Накласти вето чи в штани?

26.11.2010
Накласти вето чи в штани?

Учасники маніфестації на Банковій налаштовані рішуче. (Фото Рейтер.)

Учора в Києві знову зібрався велелюдний мітинг. Акція підприємців зібрала майже стільки учасників, як і в понеділок. Тобто вулична активність тримається на досить високому рівні. Відра, які бізнесмени використовують замість барабанів, за час «податкової епопеї» вже добряче погнулися, але гучно гримлять і надалі.

На додачу до економічних вимог протестувальники дедалі чіткіше заявлять і політичну — проведення парламентських виборів навесні 2011 року. Вчора бізнесмени планували влаштувати пікет під стінами Центральної виборчої комісії, яка відмовилась оголосити вибори за графіком чинної Конституції. Активісти вважають, що ВР, яка ухвалила горезвісний кодекс, мусить якомога швидше скласти повноваження.

 

«Це параноя чистої води!»

Учора борцям із Податковим кодексом, як і в понеділок, пощастило з погодою: у Києві було сонячно й тепло, як для кінця листопада. Вранці майдан Незалежності швидко наповнився людьми. Цього разу активісти не перекривали Хрещатик та Інститутську — не хотіли провокувати конфлікт із міліцією, яка, нагадаємо, порушила кримінальну справу за фактом блокування вулиць 22 листопада.

Зі сцени оголосили: цього дня підприємці підуть із пікетом до адміністрації Президента, пройдуть біля Генеральної прокуратури та ЦВК. «Ми навчимо Центральну виборчу комісію рахувати до чотирьох», — повідомив зі сцени представник оргкомітету Павло Нусс, маючи на увазі, що в депутатів закінчується чотирирічний термін повноважень, і комісія мала б уже оголосити нові вибори.

Маніфестація підприємців зібрала зокрема й відомих людей. Під сценою стояли Віталій і Дмитро Капранови. Письменники підтримують акцію, бо вона може повернути народовладдя в Україну. «Крім того, ми самі є підприємцями — тримаємо видавництво. Те, що роблять із малим бізнесом, — це одне, а те, що коїться із великим бізнесом (не олігархічним, а незалежним) — це катастрофа! Наші бухгалтери й так переобтяжені ідіотською роботою. А кодекс пропонує збільшити її у півтора раза. Податкову перетворюють на гестапо. Чотирнадцять приводів для перевірок! У тому числі такі екзотичні, як за анонімним зверненням… Це не кодекс, а божевілля, параноя чистої води!» — зазначили брати Капранови в коментарі «УМ».

Наш «мен» і «Фемен»

До акції підприємців долучився й епатажний рух «Фемен». Дівчата у віночках підійшли до парапетів під сценою, вигукуючи гасло: «Дайош вєта до рассвєта!» Спочатку їх не хотіли пускати в табір. «Які ваші цілі?» — грізно питав охоронець. «Які цілі?! Майдан зібрався!» — відповіла блондинка, відома нахилами до публічної демонстрації голих грудей. «Добре, дівчата, стійте тут, але не роздягайтеся», — попросили охоронці.

Ще більше ажіотажу викликала поява в таборі Віталія Кличка. Відомого боксера й депутата Київради так обступили люди, що він не міг рушити з місця. «Дайте прохід! Запрошуємо Віталія до сцени», — розчищав дорогу хлопець із мегафоном. «Влада захотіла вирішувати проблеми за рахунок середнього класу, — заявив зі сцени Кличко–старший. — Сьогодні є всі передумови для того, щоб Президент ветував Податковий кодекс».

Ведучий вигукнув: «Гріймося!» — і з динаміків заграла повстанська пісня «Лента за лентою». І взагалі, під час цих акцій часто вмикають революційні пісні з 2004 року: «Мандри», «Плач Єремії», Марію Бурмаку. Апофеозом музичного настрою стала пісня «Ґринджол» «Разом нас багато», яку вчора запустили під час пікету на Банковій. Щоправда, монтажери вирізали з пісні політичні рефрени «Ющенко — так!», залишивши соціальні гасла.

Гімном Майдану–2010 вважається пісня «Скрябіна» «Нас кинули», фірмовим «символом» — дуля, піднята вгору, а провідне гасло для скандувань: «Не по–бо–ре–те!».

«Вони тягнуть час»

Після «розминки» частина натовпу рушила на Банкову, до адміністрації Президента. «Починаємо діяти!» — вигукнув зі сцени ведучий. Попереду колони стали народні депутати, захищені імунітетом від можливого кримінального переслідування (а міліція, очевидно, знову матиме претензії до перекриття вулиць). Натовп підійшов до АП, вигукуючи: «Ганьба!».

З імпровізованої сцени — невеличкої вантажівки перед кордонами міліції — організатори оголосили три ключові вимоги: вето Президента на Податковий кодекс, відставка уряду Миколи Азарова, парламентські вибори в 2011 році. Підприємці уникають політизації виступу, але дали слово народним депутатам, «які з нами ночують» і «охороняють від можливих провокацій».

БЮТівець Володимир Яворівський заявив, що Янукович мусить накласти вето на закон, «інакше накладе у штани». «Нашоукраїнець» Андрій Парубій сказав, що Януковича не може настрашити ні Європа, ні Росія — лише свій народ. «Він боїться своїх громадян. Тому боротьба мусить тривати», — закликав нардеп.

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко тусувався в натовпі й розповів, що, за його даними, понеділковий мітинг викликав у влади паніку. «Вам треба виводити на вулицю більше людей! Треба залучати Київ. Організовуйте мітинг на вихідні — буде багато народу», — ділився рецептами боротьби колишній «польовий командир» Майдану. При цьому маніфестанти знову і знову розповідають про перепони, які чинить влада й міліція підприємцям, аби ті не доїхали автобусами на акції до столиці.

Група переговірників, сформована на Банковій, пішла в адміністрацію Президента на консультації. Заступник голови АП Ірина Акімова повідомила підприємцям, що Президент ще не отримував Податковий кодекс із парламенту: у ВР триває редакційна робота.

«Вони спеціально затягують час, — вважає львівський підприємець Руслан Секела. — Литвин тягне до останнього, потім два тижні матиме для підпису Президент. Вони сподіваються, що настане холод і ми роз’їдемося. Але ми будемо стояти далі».

 

НА МІСЦЯХ

Лайно для податкової

Акції підприємців учора вирували у багатьох містах України. В Запоріжжі на маніфестацію зібралося близько 4 тисяч осіб, вони збирали підписи за відставку уряду. У Черкасах колона автомобілістів їздила вулицями, вимагаючи ветування Податкового кодексу. У Львові на мітинг вийшло 1,5 тисячі підприємців — там на хвилі протесту міськрада ухвалила заяву з вимогою скасувати ПК. У Дніпропетровську підприємці принесли до стін міської податкової адміністрації корито, наповнене кінськими фекаліями, змішаними з дрібними купюрами і монетами.