Почім тури в країну революції, що перемогла?

24.02.2011
Почім тури в країну революції, що перемогла?

Туристи повертаються на пляжі Хургади. (Фото Данила ІВАНІВА.)

Після революційних заворушень Єгипет намагається потроху повертатися до нормального життя. І закликає туристів знову їхати на береги Червоного моря. Традиційні єгипетські відпочивальники — росіяни та українці — вже пакують валізи. І попри застереження українського МЗС (ситуація ж у Єгипті, мовляв, нестабільна), туроператори відновлюють перельоти з України — уже в суботу до Хургади відлетить перший борт із Києва. Скільки тепер коштуватиме відпочинок і чи гарантують безпеку українськии туристам, дізнавалася «Україна молода».

 

У Єгипті все спокійно

«Тільки–но по єгипетському ТБ показали, що банки в Каїрі відкрито й Каїрський музей запрацював, до пірамід пускають», — звітують на форумі шанувальників Єгипту любителі Червоного моря, які не можуть дочекатися відновлення турів до країни фараонів. «Ага, життя входить у свою колію, — додають єгипетські слов’яни з Каїру, — танки, правда, ще стоять і радують своєю непорушністю і довжиною ствола».

Колишня українка Ірина пише про ситуацію в Шармі: «Усюди одні лише англійці ходять, магазини відчинені, їжу, воду, бензин продають. Шарм живе, хоча й порожньо на вулицях — незвично таке бачити. Але сонце світить, море на місці!»

«Сьогодні з Хургади повідомили, що там усе спокійно, — ведуть інтернет–хроніки українські туристи. — Місцеві мешканці хочуть жити по–новому, прибирають місто, навіть суботники влаштовують — таке й уявити важко. Але вже так хочеться поїхати — сил немає».

Поїхати, до слова, вже можна — цієї суботи, 26 лютого, туроператори «Пегас туристик» та «Корал тревел» відновлюють польоти до Єгипту. До Хургади літаки вирушатимуть із Києва кожної середи та суботи, до Шарм–ель–Шейха — із Києва, Донецька, Одеси та Харкова щочетверга та щонеділі (починаючи з 27 лютого). Рейси до Таби відкриють уже з перших чисел березня.

За даними «УМ», у Боїнгу 737–800 на понад 130 пасажирів, який відлетить у перший рейс до Хургади, уже не залишилося жодного вільного місця. Київський бізнесмен Андрій — серед відчайдухів, які придбали квитки. Їхати не боїться. Більше того, везе з собою родину — дружину та двох дітей трьох і восьми років. Додаткової страховки не купував — не бачить сенсу.

«Я досить уважно стежив за подіями в Єгипті, — каже Андрій. — У мене в Каїрі живе друг. Тож інформації — вдосталь. У Хургаді не було ні паніки, ні небезпечних заворушень. Німці, анг­лійці, поляки, чехи відпочивали до останнього — їх ніхто не вивозив. Там і зараз усе спокійно — усі європейські туристи летять туди сміливо. Купа європейських компаній відкрили Єгипет ще 19 лютого — «Ексим турз», «ТУІ», «Томас Кук». А там — не наші й тим більше не росіяни. Там люди з розвинутим практицизмом і почуттям самозбереження. Чого ж нам тоді боятися?»

Туроператори відкрили «шлюз»

Українські оператори керуються тією самою логікою. «Через те, що події в Єгипті загалом заспокоїлися, а на курортах зараз, як і раніше, ситуація стабільна й не загрожує життю та здоров’ю наших громадян, ми відновлюємо польоти на тиждень раніше запланованого терміну, — пояснив «УМ» директор туроператора «Пегас туристик» Дмитро Карякін. — Рекомендації МЗС ми беремо до уваги і, прислухавшись до них, призупинили продаж на лютий. Але ситуація змінюється, і тепер ми впевнені у цілковитій безпеці наших клієнтів, тому й відновили продаж. Деякі європейські країни рекомендували своїм громадянам утриматися лише від відвідування Каїра, Суеца та Александрії, тобто безпосередньо тих міст, де проходили акції протесту. Про курортні містечка, що, як правило, розташовані за 500 і більше кілометрів від столиці, не йшлося».

Є на українському ринку й оператори, які поки що не поспішають вивозити туристів до Єгипту. Йосиф Андрик, директор компанії «Тез тур Україна» запевняє, що його компанія готова до відновлення туристичних програм, але почне продавати тури лише після скасування рекомендації МЗС не відвідувати Єгипет. «Ми приймаємо попередні заявки, але не оплату. Очікуємо, що потік туристів повернеться на докризові показники вже в середині березня», — каже пан Андрик.

Де обіцяні знижки?

Представники туристичного бізнесу запевняють, потрапити до Єгипту зараз можна за значно зниженими цінами: місцеві готелі не заповнені, тому дають відчутні знижки на проживання. В одній із туристичних агенцій «УМ» розповіли, що нині цілком можна удвох відпочити в непоганому п’ятизірковому готелі у Хургаді (сім ночей, «усе включено») за 1200 доларів. Тоді як у «гарячий» сезон такий відпочинок обійдеться, за словами агента, на 700 доларів дорожче (хоча, звісно, слід враховувати, що лютий — традиційно «мертвий» сезон для Єгипту).

«Люди ще побоюються їхати, — каже Елла Гартованова, директор однієї зі столичних агенцій, — але вже на березень запитують тури й бронюють. Ціни дуже лояльні, хоча великих знижок немає. Хороший готель на тиждень можна знайти й за 400—500 доларів. Щоправда, VIP–готелі знижки не дають — там ціни залишаються високими».

Ще в одному агентстві нам просто заявили: «А навіщо вам здався той Єгипет? Зараз Об’єднані Арабські Емірати дуже популярні. Всі, хто хотів відпочити в лютому й мав гроші на хороші єгипетські готелі, поїхали туди. По ціні виходить майже однаково».

Попри спокійну ситуацію в Єгипті, туристам, які все ж наважуються їхати, гарантій безпеки ніхто не дає. «Ви можете купити додаткову страховку, якщо боїтеся, — каже один із турменеджерів, — але це лише за вашим бажанням». Так само під питанням — організація екскурсій до Каїра, Александрії, Луксора та інших осередків історичних пам’яток Єгипту. Тож піраміди й Долину царів «курортним» туристам побачити, швидше за все, найближчим часом не вдасться. «На екскурсії туристів не возитимуть доти, доки не буде повної впевненості у їхній безпеці», — кажуть у турагентствах.

Хто «відповість» за скасовані путівки?

Але найбільше в цій ситуації не пощастило українцям, які вже купили путівки на лютий до Єгипту й через скасування турів не змогли туди потрапити. Як запевняв напередодні виконувач обов’язків голови Державної служби туризму й курортів Сергій Сьомкін, кошти таким відпочивальникам мали повертати згідно з договором із турфірмою. «У кращому випадку компенсація становитиме 100 відсотків від вартості туру. У гіршому — турист узагалі нічого не отримує (якщо путівку, наприклад, було придбано в мережі «гарячих турів», — казав Сьомкін.

Державна служба туризму й курортів, мов­ляв, досягла угоди з туроператорами щодо можливості перебронювати тури на інші дати й на інші напрямки у зв’язку з ситуацією в Єгипті. Але туроператори (хто б сумнівався!) образити себе не дадуть.

За словами Йосифа Андрика, втрати учасників туристичного ринку Єгипту становлять уже близько мільяр­да доларів. А представники українського турбізнесу, за даними з джерел «УМ», через скасовані чартери втратили 8 мільйонів доларів. І, схоже, свої збитки вирішили поділити із власними клієнтами.

Киянин Андрій, наприклад, мав потрапити до Єгипту разом із родиною ще 5 лютого, але 3–го рейс скасували. «Ми хотіли полетіти до останнього, — каже Андрій, — але тур перенесли. І зробили все «красиво». Причому схема була для всіх однакова: із 5–го перебронювали на 26 лютого. І виставили додатковий рахунок — 2700 гривень (це при тому, що я вже 18 000 заплатив). Коли я відмовився доплачувати, турагент сказав, що тур уже підтверджений, і якщо я його збираюся анулювати, то мене чекає штрафна санкція. Згідно з договором — 50—70 відсотків від вартості туру. Тому сперечатися не було сенсу».

  • Волевиявлення невільних

    Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей іще навіть не почалися, а ексцеси довкола них уже тривають. Минулої п’ятниці активісти та симпатики полку «Азов» влаштували під стінами Верховної Ради ціле фаєр-шоу, погрожуючи розігнати парламент, якщо вибори (а відповідно, і легітимізація самопроголошених «республік») усе-таки відбудуться. >>

  • Євробачення-2017. Показує гривня-ТБ

    Блискуча перемога Джамали, окрім усього іншого, означає й потребу прийняти наступний конкурс у Києві. Втім це може бути й інше українське місто. Пропозиція організувати Євробачення-2017 у Криму, звісно, звучить вельми привабливо, але будьмо реалістами. >>

  • Так минають прем’єри

    Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим є не це. А те, що Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього чисельні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. >>

  • Термоядерні промені чучхе

    Випробування Північною Кореєю водневої бомби запускає цілий ланцюг асоціативних роздумів. Передусім про те, чи є ефективним договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)? А також про те, чому ті, хто грає за правилами (як Україна), опиняються у програші, тоді як ті, хто правила порушує (як КНДР) отримують можливість говорити зі світом iз позиції сили? >>

  • Богдан Гаврилишин: Неефективність уряду виснажує Україну

    Богдан Гаврилишин — засновник благодійного фонду свого імені, який сприяє становленню людей нової генерації (стипендії, гранти, стажування), член Римського клубу (міжнародна організація, в яку входять представники політичної та економічної еліти 30 країн світу), директор Міжнародного інституту менеджменту МІМ-Женева, фундатор економічного форуму в Давосі, учасник Ініціативної групи «Першого грудня». >>

  • Де шукати щастя?

    Згідно з оприлюдненим 16 березня у Римі звітом ООН World Happiness Index 2016 («Індекс рівня щастя у світі-2016»), Україна посіла 123-тє місце з охоплених дослідженням 156 країн світу. Нашими сусідами по «щастю», чи радше «нещастю», є африканські країни Кенія (122-ге місце) та Гана і Конго (124-те і 125-те місця). >>