Дострокове вирішення проблем

26.11.2010
Дострокове вирішення проблем

За цей фол «рейнджера» Стівена Нейсміта на Фабіо «Манчестер» отримав право на 11–метровий удар, який виявився вирішальним у британському дербі. (Фото Рейтер.)

У чотирьох квартетах Суперліги, які свої матчі грали позавчора ввечері, за тур до завершення групового етапу вакантним залишилося всього одне місце у «плей–оф». Найімовірніше, вперше в історії його займе «Копенгаген», навіть попри поразку в Казані. При цьому чемпіону Данії, швидше за все, через два тижні навіть не доведеться стрибати вище голови (хоча імовірний виграш удома в невиразного «Панатинаїкоса» до таких звершень і не віднесеш). Достатньо просто почекати, як «Барселона» розправиться з казанським «Рубіном». Бо ще в одну звитягу команди з Татарстану на «Камп Ноу» повірити важко.

 

Корисні поразки

У нинішньому розіграші підопічні туркменського фахівця Курбана Бердиєва забили тільки два м’ячі, причому обидва рази еквадорський капітан «рубінових» Крістіан Нобоа відзначався з 11–метрової позначки. У середу він приніс першу в історії клубу домашню перемогу в Лізі чемпіонів. Попри те, що казанці зберігають шанс подолати груповий бар’єр, гру команди критикують навіть у російських ЗМІ — за надміру захисний стиль.

У другій зустрічі дня в квартеті D «Барса» провела показовий урок в Афінах, достроково забронювавши після цього чільний рядок таблиці. Новий наставник «Пао», португалець Жезуальдо Феррейра, навіть подякував зірковим гостям за те, що вони відкрили йому очі на проблеми в грі його підопічних.

Краще раніше, ніж ніколи

Геть усе прояснилося в групі А. Керманич «Тоттенхема» Гаррі Реднапп навіть сам здивувався, як легко його колектив розібрав на запчастини бременських «музикантів» і в дебютному для себе сезоні в Суперлізі пробився до «плей–оф». Гарантував собі путівку в ігрі «на виліт» і чинний чемпіон Європи «Інтер». Міланський клуб скромно обіграв «Твенте», залишивши голландцям для втіхи лише участь у Лізі Європи. Тож іспанець Рафаель Бенітес поки утримався на посту головного тренера «Інтернаціонале», хоча вболівальники не надто в нього вірять.

Усі крапки над «і» розставили й у групі С. У другому британському дербі англійський «Манчестер юнайтед» нарешті спромігся зломити спротив шотландських «рейнджерів». Вирішальний м’яч у Глазго, з «позначки», наприкінці двобою забив Уейн Руні, який проводив перший матч після заліковування травми. До цього зірковий форвард збірної Англії востаннє посилав снаряд у сітку аж 28 серпня.

Також забронювала собі місце у «плей–оф» і «Валенсія». Іспанські «кажани» познущалися над «Бурсаспором». Єдиним «призом» для чемпіонів Туреччини став перший гол, забитий у Лізі чемпіонів. Натомість підопічні Ертугрула Саглама дістали із власної сітки аж шість м’ячів. Пропустивши на груповій стадії 15 голів у п’яти турах, клуб із Бурси «виборює першість» серед найгірших із «Жиліною». Словаки отримали вже 17 м’ячів, проте забили «аж» два.

Цікаво, що двобій в Іспанії виявився єдиним із восьми поєдинків середи, де голами відзначалися обидва суперники.

Ще один історичний факт зафіксували позавчора в Тель–Авіві, де місцевий «Хапоель» уперше виграв у Лізі чемпіонів, причому одразу — з великим рахунком. До цього клуб із Землі Обітованої востаннє здобував три пункти на груповій стадії ще в 2004 році. Розбита «Бенфіка» втратила шанси на друге місце, а ізраїльтяни можуть ще вскочити на «поїзд» у Лігу Європи.

Перші ж дві сходинки собі забронювали «Шальке» й «Ліон». У цьому сезоні обидва клуби в національних чемпіонатах виступають поганенько («леви» — восьмі, «кобальтові» — аж 15–ті), тож компенсують ці невдачі успіхами на міжнародній арені. В очній дуелі команда Фелікса Магата завдяки дублю голландця Класа–Яна Хунтелара образила ліонців, але з групи вийшли обоє.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5–й тур (результати середи)

Група А. «Тоттенхем» (Англія) — «Вердер» (Німеччина) — 3:0 (Кабуль, 6; Модрич, 45+1; Крауч, 79; нереалізоване пенальті: Бейл, 54 («Т»)), «Інтер» (Італія) — «Твенте» (Голландія) — 1:0 (Камб’яссо, 55).

Турнірне становище: «Тоттенхем», «Інтер» — 10, «Твенте» — 5, «Вердер» — 2.

Група В. «Шальке» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 3:0 (Фарфан, 13; Хунтелар, 20, 89), «Хапоель» (Т–А, Ізраїль) — «Бенфіка» (Португалія) — 3:0 (Захаві, 24, 90+2; Дуглас, 74).

Турнірне становище: «Шальке» — 10, «Ліон» — 9, «Бенфіка» — 6, «Хапоель» — 4.

Група С. «Рейнджерз» (Шотландія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:1 (Руні, 87 (пен.)), «Валенсія» (Іспанія) — «Бурсаспор» (Туреччина) — 6:1 (Мата, 17 (пен.); Сольдадо, 21, 55; Адуріс, 30; Хоакін, 37; Домінгес, 78 — Баталья, 69).

Турнірне становище: «МЮ» — 13, «Валенсія» — 10, «Рейнджерз» — 5, «Бурсаспор» — 0.

Група D. «Рубін» (Росія) — «Копенгаген» (Данія) — 1:0 (Нобоа, 45+2 (пен.)), «Панатинаїкос» (Греція) — «Барселона» (Іспанія) — 0:3 (Педро, 27, 69; Мессі, 62).

Турнірне становище: «Барселона» — 11, «Копенгаген» — 7, «Рубін» — 6, «Панатинаїкос» — 2.