«Братіна» в обмін на Севастополь

20.07.2010

Мер Москви Юрій Лужков, якому СБУ в травні 2008 року безстроково заборонила перетинати кордони нашої держави за заяви про повернення Севастополя до складу Росії, запевнив, що свою думку з цього приводу не змінив. «Я свої заяви щодо Севастополя зробив осмислено й обґрунтовано — ніяких змін моєї позиції щодо статусу Севастополя немає й не буде», — наголосив Лужков учора на прес–конференції в Москві.

Віднедавна градоначальник білокам’яної в Україні — знову бажаний гість. Про те, що від червня з нього знято статус персони нон ґрата, шовіністу в кашкеті особисто телефоном повідомив Президент Янукович. Вдячний Лужков на радощах особисто приїхав привітати Віктора Федоровича з 60–річчям, подарувавши йому достойний глави держави подарунок — символічну чашу «Братіна». «Це така велика чаша, з якої спільно п’є будівельна бригада, яка, наприклад, будує будинок або виконує якісь інші роботи, — пояснив високопоставлений москвич. — А що в цю чашу тоді налито, здогадайтеся самі».

Після чергових заяв московського мера народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Іван Стойко (група «За Україну!») надіслав до СБУ й Міністерства закордонних справ звернення: «Високопоставлений чиновник з Москви вкотре дозволяє собі робити антиукраїнські заяви. Тому якщо в Україні є незалежне МЗС та СБУ, які відстоюють українські інтереси, Лужкову повторно мають заборонити в’їзд на територію України».

Стойко переконаний: такі заяви російських високопосадовців пов’язані передусім із тим, що в Україні «до влади прийшла когорта проросійських політиків, для котрих важливі лише інтереси фінансово–олігархічних кланів, котрі привели їх до влади, а не інтереси Української держави».