Сімейка Адамова

12.05.2010
Сімейка Адамова

Мітинг проти Януковича вчора був декадентським. Довезти людей у Київ заважали і ДАІ, і розрізненість опозиції. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Верховна Рада працювала спокійно. Про баталії, які вирували у парламенті півтора тижня тому, нагадували лише невеликий мітинг перед стінами законодавчого органу та Володимир Литвин, який підраховував збитки від псування депутатських пультів. За його словами, 27 квітня парламент «постраждав» на 900 тисяч гривень. Спікер закликав народних депутатів добровільно відшкодувати збитки і пообіцяв: «так чи інакше ці кошти будуть відшкодовані не за рахунок держави».

 

Що дорожче — меблі чи здоров’я?

Депутат від «НУНС» Ірина Геращенко присоромила Володимира Литвина. Вона обурилась, що спікер приділяє надто багато уваги меблям, натомість міг би поцікавитися здоров’ям депутатів, які зазнали травм під час скандального «флотського» засідання. «Вони перебувають у лікарні, їх жорстоко побили в цьому залі. Свої своїх побили за чужий флот», — поскаржилась Геращенко. Окрім того, пані Ірина попросила з’ясувати особу людини, яка перебуває в урядовій ложі із парасолькою. «Дайте нам, будь ласка, перед початком роботи парламенту звіт, хто це стоїть з парасолькою, зі зброєю в ложі уряду. Це не Азаров, не Клюєв, це не Прем’єр­міністр, не віцепрем’єр­міністр», — описувала Геращенко охоронця.

Володимир Литвин закликав секретаріат розібратися, «хто де стоїть» (хоча парасольку, мабуть, заготували на випадок нових яєчних обстрілів). А Ірині Геращенко порадив краще розібратися, хто заносить у сесійну залу димові шашки, «і потім демонструвати принциповість».

Тема українсько­російських стосунків сьогодні знову продовжиться у Верховній Раді. Там розглядатимуть звіт уряду щодо останніх домовленостей між Києвом і Кремлем. Ініціатива заслухати Кабмін виходила від опозиції, але її підтримали й фракції коаліції. За слухання звіту проголосувало 399 народних депутатів. Опозиція планувала вислухати Миколу Азарова або когось із його заступників іще на вчорашньому засіданні, однак Литвин прокоментував, що це процедурно неможливо.

Третє пришестя Адама

Учора Володимир Литвин отримав собі в перші заступники Адама Мартинюка. Крісло праворуч від спікера лишалося порожнім, відколи Олександр Лавринович пішов працювати міністром юстиції. За призначення Мартинюка проголосувало 246 депутатів. Перед обранням Адама Івановича, півтора тижні тому, було змінено процедуру виборів заступників Голови. Якщо раніше вибори проводились бюлетенями, шляхом таємного голосування, то Верховна Рада полегшила цю процедуру й дозволила призначити віцеспікера звичайним голосуванням. Також слід відзначити, що за регламентом ця посада мала відійти опозиції.

Мартинюк утретє став першим віцеспікером без жодної мороки: за його призначення проголосувало 246 народних депутати. Серед тих, хто натиснули зелені кнопки, були й БЮТівці Олександр Буджерак, Олег Гейман, Валерій Камчатний і Євген Костантинов. Учора вони ввійшли до складу коаліції — про відповідний «трансфер» оголосив спікер Литвин. Окрім цих чотирьох, під крильце коаліції перебіг і «тимошенківець» Юрій Крук.

Із Ради шлють закони, з­під Ради — книжки

Учора під стінами парламенту відбувся черговий мітинг, спрямований проти проросійської політики Віктора Януковича. Він був значно менш чисельним, ніж той, що зібрався 27 квітня. Під парламентом стояли люди переважно з символікою БЮТ і ВО «Свобода». Інші партії не давали централізованих директив щодо протестів. Так, «Наша Україна» ще обговорює доцільність участі у масових акціях.

А партія «За Україну!» В’ячеслава Кириленка провела власну акцію силами депутатів. Активісти «ЗУ!» подарували Президентові Януковичу та Голові ВР Литвину біографії сотні світових диктаторів, відправивши посилки з книжками про Нерона, Муссоліні, Чаушеску та ін. поштою. Окрім того, партія Кириленка анонсувала акцію з поширення синьо­жовтої символіки в Україні. «Ми роздаватимемо синьо­жовті стрічки, синьо­жовтні значки простим людям для того, щоб влада побачила, що українців багато, вони гуртуються і нагадують владі про своє існування», — заявив В’ячеслав Кириленко. Депутати­«заукраїнці» прикрасили синьо­жовтими стрічками і свій одяг.

А Партія регіонів знову звезла у Київ своїх прихильників — вони стали в перше кільце біля будівлі парламенту. Від опонентів їх відділяли ряди міліції. Прибічники Януковича співали радянські пісні й сипали лайкою, коли їхнього кумира називали «зеком» («Сама ти «зечка»! Чума болотная!»). По Маріїнському парку бігали координатори, які намагалися впорядкувати групи підтримки Януковича, а опісля — збирали «підлеглих» для того, щоб розрахуватися.

На нечисленному патріотичному мітингу Юлія Тимошенко заявила, що вірить у дострокове усунення нинішньої влади. Лідерка БЮТ вважає, що на владу може вплинути лише масовий спротив. «Вони вас бояться. Не думайте, що ви слабкі. Коли зберуться сотні тисяч, вони оголосять дострокові вибори. Коли зберуться сотні і сотні тисяч людей — Янукович покладе заяву і піде у відставку», — заявила Тимошенко.

Цей заклик перед двома тисячами маніфестантів виглядав досить сумно. Напередодні «регіональна» влада не лише перешкоджала доїзду опозиціонерів до Києва, а й підтягувала спецпідрозділи для захисту президентської адміністрації. Але додаткові загони «Беркута» не знадобилися.

Аби підбадьорити громаду, Тимошенко назвала перемогою вже той факт, що опозиція домоглася звіту уряду щодо українсько­російських домовленостей. Лідерка БЮТ також розкритикувала опозиційних політиків, які вагаються, чи слід входити в Комітет захисту України.

Натомість у словах Олега Тягнибока читалася критика, в тому числі й на адресу БЮТ. Він заявив, що парламентська опозиція є «беззубою», бо «не могла протистояти банді Януковича». «Чому ми спостерігали ганьбу, як били в парламенті кількох депутатів, а решта 200 стояли в засаді?» — обурився лідер «Свободи». Він вважає парламент «недієздатним» і наполягає на дострокових виборах. «Тушки» треба законсервувати», — народив афоризм Тягнибок.