Жіночими руками

20.07.2010

Позавчора у польському Вроцлаві завершився 22–й чемпіонат світу з акробатики, який зібрав 180 спортсменів із 25 країн. Доволі скромне представництво можна пояснити тим, що ця дисципліна не входить до складу великої олімпійської сім’ї. Хоча деякі держави з потужними школами в окремих дисциплінах заявляли й по дві команди.

Схоже, що МОК бачить у спортивній акробатиці більше артистичну складову, ніж спортивну. Однак назвати ці змагання нецікавими язик точно не повернеться. Тож щасливчики, яким удалося потрапити в сучасний спорткомплекс «Орбіта» (була там і група фанатів з українськими прапорами), із завмиранням подиху стежили за чудернацькими підтримками — зокрема, статичними пірамідами та різноманітними динамічними елементами на кшталт сальто.

Аби потрапити до фіналів, змішані дуети, чоловічі пари та четвірки разом із жіночими тандемами і трійками в перший день складали кваліфікаційні нормативи, що включали три вправи — балансування, динаміка та їх поєднання. На цьому етапі українська команда зазнала втрати — змішана пара, показавши 14–й результат, залишилася далеко за межами кваліфікаційної вісімки. Водночас наші жінки вселили в уболівальників «медальні» надії. Для когось було дивно за підсумками кваліфікації побачити одеситок Катерину Ситникову та Анастасію Мельниченко вище за чемпіонок світу–2008 із Білорусі. І в неділю, коли відбувся фінал, українки підтвердили невипадковість своєї найвищої кваліфікаційної позиції. Наші співвітчизниці без помарок виконали складну програму, зачарувавши глядачів і суддів силовою пірамідою. Тож дівчата по праву зійшли на «золотий» щабель п’єдесталу, знову, як і напередодні, обігнавши білорусок та росіянок.

Дещо несподіваним вийшов фінальний акорд жіночого тріо з Києва. Катерина Калита, Наталя Винник та Юлія Одинцова у кваліфікації отримали четверту суму, пропустивши поперед себе росіянок, дівчат із Великої Британії та бельгійок. Однак заключний виступ киянок справив на суддів більше враження, ніж старання трійки з Бельгії, тож в українську скарбничку потрапила ще й «бронза».

А от українські чоловіки не змогли потрапити на п’єдестал — і пара, і четвірка завершили змагання на п’ятому щаблі.