Мутанти довго не живуть

20.07.2010
Мутанти довго не живуть

З охочих поскубти «мутанта» вишикувалася черга. (Фото автора.)

Минулої суботи кілька десятків молодих полтавців приєдналися до ініційованої всеукраїнським громадським рухом «Простір свободи» акції «Ні — імперським мутантам у Полтаві!» Під таким девізом протестували проти намірів міської влади увінчати двоголовим імперським орлом обеліск пам’ятника коменданту полтавської фортеці часів відомої баталії, російському полковнику Олексію Келіну.

 

Кпини над орлом

«УМ» уже повідомляла про провокативну заяву «архітектурного» радника мера Андрія Матковського, зроблену під час відзначення 301–ї річниці Полтавської битви. Ішлося про необхідність повернути пам’ятнику «первозданний» вигляд, оскільки, мовляв, бронзовий двоголовий орел сидів на його маківці під час відкриття монумента в 1909 році за участю царя Миколи ІІ. Причому, як з’ясувалося, без згоди полтавців імперський символ майже 300–річного поневолення України нинішні полтавські владці вже виготовили і збираються встановити його до Дня міста, який відзначатимуть 23 вересня.

Щоб не допустити такої наруги над національною гідністю українців, першу протестну акцію добровольці з «Простору свободи» провели у формі театралізованої, за їхнім визначенням, «скептичної посмішки». Мовляв, хижих орлів не треба боятися — краще посміємося з них. Тож до згаданого пам’ятника з популярним насамперед серед студентів бронзовим левом, якому «на фарт» перед іспитами натирають кінчик хвоста і, даруйте, яйця, молодь принесла вирізаний із паперу «макет» двоголового птаха із приклеєним курячим пір’ям. З огляду на це головного персонажа акції охрестили «мутантною куркою».

«Регіони» вже не підтримують Матковського

На короткому мітингу активісти «Простору свободи» Тарас Шамайда та Євген Янкевич, а також депутат облради, голова обласної організації партії «За Україну!» Олег Пустовгар закликали не бути байдужими до подібних українофобських витівок влади як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Бо в тій же Полтаві, як і повсюдно, є десятки, сотні житлових і нежитлових будинків, у тому числі й пам’яток архітектури, доріг, об’єктів соцкультпобуту, які потребують негайного відновлення. Замість цього на двоголового орла, який, до речі, не протримався на «своєму» місці навіть двох десятиліть, очільники міської влади викидають 300 тисяч гривень. Навіщо їм це потрібно?

Неважко здогадатися, що перед новими виборами українофоби з мерії намагаються мобілізувати свій традиційний електорат із числа забамбулених імперською пропагандою пенсіонерів, «відставників» тощо й водночас «кинути кістку» опонентам. Нехай останні й далі «гризуть» БЮТівську владу міста за поклоніння двоголовим орлам, неповагу до Мазепи, аби не чіпали ще вагоміших її «грішків» — хабарів, «відкатів», тиску на «незговірливих» підприємців тощо, проти чого вже повстають навіть учорашні соратники. Скажімо, побратим мера по комсомолу та «Приватбанку», нинішній «губернатор»–«регіонал» Олександр Удовіченко на прес–конференції заявив про те, що Партія регіонів на осінніх виборах міського голови Андрія Матковського не підтримуватиме. Хоча на запитання «УМ», чи підтримує особисто глава облдержадміністрації відновлення в Полтаві імперського орла та чи сприятиме це злагоді й порозумінню серед громади, пан Олександр відповів, що не бачить у «поверненні» скинутого більшовиками орла «дуже великих проблем». Якось воно «не з руки» згадувати про такі проблеми після того, як починаєш «відзначати» вже й «некруглі» дати Полтавської битви разом із провідниками російського посольства.

«Геть мутанта–окупанта!»

Учасники акції також тримали в руках портрет Івана Мазепи, вимагаючи від міської влади дати дозвіл на встановлення пам’ятника українському гетьману, виготовленого на народні пожертви. Своєрідною кульмінацією дійства стало запрошення організаторів колективно обскубти згаданого двоголового «мутанта». Щипали «опудало» фактично всі присутні. Після цього під скандування «Геть мутанта–окупанта!» і «Мазепу — в Полтаву, мутанта — в канаву!» пошарпаного паперового птаха віднесли до найближчого сміттєвого бака.

До акції долучилися також місцеві активісти очолюваної Валентином Наливайченком громадянської ініціативи «Оновлення країни», які роздавали присутнім листівки відповідного змісту.

Зазначимо, що за відсутності опонентів та при поблажливих поглядах кількох міліціонерів–спостерігачів дійство нагадувало гру. А чи спробують її організатори реально перешкодити здійсненню провокативних «двоголових» намірів полтавської мерії? Як це робили, скажімо, комуністи та їхні сателіти, коли «помаранчева» влада області встановлювала пам’ятний знак на місці майбутнього пам’ятника Симону Петлюрі? Чи ті ж міські депутати–БЮТівці, котрі виштовхували із Соборного майдану будівельників, що приїхали готувати майданчик для пам’ятника Івану Мазепі? Відповідаючи на це запитання «УМ», один із координаторів акції Тарас Шамайда зазначив: «Якщо мер Матковський не отямиться після таких сатиричних дійств, то, звичайно, треба буде виводити сюди багато людей і не дати міській владі втілити ту провокацію в життя».