«П’ятірка» з українофобства

27.03.2010
«П’ятірка» з українофобства

В Україні почалися утиски студентів, які не бояться відкрито виступати проти міністра освіти Табачника. «Усе це відбувається у вигляді «профілактичних» розмов. Куратори переконують студентів не брати участь в акціях: мовляв, навчання — це головне, і яка різниця, хто в нас міністр?» — розповідає «УМ» координатор «АнтиТабачної» кампанії Іван Кішка.

У деяких ВНЗ спротив студентів вдається пригасити. Зокрема, як каже Іван, у Київському політехнічному інституті «жертви науки» збиралися провести акцію протесту під власною альма матер (як відомо, ректор КПІ Михайло Згуровський підписав лист на підтримку Табачника). «Однак напередодні в гуртожитках по кімнатах ходили представники студентської ради й прямо казали, що за участь в акції протесту студентів будуть відраховувати», — каже Іван Кішка. З особливо активними були й персональні розмови в деканатах.

Не гребує втручанням і міліція. Зокрема, позавчора під стінами Червоного корпусу Київського національного університету ім. Шевченка (де якраз засідали віце–прем’єр Володимир Семиноженко та міністр освіти Дмитро Табачник із двома сотнями ректорів) правоохоронці відбирали листівки в студентів–протестантів. Там же співробітники затримали одного з активістів кампанії «Табачник стоп!» Анатолія Пікуля і відвезли його до Шевченківського райвідділку. Працівники міліції мотивували свої дії спочатку змістом матеріалів, а потім — відсутністю на листівках інформації про наклад і друкарню. «У Анатолія забрали телефон, паспорт, «відкатали» пальці, — розповідає Іван Кішка. — Ми це сприймаємо, як системний міліцейський тиск». На «профілактичні» розмови з дільничними міліціонерами скаржаться й інші активісти кампанії.

Дівчата ж, які в четвер роздавали листівки під КНУ, повідомляють, що до них підходили з погрозами кремезні чолов’яги кримінальної зовнішності. Тернопільські студенти, у свою чергу, скаржилися, що їм телефонують із СБУ з вимогою відзвітувати про свої дії і подальші плани кампанії. Тривожні «дзвіночки» надходять і з Волині (нагадаємо, депутат обласної ради, член партії «За Україну!» Ігор Гузь звернувся до правоохоронних органів із вимогою захистити студентів–учасників «АнтиТабачної» кампанії від утисків з боку адміністрацій вищих навчальних закладів Волині). Змушують мовчати, переконує Іван Кішка, і студентів Херсона, Донецька та Харкова. А в Полтаві, як свідчать джерела «УМ», у місцевих ЗМІ «фільтрують» інформацію про акції протесту.

Народні депутати реагують на сигнали. Зокрема, «заукраїнець» В’ячеслав Кириленко надіслав міністрові внутрішніх справ Могильову депутатське звернення з проханням «вжити заходів для захисту конституційних прав на свободу поширення інформації, вільне вираження своїх поглядів і переконань та забезпечити притягнення осіб, винних у незаконних діях проти студентів, до передбаченої законом відповідальності». Кириленко хоче знати, яка посадова особа і на яких підставах віддала наказ про затримання студента Анатолія Пікуля, які саме працівники міліції здійснювали це затримання.

Не збираються здаватися і самі студенти. «Ми відкриваємо «гарячу лінію», за допомогою якої фіксуватимемо всі порушення проти студентів, — каже Іван Кішка. — А згодом будемо готувати скарги на неправомірні дії працівників міліції».

 

НА МІСЦЯХ

У Тернополі заповнюють заліковку Табачника, а в Миколаєві йде «стінка на стінку»

У Тернополі в рамках «АнтиТабачної кампанії» відбулася студентська акція «Заліковка Табачника». У супроводі оркестру від вишу до вишу студенти носили велетенську заліковку, в якій кожен охочий міг поставити оцінку міністру освіти. Як зазначає УНІАН, у заліковку були вписані такі «предмети», як «основи ДІМОгогії та ДІМОкратії», «українофобство», «галичанофобство», «музеєтирення», «казно­крадство». За всі предмети близько тисячі студентів виставили «п’ятірки».

Тернопіль — друге місто після Львова, яке приймає «заліковку Табачника». Тепер її передадуть до Луцька. Коли ж «заліковка» об’їде міста центральної та східної України, її передадуть самому Дмитрові Табачнику.

* * *

У Миколаєві тим часом «найшла коса на камінь»: тут мітинг проти Табачника переріс у масову бійку між представниками Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та русофілами. Миколаївські «свободівці» пікетували облдержадміністрацію з вимогою сказати «геть» Табачнику. Завадити акції намагалися комуністи та «вітренківці», за даними прес–служби «Свободи», звезені у Миколаїв із сусідніх регіонів. Між ідеологічними супротивниками почався кулачний бій, в якому з обох боків узяли участь близько двох десятків осіб. Але масовому побоїщу завадили міліціонери.