Справа честі

11.11.2010
Справа честі

Учора в залі №17 Окружного адміністративного суду Києва було гаряче: тут розглядалася принципова для українського суспільства справа — доля Указу Президента України Віктора Ющенка «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті». (Як уже писала «УМ», скасувати цей указ у судовому порядку вимагає незмінна очільниця Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко).

Стати на захист борців за незалежність України минулого тижня висловила намір і газета «Україна молода», закликавши всіх небайдужих наслідувати наш приклад. І таких виявилося досить багато! Близько 20 людей особисто прийшли на попереднє засідання суду, аби висловити свою позицію. Були там і представники «УМ». Прикро, але цей процес проігнорували інші провідні українські ЗМІ.

...Невеличка судова зала заповнилася людьми вщерть. Суддя питає: «Чи всі влізли?» — і чує з лав сувору відповідь сивочолих «відповідачів» (майже всі із блокнотами та примірниками Конституції в руках): «Зайшли, а не влізли!»

Позивачі — при повному «параді»: Наталія Вітренко разом із незмінною «правою рукою» Володимиром Марченком — у «георгіївських» стрічках. Адвокат Степана Бандери–молодшого Роман Орєхов як представник відповідача (громадянин Російської Федерації, до речі, який чудово володіє українською) — із тризубом на лацкані.

Із перших хвилин атмосфера напружена. Суддя, розуміючи, що публіка зібралася непримиренна, попереджає: мовляв, коли вам щось не подобається, не потрібно щоразу гучно реагувати, висловлювати свої коментарі. «А без слів бити можна?» — посміюючись, питає відомий політичний діяч та політв’язень Степан Хмара — він разом із дружиною, дізнавшись про акцію небайдужих українців зі сторінок «УМ», також приєднався і подав свою заяву до суду. Серед тих, хто підтримав заклик був і відомий адвокат Іван Макар, син рядового УПА і, за його словами, «затятий бандерівець». Принесла свою заяву також і Наталя Осьмак, дочка президента Української головної визвольної ради Кирила Осьмака, та інші.

Роман Орєхов заявив клопотання про переклад на українську мову всіх документів, які долучені до справи і вчинені недержавною мовою (а серед таких є документи німецькою, польською, російською мовами). А також просив суддю залучити третьою особою зі сторони відповідача всіх, хто подав свої заяви й обґрунтував своє бажання. А таких було чимало: суддя встигла зачитати 33 заяви від фізичних осіб та дві від юридичних («України молодої» та Спілки офіцерів України ) на захист борців за незалежність, як їй принесли ще цілий стос подібних. Наталія Вітренко обурювалася: мовляв, «навіщо їх залучати? Навіщо роздмухувати цей процес? Це все для того лише, щоб завалити суд?» Не вгавав і товариш Марченко зі своєю піснею про «звєрства і злодіянія» упівців.

Претензії прогресивні соціалісти висувають не Віктору Ющенку, а Віктору Януковичу — нинішній Президент і мусить бути відповідачем як наступник попереднього.

«Вітренківці» переконані: цього достатньо — інших залучених осіб та сторін не може бути. На це адвокат Степана Бандери Роман Орєхов резонно зауважив: «Дана судова справа не є приватним спором позивача до Президента України. І суд не в змозі визначитися, хто заслуговує бути залученим до справи, а хто ні. Усі є рівними перед судом, мають рівні політичні права та обов’язки».

Одначе суд до уваги слова захисників борців за українську незалежність не взяв. Суддя залучила за заявами до процесу як третю сторону лише кількох осіб — політв’язнів та нащадків борців за незалежність, відомих політиків. Зокрема, Степана Хмару та його дружину, Наталію Осьмак, Івана Макара та інших. Відмовили, окрім десятків звичайних громадян, також юридичним особам — Спілці офіцерів України та «Україні молодій».

При цьому клопотання двох «постраждалих» поляків iз боку позивача суд цілком задовольнив; були взяті до уваги також і папери від Краківської міськради.

На відмову суду голова СОУ В’ячеслав Білоус відреагував так: «Оскільки наша організація вважає себе правонаступницею борців за незалежність України, ми маємо обов’язок захистити їхню честь. Відмовили нам як юридичній особі — завтра матимуть тисячі заяв від фізичних осіб».

Наступне судове засідання відбудеться 22 грудня 2010 року о 13–й годині.