Віктор Ющенко: Я приймаю волю Українського народу

21.01.2010
Віктор Ющенко: Я приймаю волю Українського народу

Ющенко подякував усім, хто за нього голосував. (Фото Рейтер.)

Як глава держави приймаю волю Українського народу, висловлену на виборах 17 січня 2010 року.

Найголовніше — вибори відбулися вільно, демократично, законно. Україна і українці продемонстрували високі виборчі стандарти, які дають приклад на всьому пострадянському просторі. Це визнано численними міжнародними спостерігачами. Наш народ вкотре продемонстрував вірність європейським цінностям.

Вільний і демократичний характер виборів вважаю винятково важливим нашим досягненням, яке є наслідком п’яти років мого президентства. Я як Президент, як українець, пишаюся цим фактом.

Я зробив усе як Президент для гарантування вільного волевиявлення в Україні і забезпечив свободу слова і вибору без жодного адміністративного тиску. Свобода вибору — найважливіший інструмент та головна ознака демократії в нашій державі.

Факт вільних виборів означає, що Помаранчева революція справді перемогла, причому перемогла не словом, а ділом.

Хочу ще раз підкреслити: як Президент я виконав свої гарантії стосовно свободи слова, забезпечення законності виборчого процесу і рівності прав учасників перегонів. У виборчому процесі не було шантажу з боку влади, не було переслідувань і адміністративних втручань, кожен кандидат мав доступ до засобів масової інформації, усі мали рівні виборчі можливості, які використали, і загалом докорінно іншою, значно толерантнішою за попередні в нашій країні голосування була атмосфера першого туру виборів.

Дякую представникам органів місцевого самоврядування, які у критичних економічних, фінансових умовах забезпечили діяльність виборчих дільниць. Місцева влада виконала настанови Президента з даного питання. Я вдячний усім організаторам виборчого процесу і членам дільничних комісій за напружену роботу в цей час. Дякую правоохоронцям і представникам Служби безпеки, які забезпечили порядок, запобігли загрозам і не допустили зриву виборів.

Дякую усім громадянам, які взяли участь у виборах.

Дякую виборцям, які проголосували за мене. Я ціную ваше сумління. Ваш голос — це голос на користь української європейської демократичної України. Переконаний, нам не потрібно сезонних настроїв.

Ми знаємо: українська національна, демократична, європейська ідея належить мільйонам людей, усьому нашому народові. Так є, і так завжди буде. Маємо незмінну політичну позицію, на якій Україна залишається Україною. На цій позиції Україна тільки буде посилюватися.

Попереду дуже складний другий тур виборів. Його складність у тому, що Україна має вільні вибори і водночас не має належного вибору.

Як свідчить минулий досвід, для обох кандидатів, які претендують на посаду глави нашої держави, національні, європейські та демократичні цінності є, по суті, чужими, не зрозумілими і дуже далекими. Висловлюючи думку як громадянин України, не бачу принципової різниці поміж обома претендентами.

Я виконав свої демократичні зобов’язання на посаді Президента, але зобов’язання національні і державні не дають мені морального права полишити політичне життя України.

Головний захист України — демокра­тія. Я про це багато разів останнім часом говорю. Лише демократія дає нам просвіт і перспективу. Цей принцип має бути захищений будь–якою ціною. Як Президент я залишаюся гарантом дотримання Конституції та докладу всіх зусиль, щоб другий тур виборів відбувся вільно, законно і демократично.

До толерантності і зваженості закликаю кандидатів на посаду Президента — перед вами стоїть завдання гідно провести підготовку до другого туру і з такою ж гідністю прийняти результати волевиявлення виборців.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Тепер Ющенко робить ставку на парламентські вибори

Учора Президент Віктор Ющенко провів зустріч із групою української інтелігенції, яка представляє громадську організацію «Українська народна рада». На Банкову прийшли Іван Драч, Микола Жулинський, Василь Овсієнко, Дмитро Павличко, Микола Поровський, Євген Сверстюк. Глава держави висловив переконання, що Українська народна рада є тією громадською організацію, яка може найчіткіше висловитися і вести подальшу роботу з національного відродження, демократизації та європейської політики.

«Обставини, які ми маємо сьогодні, (...) більше пов’язані з парламентськими виборами, що будуть невід’ємною частиною політичного процесу в найближчі місяці, і, безумовно, місцевими виборами. Це майданчик, де треба багато донести з того, про що ми говорили під час президентської виборчої кампанії», — цитує Ющенка його прес–служба.

Президент подякував учасникам зустрічі за спільну роботу під час виборів і чітку позицію, проявлену в цей політичний період. При цьому він заперечив, що за підсумками першого туру «національна ідея отримала поразку».

 

РАХІВНИЦЯ
Попередні дані ЦВК про результати голосування в першому турі президентських виборів

Опрацьовано 100% бюлетенів.

Явка — 66,76%.

Розподіл голосів: Віктор Янукович — 35,32%, Юлія Тимошенко — 25,05%, Сергій Тігіпко — 13,06%, Арсеній Яценюк — 6,96%, Віктор Ющенко — 5,45%, Петро Симоненко — 3,55%, Володимир Литвин — 2,35%, Олег Тягнибок — 1,43%, Анатолій Гриценко — 1,20%, Інна Богословська — 0,41%, Олександр Мороз — 0,38%, Юрій Костенко — 0,22%, Людмила Супрун — 0,19%, Василь Противсіх — 0,16%, Олександр Пабат — 0,14%, Сергій Ратушняк — 0,12%, Михайло Бродський — 0,06%, Олег Рябоконь — 0,03%.

Не підтримую жодного — 2,20%.

Остаточні результати голосування Центрвиборчком установить не раніше кінця цього тижня.