Ціни вищі за життя

13.05.2010

Учора стало очевидним: уряд Миколи Азарова не зміг чи не захотів відійти від сумнівної практики популізму, яку сповідувала його попередниця. Понад це, під прапором боротьби з «тимошенківщиною» його Кабмін старанно наступає на ті ж самі граблі: маючи спорожнілу казну, він збільшує соціальні виплати, одночасно придушуючи ділову активність вітчизняного виробника і роблячи низку товарів недоступними для пересічного покупця. Наслідки такої політики легко передбачити: зупинка власного виробництва, засилля імпорту, галопуюча інфляція і, цілком можливо, девальвація валюти...

 

А раптом завтра вибори?

Словосполучення «масштабні проекти» Микола Янович на вчорашньому засіданні Кабміну вжив кілька разів. І якщо перший раз воно стосувалося... ну, звичайно, ж Дня Перемоги (яка ж інша подія у житті дер­жави може бути визначнішою для повсякденного життя українця?!!), то інші грандіозні проекти урядовців стосувалися масової роздачі грошей своїм співвітчизникам. Незважаючи на рекордну «дірку» в бюджеті (тільки обсяг ОВДП за час керівництва Миколи Азарова зріс із 70 до 102 млрд. гривень. — Авт.), уряд виділив 4,4 млрд. гривень на встановлення нових, підвищених соціальних стандартів — доплати до пенсій, державних допомог тощо. Підвищення стосуватиметься 9,5 млн. пенсіонерів та близько 1,5 млн. соціально незахищених громадян. Таким чином, нова влада подякувала своєму найлояльнішому електорату.

Утім не забули і про працюючих громадян. Їм також підвищать зарплату заднім числом — «получку» за січень–квітень перерахують відповідно до нових соцстандартів. Різницю планують виплатити упродовж травня–червня. В цілому до кінця нинішнього року заробітна плата та посадові оклади у бюджетній сфері уряд планує підвищити у 5 (!) разів.

Додали грошей і співробітникам, оплату праці яких регулює Єдина тарифна сітка. З 1 квітня попередній тариф поступово підвищуватимуть до розміру мінімальної заробітної плати. «Зайві» гроші у своїх гаманцях побачать 3,5 млн. працівників освіти, культури, охорони здоров’я, науки тощо.

Загалом же, як повідомив віце–прем’єр Володимир Семиноженко, до найближчого нового року мінімальна пенсія у нашій країні має зрости на 28%, а прожитковий мінімум — на 25%.

Пийте міцніше, куріть без фільтру і сидіть удома!

Утім тішитися збільшеними зарплатами українці будуть недовго: уряд вирішив долати дефіцит бюджетних коштів традиційними методами. «Я працюю у структурі Мінфіну з 1996 року, але такої складної ситуації з коштами ще не бачив», — міністр фінансів Федір Ярошенко традиційно звинуватив у нестачі грошей Юлію Тимошенко. Пікантності цій заяві додає відомий факт, що під час каденції Тимошенко Федір Олексійович вважався доволі близьким до Юлії Володимирівни і навіть претендував на посаду міністра фінансів у її уряді, але пропустив на цю крісло більш керованого Ігоря Уманського.

Нестачу «від Юлі» погашатимуть різким зростанням акцизів. Учора уряд ухвалив підвищення зборів на продаж палива, сигарет і алкоголю. У планах — підвищення акцизу на спеціальне водокористування. Відтак найбільше зросте вартість вин та пива — деякої продукції удвічі, що практично зрівняється з ціною горілки. Суттєво подорожчає бензин, а значить підніметься вартість проїзду, подорожчають товари, у собівартості яких є значна складова пального. Стануть дорожчими цигарки — але тільки дорогі. Піклуючись про здоров’я підданих, український уряд вирішив не здорожчувати найшкідливіші цигарки без фільтра.

Наслідки такої політики прогнозувати дуже легко. Насамперед, український виробник не зможе конкурувати із зарубіжним. Скажімо, українські винороби, які й без нових правил фактично капітулювали перед французькими, іспанськими та чилійськими, зможуть сміливо вирубувати виноградники. По–друге, суттєво зросте кількість контрабанди. Наприклад, цигарок із Росії і Молдови, які — без акцизних марок — уже і так вільно продаються у деяких регіонах України. І найголовніше, хвиля подорожчання може спричинити різке зростання інфляції. Так, літр бензину вже найближчим часом у нас може коштувати один євро — як у Європі, і значно дорожче, ніж у сусідніх державах. За висновком директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, наприкінці року показник знецінення грошей може становити 25%. Особливо, якщо перемовини з МВФ про черговий кредит просуватимуться так повільно, як ми нині бачимо.

«Ми дякуємо експертам, які роблять нам зауваження [про збільшення акцизів], але ми даємо більше виплат кінцевому споживачеві», — парирував аргументи противників Федір Ярошенко. До чого призведе такий агресивний оптимізм чиновників, ми побачимо вже найближчим часом.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Радянські борги, може, повернуть. Але не раніше 2011 року

Уряд Миколи Азарова згадав про таку актуальну для суспільства тему, як виплата заощаджень вкладникам радянського «Ощадбанку». Відмежувавшись від популізму «Юлиної тисячі», представники «регіоналів» вчора затвердили значно м’якший законопроект. Його мета — створити новий реєстр боржників, зафіксувавши, скільки саме винна держава цим людям. «І погасити його настільки швидко, наскільки це буде можливо», — сказав Прем’єр.

«Скільки коштів потрібно, і так всі знають, але нам потрібен реєстр», — наполегливо, але не зовсім переконливо пояснив міністр фінансів Федір Ярошенко. На документ, який створила Юлія Тимошенко, нова влада вирішила не зважати. «Тим паче що його дія закінчилася 31 грудня 2008 року», — сказав пан Ярошенко. Новий же законопроект передбачає зробити виплату компенсацій самостійним процесом — незалежно від того, хто буде на той час при владі. Утім сподіватися на швидке розв’язання проблеми не варто: у бюджеті 2010 року коштів на виплату боргів «Ощабанку» не передбачено. За словами очільника Мініфіну, можливо, вони будуть включені у держкошторис наступного року.

Не врегульовано й ще один нюанс. Суму компенсацій порахували ще свого часу у співвідношенні: 1 радянський карбованець = 1 гривні 2 копійкам. Навіть тоді, коли з’явилася така формула, вона виглядала знущанням. А за час, що минув, інфляція зробила її зовсім безглуздою. Однак, за словами міністра фінансів, уряд опирається саме на ці застаралі підрахунки і поки що не планує нічого змінювати.

 

ЛОВІТЬ ЇЇ!

На Тимошенко — ще й американських прокурорів!

Влада «регіоналів» оточує переможену суперницю Юлію Тимошенко з усіх боків. Окрім «рідної» Генеральної прокуратури, її діями на посаді Прем’єра займатимуться ще й заокеанські прокурори. Так, вчора міністр фінансів Федір Ярошенко підтвердив, що урядова команда близька до укладання контракту з аудиторською фірмою зі США, яка має детально вивчити кожен підпис Тимошенко на посаді Прем’єр–міністра. «Це прокурорська компанія, одна з найкращих у світі, у якій прокурори Вашингтона та юридична еліта Штатів», — сказав Ярошенко, додавши, що фірма має величезний досвід у розгляді таких справ.

 

СПІЛЬНІ ГРОШІ

Держбанки курсом на Росію?

Масова ініціатива створювати спільні об’єднання з росіянами зачепила й банківську сферу. Два державні банки наших країн — український «Укрексімбанк» та російський ВТБ — підпишуть угоду про міжбанківське співробітництво. Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв, який повідомив новину, традиційно відмовився повідомляти деталі й механізми, натякнувши лише на реалізацію держбанками великих інвестиційних проектів та їхню готовність збільшувати експортний потенціал обох країн. Як приклад, навели проект поставок крокуючих екскаваторів Новокраматорського заводу (Донецька область), який два тижні тому обговорювали на засіданні Українсько–білоруської комісії зі співробітництва.

 

ТІЛЬКИ ШТРИХ

Азаров + Черновецький = мир, дружба і бюджет

«Хочу подякувати насамперед столичній держадміністрації за гарну організацію свята для ветеранів», — цей скромний пасаж Миколи Яновича можна вважати простим знаком ввічливості. Як і фразу міністра фінансів, що жодних проблем зі столичним бюджетом не існує. «Над документом зараз працюють чотири мої заступники», — заявив Ярошенко і натякнув, що кошторис збалансують якнайкраще. Але в кулуарах ці дві заяви розцінили як чергове підтвердження, що Президент Янукович домовився з київським мером і остаточно передумав його знімати: ПР не має кандидата, що може перемогти, а ось отримати у крісло мера опальну Юлію Тимошенко навіть дуже можливо.

 

ТРИМАЙТЕ КИШЕНІ ШИРШЕ

                Зростання зарплат, пенсій та соціальних допомог

 

            Посадовий оклад для І категорії Єдиної тарифної сітки

Був

Буде (до кінця 2010 року) 

545 гривень

869 гривень

 Погашення боргів 

Уряд доплачуватиме компенсації до пенсій, державних допомог
            у зв’язку зі встановленням нових соціальних стандартів

У травні

 У червні 

за січень і лютий

за березень і квітень

Гроші для мам

 Особи, яким належить державна допомога з догляду за дитиною, отримають додатково: 

У травні

У червні 

250 гривень

265 гривень

 

Якщо дитині від 3 до 6 років, то компенсація становитиме:

У травні

У червні 

492 гривні

516 гривень

ПРОДУКТИ АКЦИЗ ВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ЗАРАЗ БУДЕ Бензин (залежно від октанового числа) 20—110 євро за 1 т. 172—200 євро літр бензину подорожчає на 1 гривню Вино столове 0,5 грн./літр 4,8—6,15 грн Подорожчає на приблизно 15—30% Вино десертне і кріплене 0,5 грн./літр 7,56 грн. /літр Коньяк 14 грн. /літр 17 грн. /літр Солодове пиво 0,31 грн./літр 0,74 грн. /літр Сигарети з фільтром 69 гривень за 1000 штук або 20% до обсягу реалізації 90 гривень за 1000 штук або 25% до обсягу реалізації Подорожчають в середньому на 17% Збір за використання води для напоїв 5,04 грн. за 1 кубометр 75,6 грн. за 1 кубометр Подорожчає удвічі