Наука російських тиранів

01.09.2010
Наука російських тиранів

Російське посольство лякає незгодних ґратами. (Фото з архіву «УМ».)

Учора в Києві співробітники міліції Солом’янського району затримали двох учасників акції солідарності з російською опозицією — членів громадської організації «Коаліція учасників Помаранчевої революції». О 14.30, щойно два десятки активістів розгорнули плакати і почали підходити до посольства Росії, двом «передовикам протесаного руху» заламали руки і відправили до райвідділку.

«Правоохоронці пояснювали свої дії тим, що активісти чинили спротив міліції. Але це неправда. У нас є відео — затримані не опиралися, — розповідає «УМ» учасник акції, член «КУПР» Ігор. — У міліцейську машину посадили Сергія Мельниченка і Петра Михайленка — керівників нашої організації. Члени «КУПР» попрямували під стіни райвідділку і почали там пікет».

У райвідділку міліції кореспондентові «України молодої» повідомили, що «бранцiв» сфотографували і відправили до районного суду за обвинуваченням у порушенні правил вуличних зібрань. Станом на 17.30, коли цей номер «УМ» здавався до друку, відомостей про судове рішення ще не було.

Учора зранку голова правління «КУПР» Сергій Мельниченко на сайті радіостанції «Ехо Москви» розмістив звернення до російських опозиціонерів, в якому зокрема зазначив, що новий режим Януковича тисне на громадські свободи так само, як і режим Путіна—Медведєва. «Ми вийдемо 31–го числа до посольства Росії, але вже не тільки на знак солідарності з російською опозицією. Ми будемо вимагати в [української] влади, щоб наші права на мітинги та зібрання не порушувалися, щоб українці, які вже зараз починають розуміти, що зробили помилку, обравши Януковича Президентом (а всі дослідження показують, що його рейтинг падає), змогли висловити своє невдоволення саме на вулиці», — зазначає керівник «КУПР».

Нагадаємо, в Росії опозиція щомісяця 31–го числа проводить акції протесту проти недотримання владою РФ 31–ї статті конституції, яка гарантує свободу мирних зібрань. У Росії «незгодних» традиційно розганяють і арештовують — за Януковича така практика стає звичною і в Україні.

Затримання «купрівців» відбувається не вперше. Місяць тому активісти організації прийшли на Київський залізничний вокзал із помаранчевою фарбою та стрічками, проводжаючи свого делегата до Москви на черговий «марш незгодних». Спроба прикрасити потяг «Київ—Москва» помаранчевою символікою, «щоб передати дух свободи сусідньому народові», закінчилася затриманням учасників акції. Щоправда, вже за годину «купрівців» відпустили через відсутність складу злочину.