«Круто» згадали Крути

31.01.2009

До подій 91–річної давнини під Крутами, як і до багатьох інших сторінок української історії, в Донецьку ставлення, м’яко кажучи, неоднозначне. Щоправда, серед представників молодшого покоління таки з’являються «білі ворони», чия позиція відрізняється від позиції пересічних донеччан. Та справа ця не дуже вдячна. У чому й переконує спроба вшанувати героїв Крут, до якої позавчора ввечері вдалися активісти місцевого осередку всеукраїнської громадської організації «Патріот України».

«Їхня смерть — це перемога українського величного духу над дегенеративним, вічно п’яним духом червоного інтернаціоналізму, — так оцінили бій під Крутами радикальні «патріоти» в поширеному напередодні зверненні. — Минув 91 рік, і зараз нащадки червоних покидьків пропагують сепаратизм на Сході та Півдні України, скориставшись кризою та ностальгічними почуттями робітників і селян. Але ми пройдемо центральною вулицею Донецька і покажемо, що Донбас належить нам!»

Учасники акції запланували про­йти ввечері вулицею Артема від пам’ятника Тарасу Шевченку до пам’ятника «Борцям за Радянську владу». Неважко здогадатися, що серед «нащадків червоних покидьків» знайшлося чимало охочих перешкодити цьому задуму. Найактивнішими виявилися молоді представники громадської організації «Донбаська Русь» — осередку прогресивних соціалістів та інших проросійських політсил. Бійки «стінка на стінку» вдалося уникнути тільки тому, що «стіною» стояли правоохоронці, які супроводжували факельну ходу й не дозволили опонентам зійтися врукопаш. Ті змушені були обмінюватися «компліментами» на кшталт «бандерівці» й «комуняки». Щоб «розрулити» ситуацію, на місце протистояння навіть прибули заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Третяк та начальник міського управління міліції Віктор Дубовик.

Зрештою, активісти «Патріота України» з факелами та державними прапорами пішли не центральною вулицею, а бульваром Пушкіна, і змушені були повернутися до пам’ятника Шевченку. Тут вони публічно спалили «трофеї» — прапори ПСПУ, «Донецької республіки» тощо й розійшлися — на відміну від посилених нарядів міліції, які продовжували чергування в центрі міста.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Харківщині вандали спаплюжили хрест воякам УНР

Харківщина вкотре підтвердила репутацію регіону, де вільно почуваються ідеологічні вандали найрізноманітнішого штибу. Цього разу вони знищили поблизу міста Лозова хрест, встановлений на честь загиблих вояків УНР. Саме на цьому місці Український полк та гайдамаки спробували в грудні 1917–го зупинити червоноармійські загони Руднєва, котрі вже захопили Харків і рухалися на Південь. Запеклий бій тривав два дні поспіль. Подолати спротив гайдамаків більшовикам вдалося лише завдяки технічній перевазі — для захоплення вузлової станції вони використали панцерний потяг.

Як повідомляє власкор «УМ» Лариса Салімонович, патріотично налаштовані лозівчани встановили хрест на честь вояків УНР у жовтні 1991–го. Оскільки пам’ятний знак був виготовлений із дерева, невдовзі невідомі зловмисники його знищили. Боротьба за хрест тривала доти, доки на місці «харківських Крут» встановили металевий хрест. Однак днями його розпиляли зварювальним апаратом.

Члени лозівської організації ВО «Свобода» подали заяву про акт вандалізму до районного відділення міліції. Як повідомляє Центр громадських зв’язків обласного УМВС, за фактом події почато розслідування.