Під впливом «коків»

11.08.2010
Під впливом «коків»

Що робити? Пити пігулки чи ні? (Фото з сайту lemonde.fr.)

Вибір контрацептивів — справа дуже інтимна. Мабуть, саме тому українські жінки соромляться звертатися з цим питанням до фахівця: краще послухати думки подруг, аніж червоніти перед компетентною, але чужою людиною. Такий підхід люди в білих халатах засуджують, адже обираючи власноруч контрацептиви, жінки неабияк ризикують своїм здоров’ям.

 

«Природний» метод часто «дурить»

В Україні немає проблем iз протизаплідними засобами. У нас є всі типи контрацептивів, тож кожна пара може підібрати для себе «свій» метод і насолоджуватися життям. «Способів уникнення небажаної вагітності багато: бар’єрний (презервативи), таблетований (вживання оральних контрацептивів), внутрішньоматкові спіралі... — перелічує завідувач відділення реабілітації репродуктивної функції жінки Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Академії медичних наук України, професор Алла Корнацька. — Можна також користуватися «природним календарем» — вираховувати дату овуляції жінки, міряючи базальну температуру тіла».

За статистикою, найпоширенішим засобом запобігання вагітності серед українців є перерваний статевий акт. Ним користується третина з усіх пар. «Особливо часто до цього типу контрацепції вдаються подружні пари. Він досить ненадійний, але нам буває дуже важко переконати жінку, що краще використовувати інший метод», — знизує плечима Алла Корнацька.

До «природного» методу — вираховування днів циклу та, відповідно, утримання від тілесних зв’язків під час овуляції — дуже прихильно ставляться релігійні діячі. Лише таким шляхом, кажуть вони, можна уникнути дітовбивства. Проте лікарі у своєму ставленні до методу «природного календаря» більш скептичні. «Метод вимірювання базальної температури часто показує хибні результати, — наголошує завідувач гінекологічним відділенням консультативної поліклініки Київської обласної клінічної лікарні №2 Алла Матяш. — Порушення менструального циклу зараз є практично у кожної четвертої жінки, тому в таких випадках вимірювання температури лише вводить в оману, а не допомагає запобігти вагітності».

Більш сучасний тип контрацепції — гормональні таблетки — з’явився в Україні 1991 року. Відтоді він не набув великої популярності, адже багатьох жінок відлякує «шлейф» недуг, який може тягнутися за цими пігулками. За даними опитування, 63% українок знають про існування оральних контрацептивів, але користуються пігулками лише 6% жінок у селі та 23% — у місті.

І дарма, кажуть лікарі. «Комбіновані оральні контрацептиви, які лікарі між собою називають «коками», використовуються вже понад п’ятдесят років, — розповідає Алла Матяш. — Звісно, вони можуть нести і негативні наслідки, але ми все ж фокусуємо свою увагу на позитивній стороні цих препаратів». Серед «плюсів» гормональних пігулок — лікувальний ефект: за допомогою цих препаратів можна позбутися порушень менструального циклу, а також синдрому полікістозних яєчників.

Навколо оральних контрацептивів існує міф про те, що ці препарати, діючи на яєчники, псують репродуктивну функцію. Лікарі це заперечують. «Такий ефект дійсно є, і він — базується в роботі комбінованих оральних контрацептивів, адже мета цих препаратів — уникнення небажаної вагітності, — каже гінеколог Яна Рубан. — Проте цей ефект — не постійний. Зазвичай, впродовж одного–трьох місяців після припинення вживання пігулок здатність до зачаття знову повертається. За нашими дослідженнями, серед жінок, які зверталися до клініки з проблемою безпліддя, не було жодної, в якої безпліддя спричинили б саме оральні контрацептиви». Крім того, інколи оральні контрацептиви призначають... безплідним жінкам. Певний час пацієнтка вживає ці пігулки, у результаті чого отримує можливість завагітніти, каже пані Рубан.

«Гормони» не дають організму підлітка нормально визріти

Попри всі «оди» на честь оральних контрацептивів, ці таблетки не можна назвати безпечними. Ожиріння, гіпертонічна хвороба, серцево–судинна патологія, цукровий діабет — це хвороби, при яких у жодному разі не можна вживати «коки». «Оральні контрацептиви також протипоказані дівчатам, поки росте їхній організм. Якщо прийом цих препаратів почати занадто рано, то дівчина просто не досягне такого розвитку, який був закладений природою, і відтак не зможе стати матір’ю», — каже Яна Рубан.

Дуже часто молоді жінки, які наважуються на прийом гормональних контрацептивів, потім скаржаться на погіршення самопочуття та навіть на появу різноманітних нездужань. У когось після вживання цих пігулок «здає» печінка, у когось різко починають з’являтися пігментні плями. Такими історіями переповнений iнтернет.

«Я вживала один відомий контрацептив без дозволу лікаря. Мала потім не дуже гарну операцію: тепер ходжу з одним яєчником», — скаржиться на одному з «жіночих» форумів постраждала. Інша жінка радить «колегам по контрацептивах» кожні півроку робити аналіз крові на печінкові проби, адже вживання «коків» — це завжди ризик «підсадити» печінку. «Головний біль, варикоз, постійна нудота, зниження лібідо — це також супутники оральних контрацептивів, від яких нікуди не дітися», — пише вона. «Якщо ви хочете вживати гормональні препарати — це ваша справа, але будьте обережні: у мене після них з’явилася пухлина у грудях. Довелося робити операцію і вирізати її», — застерігає ще одна жінка.

Проте лікарі все ж прихильно ставляться до оральних контрацептивів. «У світі ще ніхто не довів, що гормональна контрацепція стимулює появу раку грудей, — переконує член Європейської коаліції проти раку, гінеколог–онколог Галина Майструк. — Але до прийому цих препаратів треба підходити раціонально. Якщо дівчина починає сексуальне життя у 16 років, а планує завагітніти у тридцять три роки, і впродовж усього інтервалу між 16 та 33 роками вживає гормональні контрацептиви, це, звісно, нерозумно. Проте якщо жінка дозовано, впродовж невеликого періоду, приймає ці пігулки під постійним наглядом лікаря, вона отримує лише позитив — майже на 100% уникає небажаної вагітності».

«Коки» згущують кров — ризик інфаркту

Особлива група ризику — це жінки після сорока років. «Вживання гормональних препаратів у такому віці може завдати шкоду організму, — каже Алла Матяш. — Контрацептиви містять у собі велику кількість естрогенного фактору, тому в жінки старшого віку може виникнути гіперестрогенія, тобто перенасиченість естрогеном. Як результат, у неї можуть розвинутися гіперпластичні процеси ендометрія та молочних залоз. Крім того, контрацептиви впливають на кров: значно підвищується рівень її згущуваності, а відтак зростає ризик появи інсультів та інфарктів».

Зважаючи на це, лікар має фундаментально вивчити медичну картку пацієнтки, перш ніж призначити їй «гормони». А пацієнтка повинна розповісти про своє здоров’я геть усе, аби лікар зміг прописати правильні таблетки. «Коли ми індивідуально підбираємо контрацептиви, маємо повністю перевірити ендокринну систему жінки, стан її печінки, підшлункової залози та судин. Лише після цього можемо призначити препарат, який не завдасть пацієнтці шкоди», — розповідає Алла Матяш.

Якщо в лікаря буде хибна інформація про стан здоров’я пацієнтки (для цього варто лише забути сказати йому про проблеми з судинами або печінкою), прийом контрацептивів може обернутися справжнім горем. «Ці пігулки можуть негативно вплинути на стан серцево–судинної системи: у пацієнтки може розвинутися страшенний головний біль та нудота, — каже пані Матяш. — Крім того, у неї може підвищитися маса тіла, розвинутися затримка води в організмі і навіть гепатоз (жирова дистрофія печінки. — Авт.)».

Алла Матяш каже, що зараз багатьом молодим дівчатам, які потребують контрацептивів, неможливо їх виписати, адже пацієнтки мають поганий стан здоров’я. «Якщо у дівчини вегето–судинна дистонія або варикоз на початковій стадії, оральні контрацептиви їй краще не приймати. Можна спробувати низькодозовані препарати, але ті двофазні пігулки, які містять однакову кількість естрогенів та гестагенів, застосовувати не слід», — відзначає пані Матяш. Ці слова лікаря просто вражають, адже, за даними кардіологів, вегето–судинна дистонія притаманна величезній кількості українок. Усі вони — потенційні жертви оральних контрацептивів.

Отже, призначення протизаплідних пігулок некомпетентним лікарем або самостійний вибір цих таблеток може призвести до непоправних втрат. Незважаючи на це, вітчизняні жіночі консультації від підлоги до стелі заліплені рекламними щитами, що пропагують вживання гормональних препаратів. Це, мовляв, не страшно, побічних дій у них «немає» — лишень купи в аптеці і «спи спокійно». Виходить, що лікувальні заклади, стіни яких заповнені такою інформацією, рекламують самолікування, а медики просто заплющують на це очі.

«Ці плакати тиражують фармацевтичні фірми, яким треба продати свій продукт, — відхрещується Алла Матяш. — Вони ж не питають у нас, практикуючих лікарів, чи можна поставити у відділенні свою рекламу. Просто роблять — і все»...

 

ВАЖЛИВО!

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, існують чотири групи станів, відштовхуючись від яких лікар може призначати або не призначати гормональні пігулки. Перша група — це стан здоров’я, за якого прийом «гормонів» не буде викликати загрози, друга — це коли користі буде більше, ніж загроз, третя — стан, коли теоретична загроза від прийому препарату набагато перевищує позитивні наслідки, четверта — коли прийом оральних контрацептивів заборонений, адже може викликати захворювання та навіть загрожувати життю жінки.

 

ДОВІДКА «УМ»

Основним показником, за яким вимірюють рівень ефективності контрацептивних засобів, нині є індекс Перля. За його основу беруть кількість вагітностей у ста жінок впродовж дванадцяти місяців. Індекс Перля доводить, що найбільш надійними є комбіновані оральні контрацептиви (приймаючи їх, впродовж року вагітніють лише 0,0502 жінок). Внутрішньоматкові контрацептиви не такі ефективні — зачаття настає у 0,8 випадках зі ста. Презервативи теж часто «підводять»: у результаті їхнього використання 12 жінок з кожної сотні «перекваліфіковуються» на матерів. А от перерваний статевий акт — геть ненадійний спосіб контрацепції: він приносить близько 18 вагітностей на сто жінок.