І Прем’єр, і до Прем’єра

15.04.2016
І Прем’єр, і до Прем’єра

Уся новоспечена рать — Прем’єр Гройсман, спікер ВР Парубій та перший віце-прем’єр Кубів. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Вчора, в день космонавтики, збирався організовувати Агентство пошуку інопланетного розуму. Бо тут його явно нема. Але опівночі ознаки розуму відвідали і наші пагорби. Кандидата у прем’єри і склад уряду погоджено», — так емоційно в ніч із вівторка на середу відреагував на «Фейсбуці» на урядово-коаліційні торги глава фракції БПП в парламенті Юрій Луценко. Втім знадобилася ще майже доба, щоб таки утрясти всі питання і зібрати докупи мінімальну коаліцію та узгодити нову конфігурацію Кабінету Міністрів.

Компроміс і три в одному

На ранкове засідання парламенту в четвер і Арсеній Яценюк, і Володимир Гройсман ішли з упевненістю, що цього разу депутати не підведуть і проголосують, як домовилися. Щоб уникнути несподіванок і «підсолодити» прощання з Кабміном для без п’яти хвилин екс-Прем’єра, винесена на голосування постанова містила три пункти: відставку Арсенія Яценюка, призначення Володимира Гройсмана і... скасування постанови від 16 лютого про визнання незадовільною роботи Кабміну. Попри всю парадоксальність ситуації — два місяці тому парламент ставить уряду «двійку», але не голосує за відставку Прем’єра, а тепер погоджується, що уряд був не такий уже й поганий, але позбавляє Яценюка посади, — за цю постанову проголосувало 257 народних депутатів. Володимир Гройсман став 16-м Прем’єром за часи незалежної України, побивши одразу два рекорди — він виявився наймолодшим серед усіх своїх попередників і очолив Кабінет Міністрів, маючи найменший вотум довіри парламенту.

На персональному складі нового уряду «УМ» детально зупинялася в попередньому номері. «Ми вийшли на прийнятний формат, який дозволить вийти з кризи, в якій ми сьогодні перебуваємо», — заявив Гройсман, відкриваючи учора ранкове засідання Верховної Ради. Втім, з’ясувалося, що за цей час урядова колода була вкотре перетасована. Так, місце першого віце-прем’єра та міністра економічного розвитку і торгівлі було віддано Степану Кубіву, який очолював у 2014 році Національний банк України, а в парламенті був представником Президента. Саме за Кубіва вперше після Майдану відбулася різка девальвація гривні, а в липні 2014-го Генпрокуратура порушила проти Кубіва кримінальну справу за обвинуваченням у махінаціях під час рефінансування банківського сектору, попередивши деякі банки про майбутній обвал. Втім і для Президента, і для нового Прем’єра Кубів залишився «своїм» досвідченим бійцем.

Серед інших несподіванок — в уряд повернувся міністр інформаційної політики Юрій Стець, а наближеного до Гройсмана Андрія Реву призначено міністром соцполітики. Міністром iз питань окупованих територій та тимчасово переміщених осіб став голова Державного агентства з питань відновлення Донбасу Вадим Черниш, а міністром енергетики та вугільної промисловості — народний депутат від БПП, екс-мер Калуша Ігор Насалик. А от крісло очільника МОЗ поки що лишається вакантним.

У зв’язку з оновленням уряду відбулися ротації й у парламенті. Замість Володимира Гройсмана парламент обрав спікером Андрія Парубія від «Народного фронту», а першим віце-спікером стала Ірина Геращенко з БПП.

А Юлія Тимошенко — проти

Перезавантаження уряду і парламентської коаліції — єдина можливість для політиків уникнути дострокових парламентських (а за ними — і президентських) виборів. Втім утримана рівновага досить хистка — навіть за призначення Володимира Гройсмана Прем’єром проголосувало лише 206 депутатів, які офіційно входять до нової коаліції, — решта голосів дали депутати із груп «Воля народу», «Відродження» та позафракційні. Не вдалося з першої спроби прийняти і програму дій уряду.

Водночас Юлія Тимошенко різко розкритикувала спроби колег стягнути голоси на коаліцію та оновити уряд і оголосила, що «Батьківщина» остаточно переходить в опозицію до влади і готуватиме власну програму виходу з кризи. На необхідності перевиборів наполягали і представники «Опозиційного блоку», які сподіваються на них узяти реванш за минулу поразку.

Отож новий уряд і Володимир Гройсман опинилися в ситуації, як герої відомого фільму: «або я її веду в ЗАГС, або вона мене веде до прокурора». У нашому випадку — або таки буде порозуміння між політиками і міністри почнуть реально боротися з корупцією та виводити країну з кризи, або вибори неминучі і ще не відомо, що вийде в результаті. Володимир Гройсман поклявся, що буде перше.