидата» відійдуть Януковичу, 45% — Тимошенко. «Насправді електорат Тігіпка — освічена частина суспільства. Серед його виборців дуже велика частка людей, які мають вищу освіту. Цей показник вищий, ніж у інших кандидатів. Ці люди самі звикли визначатись. Тому вони заново ухвалюватимуть рішення в найближчі тижні», — зазначив у коментарі «УМ» Биченко.

Обіцянка — цяцянка

У цьому контексті слід відзначити, що переговори різних штабів із Тігіпком про те, аби він підтримав когось із кандидатів у другому турі, можуть бути неефективними. Навіть якщо він закличе голосувати за одного з претендентів — виборець обміркує власне рішення. «Мені здається, це (можливий заклик Тігіпка щодо другого туру) вплине на незначну частину. Зрештою, і сам Тігіпко поки що не поспішає. Можливо, саме тому, що така заява може нашкодити», — каже Биченко. Володимир Паніотто згоден із такою оцінкою: «Кандидати трішки примітивно уявляють собі розподіл голосів. Автоматично голоси не перетікають».

Вибір людей у другому турі значною мірою залежатиме від того, яку стратегію поведінки оберуть кандидати у ці два тижні. Андрій Биченко каже: суттєва зміна іміджу навряд чи призведе до позитивного результату, радше до втрат. «Основні зусилля кандидатів будуть спрямовані на мобілізацію свого електорату. Щодо «нових» виборців, то кандидати передусім намагатимуться лякати країну своїм конкурентом. Це засіб мобілізації виборця», — зазначає Биченко.

За словами соціолога, багато виборців, які голосували в першому турі, не підуть на другий. Але будуть і такі люди, котрі проігнорували «півфінал», але прийдуть на другий. Це зумовлено, зокрема, й «страшилками», які запускатиме сторона конкурента. «Думаю, що явка виборців у другому турі буде не меншою, а може, й вищою, ніж у першому», — підсумовує Андрій Биченко.

 

РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР

У львівському штабі БЮТ сподіваються, що Юлія Тимошенко в другому турі отримає ширшу підтримку громади. «Ми ставили на меті здобути понад 30% голосів галичан — як бачимо, результат перевершено. Щодо повторного голосування 7 лютого, то ми збираємося набрати на Львівщині щонайменше 75% голосів», — заявив заступник голови обласного осередку «Батьківщини» Андрій Болкун. Він переконаний, що чимало людей, які голосували в першому турі за Віктора Ющенка та Олега Тягнибока, тепер проголосують за чинного Прем’єра.

Керівник львівської соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович вважає, що Янукович отримає в другому турі по Україні 42—44% голосів. «У Тимошенко ситуація складніша: для того, аби претендувати на перемогу, їй потрібно суттєво активізувати виборчий електорат Західної України», — сказав Антипович.

 

ПОЗИЦІЇ
Тігіпко вже торгується

Віктор Янукович упевнений, що в другому турі за нього проголосує багато виборців, які 17 січня підтримали Сергія Тігіпка. Про це він заявив учора під час зустрічі з партійним активом Харківської області.

«Я вважаю, що виборці, які голосували за Тігіпка, — це наші однодумці», — цитує шефа прес–служба Партії регіонів. На думку Януковича, програма Тігіпка практично нічим не відрізняється від його власної програми, «відмінності є лише в окремих аспектах». «Ми це повинні пояснити нашим виборцям. І впевнений, що вони нас зрозуміють», — каже Янукович.

Сам Сергій Тігіпко інформує, що вже провів консультації з Януковичем і Юлією Тимошенко, але свою позицію — не підтримувати жодного з них — наразі не змінив. При цьому Сергій Леонідович залишає двері трохи прочиненими: ситуація може змінитися, якщо він побачить «якісь дії з боку самих кандидатів». Наразі ж, за словами Тігіпка,Ю. і Я. «не говорять про конкретні серйозні зміни в країні, а тільки обіцяють».

Учора в інтерв’ю українським інформагентствам «бронзовий призер» додав: він готовий розглянути пропозиції про свою участь у владі тільки після другого туру виборів. Мовляв, підтримка одного з кандидатів зараз «означатиме взяти на себе визначену відповідальність». «А які гарантії? Прем’єрство? Прем’єрство сьогодні є (це пропозиція Юлії Тимошенко. — Ред.). А далі? Крім того, воно може і не відбутися. Пообіцяти — це не значить виконати», — підкреслив Тігіпко.

До речі, він допускає і свою участь у найближчих виборах мера Києва 30 травня — каже, що тут є величезне поле для реформ, які можна буде здійснити надалі і в межах країни.

Арсеній Яценюк учора ще раз підтвердив, що в другому турі виборів не підтримуватиме жодного з кандидатів.