Принцеса Кейт

05.05.2011
Принцеса Кейт

Кейт Міддлтон.

Ось уже шостий день вона прокидається як герцогиня Кембриджська, дружина майбутнього короля, що носитиме титул «принцеса–консорт». А не просто собі Кейт Міддлтон — звичайна англійська дівчина зі звичайної сім’ї. Хоч, власне, Кейт вона ніколи й не була — таким «панібратським» ім’ям її охрестила преса, коли 2003 року з’явилися перші «розвідки» про роман принца Вільяма зі своєю однокашницею по Університету Сент–Ендрюс. І сім’я, і друзі завжди називали Кетрін Елізабет Міддлтон тільки Кетрін. Саме під таким іменем 2001 року вперше спізнав її й 19–річний Вільям — спадкоємець британського престолу, син покійної Діани Уельської та принца Чарльза.

 

Кохання не з першого погляду

Щойно зустрівшись поглядом з іскристими карими очима вродливої брюнетки, Віллі одразу... відвернувся й забув про нову знайому. Про кохання з першого погляду й мови не було — Кетрін щойно розійшлася зі своїм хлопцем і зовсім не прагнула нових стосунків.

У шотландський Університет Сент–Ендрюс принц вступив під іменем Вільяма Уелса (а не Віндзора, яким є прізвище королівської родини) — щоб привертати менше уваги. Проте мало хто з однокурсників не знав, що студіює історію мистецтв із монаршим нащадком.

Знала про це й Кетрін. Але, попри нинішні спроби недоброзичливців представити її мисливицею за вигідним нареченим, Міддлтон не виявляла бажання звабити принца.

Упродовж першого року навчання вони з Вільямом залишалися лише добрими друзями, хоча й жили в одному будинку: знімали віллу на кілька спалень разом з іще двома однокашниками, як це часто практикують студенти на Заході. А коли через рік принц вирішив покинути університет, саме Кетрін умовила його залишитися. Віллі тільки змінив спеціалізацію — з історії мистецтв на географію.

Спідниця перетворюється... на доленосну сукню

Уперше новими очима на подругу по навчанню принц подивився восени 2002 року, під час благодійного університетського показу мод. Струнка і зграбна Кетрін вийшла на подіум у дуже відвертому вбранні — прозорій чорній міні–сукні. Згодом з’ясувалося, що насправді дизайнерка Шарлотта Тодд пошила не сукню, а... спідницю. Але модель вирішила, що «це» виглядатиме на ній значно краще як міні–плаття. Що–що, а відчуття смаку в Кейт завжди було на висоті — недарма її тепер називають «іконою стилю». А ту саму спідницю–сукню, що коштувала якихось 40 доларів, недавно продали з аукціону за 10 тисяч євро.

Роман між Вільямом і Кетрін спалахнув на початку 2003 року. Канікули вони проводили разом, на університетське подвір’я виходили, тримаючись за руки, — пильні папараці вже не сумнівалися, що принца «заарканили». Відтоді Кетрін зрозуміла, як воно — бути в центрі уваги всього королівства. Репортери стежили за кожним її кроком, а подробиці її біографії обговорювали мільйони ровесниць, чиї шанси вийти заміж за принца різко зменшилися з появою в житті Вільяма постійної пасії.

«Попелюшка»–мільйонерка

Кетрін Міддлтон народилася 9 січня 1982 року в місті Редінг у графстві Беркшир (вона майже на півроку старша за Вільяма, який з’явився на світ 21 червня). Батьки майбутньої принцеси дуже далекі від аристократії: мама — Керол, уроджена Голдсміт, походить із роду шахтарів, батько Майкл належить до середнього класу.

Познайомилися батьки на роботі: Керол була стюардесою, а Майкл — пілотом. Згодом подружжя вирішило почати власний бізнес і 1987 року заснувало компанію доставки всього необхідного для вечірок Party Pieces. Справи йшли так добре, що невдовзі Міддлтони стали мільйонерами і змогли забезпечити дітей усім найкращим (у Кейт є ще молодші сестра Філіппа, яка була дружкою на весіллі 29 квітня, та брат Джеймс). Тож хоча Кетрін тепер і йменують «Попелюшкою нашого часу», але її аж ніяк не назвеш бідною дівчиною, яку витягли із грязі в князі.

«Сказав дівчині — «прощай»

2005 року, здобувши ступінь бакалавра, Кетрін та Вільям вийшли з університету вже у статусі «офіційної» пари. Хоча кохання принца завдавало дівчині чимало прикрощів: папараці встромляли носи не лише в їхній із Вільямом особистий простір, а й у життя батьків Кейт. Після публікації фото їхньої квартири в німецькому журналі Das Neue Вільям звернувся до Європейського суду з прав людини з вимогою припинити свавілля, а до Кетрін приставили цілодобову охорону. Що фактично стало визнанням її високого статусу в королівській родині.

Кетрін була представлена королеві Єлизаветі ІІ, якій одразу припала до душі. Її Величність навіть запросила подругу онука — першу з не членів сім’ї — на святкування Різдва в Букінгемському палаці. Кейт за запрошення подякувала, але, вразивши всю країну, ввічливо його відхилила, пояснивши, що відзначатиме свято зі своєю власною сім’єю. Багато хто сприйняв це як натяк: мовляв, пора б уже принцові подумати й про весілля, щоб і його рідні стали для коханої «власною сім’єю».

Проте Вільям одружуватися не поспішав. І навіть заявив, що раніше 30 років на весільний рушник ставати не збирається.

2006 року юний Віндзор закінчив Королівську військову академію, й у званні молодшого лейтенанта його відкомандирували в Королівську кінну гвардію. Кейт, яка працювала у відділі закупівель мережі магазинів одягу Jigsaw, відвідала церемонію випуску разом зі своїми батьками і стояла поряд із членами королівської сім’ї та Єлизаветою ІІ. Але далі принц поїхав у тренувальний табір, а вона залишилася в Лондоні. Навесні 2007–го найпопулярніша пара Британії заявила про розрив.

Кейт із Вільямом надалі зустрічалися то на вечірках спільних знайомих, то на урочистостях на кшталт концерту пам’яті принцеси Діани... При цьому здавалося, що Кетрін зовсім не мала намірів повертати спадкоємця престолу: фліртувала з численними кавалерами, активно займалася благодійністю та спортом, словом, усім своїм виглядом показувала, що їй і без Вільяма непогано. Чим остаточно довела хлопця до відчаю. Зрештою, засунувши монаршу гордість куди подалі, Вільям зізнався: «Кохаю, страждаю, повертайся».

І в серпні того ж року пара заявила про возз’єднання. Чим страшенно втішила королеву Єлизавету, яка від початку мріяла про таку дружину для улюбленого онука. Саме Вільяма монархиня визначила своїм спадкоємцем, незважаючи на наявність прямого наступника — 63–річного сина Чарльза.

Стати королевою

Офіційної пропозиції Кейт довелося чекати ще кілька років. Та їй не звикати: недарма преса охрестила дівчину «Кейт в очікуванні». Але восени 2010–го принц наважився. І на відпочинку в Кенії попросив Кейт стати дружиною, надягнувши на палець обручку принцеси Діани.

Згодом Вільям зізнався, що носив дорогоцінний материн перстень у рюкзаку три тижні, обираючи момент для зізнання. «Якби я його загубив — мені було б непереливки», — сміється тепер уже щасливий чоловік. Ще б пак — каблучку із сапфіром в обрамленні діамантів оцінюють майже у сто мільйонів фунтів.

Ставши дружиною потенційного короля, Кетрін Міддлтон назавжди розпрощалася зі спокійним життям. Як свого часу принцесі Діані, віднині Кейт доведеться прораховувати кожен крок, розуміючи, що за нею пильно стежать мільйони очей. Вона має всі шанси стати новою «принцесою сердець»: така сама стильна й чарівна, як Леді Ді, і теж із добрим серцем (уже на початку подружнього життя Кетрін із Вільямом попросили гостей не дарувати їм подарунків на весілля, а переказати кошти у благодійний фонд). Чи зможе Кейт розпорядитися цим «стартовим капіталом» і не повторити помилок покійної свекрухи — час покаже.

 

НА ПРИЦІЛІ

Один пікантний крок принцеси Кейт уже став надбанням жовтої преси: на сторінки газет і сайтів потрапили знімки Міддлтон, яка сідає в авто у короткій спідниці. «Принцеса віддає перевагу спідній білизні чорного кольору, причому — трусикам–стрінгам!» — облизуються любителі «полунички».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>